Az Újpest a futballbalhéról: ez igazságtalanság!

Csehi István, az Újpest ügyvezetője túlzottnak, igazságtalannak és szakszerűtlennek nevezte a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi határozatát a szeptember 11-i, Ferencváros elleni bajnoki (6-0) mérkőzésen történt rendbontásokkal kapcsolatban.

"Senkinek sem forgott veszélyben a testi épsége, rendben lezajlott a meccs. A 10 ezer emberből 50 fő volt problémás. És azt kell látni, hogy a mostani ítélet miatt október 27-én játszhatunk legközelebb saját szurkolóink előtt, azaz elsősorban őket büntették meg, de azt az 50 randalírozót nem" - mondta Csehi a klub székházában tartott szerdai sajtótájékoztatón az Újpestet két zárt kapus meccsel, s mindkét klubot egymilliós pénzbüntetéssel sújtó keddi ítélettel kapcsolatban.

A sportvezető kiemelte, a klub erőn felül vállalt és az előírtaknál többet megtett a találkozó biztonságos és békés megrendezéséért, ugyanis az MLSZ által elvárt 150 fős biztonsági szolgálatot 200 fő látta el, plusz a Ferencvárossal is érkezett 50 fő, továbbá a tűzvédelmi előírásokat is túlteljesítették.

Csehi kifejtette: rendezési hiányosságként rótta fel a fegyelmi testület, hogy pirotechnikai eszközöket használtak a szurkolók, de szerinte ez elkerülhetetlen, mert egy petárda cigaretta, míg egy fáklya szivar méretű, azaz a drukkerek könnyedén becsempészhetik ezeket a tárgyakat a lelátóra, hiába volt a találkozón 2-3 átvizsgálás többek között a rendőrség részvételével.

Az ügyvezető a következetességet hiányolja a fegyelmi bizottságtól, amely ezúttal rendezőként jobban megbüntette az Újpestet, míg a Debrecen-Újpest meccs kapcsán ez nem így történt, akkor a hajdúságiak 200, míg a vendégek 500 ezer forintos büntetést kaptak pirotechnikai eszközök használata miatt.

"Az előző szezonban 6,5-7 millió forintot kellett befizetnünk az MLSZ-nek különböző jogcímeken. Ezek a pénzek eltűnnek az MLSZ nagy kalapjában és nincsen semmiféle visszatartó ereje. Megvárjuk az ügy kimenetelét, aztán elgondolkodunk, hogy ismét a Sport Állandó Választott Bíróságához forduljunk, amely tavaly egyszer már igazat adott nekünk az MLSZ-szel szemben egy korábbi fegyelmi kérdés kapcsán" - mondta Csehi.

A klub jogásza feltette a kérdést: mennyiben tekinthető hiteles bizonyítéknak az MLSZ-ellenőr mérkőzésről írt jelentése, amikor ahhoz tűzvédelmi vagy biztonságtechnikai képzettség kellene, hogy valaki reálisan értékelhesse a kialakult helyzetet. Ezenkívül jelezte, hogy pénteken, az újonc Szolnok elleni meccs mindenképpen zárt kapus lesz, mert a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.

A lila-fehér klub bejelentette, hogy feljelentést tesz csoportosan elkövetett garázdaság miatt, s kártérítési igénnyel fog fellépni azokkal az elkövetőkkel szemben, akiket sikerül beazonosítani.

A 6-0-ás hazai sikerrel végződött rangadó második félideje a szurkolók által használt petárdák és más pirotechnikai eszközök miatt késve kezdődhetett csak meg, majd később a játékvezetőnek meg
is kellett szakítania a játékot, mert a vendégdrukkerek beszakították a menekülőkaput, és megkíséreltek a pályára behatolni. A mérkőzés kapcsán a rendőrség 14 személyt állított elő, egy drukkert életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Újpesti szurkolók jelzőfáklyákat gyújtva ünneplik csapatuk első gólját
Budapest, 2010. szeptember 11. Újpesti szurkolók jelzőfákláyákat gyújtva ünneplik csapatuk első gólját a Soproni Liga 6. fordulójában játszott Újpest FC-Ferencváros labdarúgó-mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.