Björndalen és Björgen nagy napja

A norvég Ole Einar Björndalen nyerte a sílövők férfi 10 kilométeres sprintszámát a szocsi téli olimpián szombaton, és ezzel a téli játékokon az érmeket tekintve beérte az eddigi egyedüli éllovas honfitársát, a sífutó Björn Dählie-t.

Björndalennek a mostanival együtt 7 aranya, 4 ezüstje és 1 bronzérme van, Dählie 8 aranyat és 4 ezüst szerzett a téli ötkarikás játékok történetében. A második helyen az osztrák Dominik Landertinger, a harmadikon a cseh Jaroslav Soukup végzett. A viadal honlapja szerint a szocsi olimpia első magyar szereplője, Gombos Károly a 79. helyen végzett a 87 fős mezőnyben.

A norvég Marit Björgen nyerte a női sífutók 15 kilométeres üldözéses versenyét, ezzel pályafutása negyedik ötkarikás aranyérmét gyűjtötte be. A 33 esztendős, 12-szeres világbajnok sífutó esélyeshez méltóan versenyezve, az utolsó 200 méteren biztosította be sikerét a svéd Charlotte Kallával szemben, akivel nagyjából 600-700 méterre a céltól léptek el az élbolytól. A harmadik helyen a szintén norvég - 4x5 kilométeren világbajnok - Heidi Weng ért célba, neki ez karrierje első ötkarikás érme. A versenyzőknek 7,5 km-t kellett klasszikus, 7,5 km-t pedig szabadstílusban síelniük. Magyar versenyző ebben a számban nem indult.

A női síakrobaták mogul versenyszámával zárult az első versenynap: a győzelmet a kanadai Justine Dufour-Lapointe szerezte meg tavaly világbajnok nővére, Chloe és a címvédő amerikai Hannah Kearney előtt. A döntő második fordulójának tizenkét fős mezőnyébe bejutott címvédő amerikai Hannah Kearney (aki végül bronzérmes lett) és a harmadik testvér, a tavalyi világbajnok kanadai Chloe Dufour-Lapointe is.

A címvédő Sven Kramer győzelmével ért véget a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres versenyszáma. A Vancouverben is győztes Kramer olimpiai rekorddal, 6:10.76-tal végzett az élen. Fölényére jellemző, hogy az ezüstérmes honfitárs, Jan Blokhuijsen csaknem öt másodperccel volt lassabb. A dobogó mindhárom fokára holland léphetett fel, hiszen a bronzérmes Jorrit Bergsma lett.

Az Egyesült Államok nyerte az első aranyérmet Szocsiban: Sage Kotsenburg diadalmaskodott a hódeszkások most debütáló számában, férfi slopestyle-ban (trükkös akadályverseny). A 20 éves amerikai versenyző 93,5 pontot kapott a bíráktól a három korláttal és három hatalmas ugratóval tarkított pályán bemutatott ugrásaira és trükkjeire, ezzel magabiztosan utasította maga mögé 11 döntős riválisát. A második helyen a norvég Staale Sandbech, a harmadikon pedig a kanadai Mark McMorris végzett. Kotsenburg - aki már az első lecsúszására megkapta a végül győzelmet érő pontszámot - a slopestyle szakág történetének első olimpiai aranyérmese lett. A versenyzők kétszer csúszhattak le a pályán, a bírák mindkét produkciójukat pontozták, de minden indulónál csak a magasabb pontszám számított bele a végső sorrendbe. Néhány versenyző a korábbi napok edzései során túl veszélyesnek minősítette a pályát, így a félcsőben kétszeres olimpiai bajnok amerikai Shaun White is, aki végül emiatt nem is állt rajthoz ebben a szakágban.

Sílövészet, férfi 10 km sprint:

1. Ole Einar Björndalen (Norvégia) 24:33.5 perc (1 lőhiba)
2. Dominik Landertinger (Ausztria) 24:34.8 (0)
3. Jaroslav Soukup (Csehország) 24:39.2 (0)
...79. Gombos Károly 28:04.3 (1)

Sífutás, női 15 km-es üldözéses verseny:

1. Marit Björgen (Norvégia) 38:33.6 perc
2. Charlotte Kalla (Svédország) 1.8 másodperc hátrány
3. Heidi Weng (Norvégia) 13.2 mp h.

Síakrobatika, női mogul:

1. Justine Dufour-Lapointe (Kanada)     22.44
2. Chloe Dufour-Lapointe (Kanada)     21.66
3. Hannah Kearney (Egyesült Államok)     21.49

Gyorskorcsolya, férfi 5000 méter:

1. Sven Kramer (Hollandia) 6:10.76
2. Jan Blokhuijsen (Hollandia) +4.95
3. Jorrit Bergsma (Hollandia) +5.90

Hódeszka, férfi slopestyle:

1. Sage Kotsenburg (Egyesült Államok) 93,50 pont
2. Staale Sandbech (Norvégia) 91,75
3. Mark McMorris (Kanada) 88,75

Marit Björgen már a negyedik olimpiai aranyéreménél tart
Norway's Marit Bjoergen celebrates winning the women's skiathlon event at the Sochi 2014 Winter Olympics in Rosa Khutor February 8, 2014. REUTERS/Carlos Barria (RUSSIA - Tags: SPORT OLYMPICS SPORT SKIING)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.