galéria megtekintése

Az ezredes meg a többiek

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 19. számában
jelent meg.

Árvay Sándor
Népszabadság

Az ausztráliai nyárban a felvezetés után magyar idő szerint ma hajnalban kezdődött az esztendő első Grand Slam-tenisztornája, sok esélyessel és egyetlen magyar szereplővel a sorban. Roger Federer a 18. profi évadát kezdi – vajon megszerzi-e ehhez a 18. Grand Slam-diadalát? A hölgyeknél hárman – Halep, Bouchard és Wozniacki – lesik a második kiemelt Sarapova legapróbb hibáját is; aztán persze lehet, hogy a végén megint Serena Williams nevet.

Lassan két hete hangolt már a zenekar, időnként fel-felerősödött a prológ, ám az előadásra mostanáig várni kellett. Azon persze eddig is lamentálhattunk, hogy aggódjon-e Serena Williams azért, mert a vegyescsapat-világbajnokságnak titulált Hopman Kupa bemutatótornán (önmagához képest) halványabban játszott, s kikapott Agnieszka Radwanskától. Kérdéses még, hogy a sok sérüléssel bajlódó Andy Murray mire lesz képes, miként Rafael Nadal számára is a meccshiány jelenthet hátrányt: a spanyol klasszis a múlt nyári wimbledoni bajnokság óta mindössze hét tétmeccset játszott, s azok közül sem mindegyikre lehet büszke. Elmerenghettünk továbbá Roger Federer ezredesi kinevezésén is, hiszen a 18. profi évadát kezdő svájci teniszprofesszor olimposzi magasságokba ért év eleji brisbane-i tornagyőzelmével. Pályafutása ezredik nyertes meccsét könyvelhette el (ennél többet csak Jimmy Connors és Ivan Lendl jegyez). Harmincnegyedik születésnapja felé tartva, négygyermekes családapaként most azon mesterkedik, miként lehet ebből az ezerből egy csapásra ezerhét…

Fotó: Issei Kato / Reuters

De nem a 17-szeres Grand Slam-győztes teniszező az egyetlen pályázó a csaknem 700 millió forintot érő tornagyőzelemre. Második kiemeltként (egyúttal négyszeres Australian Open-bajnokként) nem ok nélkül reménykedik a címvédő honfitárs Stanislas Wawrinka (4.), a világelső szerb Novak Djokovics, a US Open-finalista japán Kei Nisikori (5.) meg a már említett 2009-es melbourne-i győztes Nadal (3.), valamint brit kollégája, Murray (6.). S akkor még nem szóltunk a trónkövetelőkről, a bolgár Grigor Dimitrovról (10.) és a kanadai Milos Raonicról (8.), a talentumát a tapsviharért feláldozni képes nagy küzdő francia Gael Monfilsról (17.) vagy a kemény pályák kegyetlen királyáról, az ászgyártó amerikai John Isnerről (19.). A nagy nevek közül csak a US Open-bajnok horvát Marin Cilic és a francia Jo-Wilfried Tsonga hiányzik: nekik sérülés miatt kell nélkülözniük az ausztrál napsütést.

 

Sok tehát az esélyleső, és kétségtelen az is, hogy ez az a Grand Slam-viadal, amelyen a leginkább „becsúszhat” egy-egy meglepetés, gondoljunk csak a cseh Petr Korda (1998), a svéd Thomas Johansson (2002), az orosz Jevgenyij Kafelnyikov (1999) és Marat Szafin (2005) elsőségére.

Ami a házigazda ausztrálokat illeti, leginkább Szafin diadala miatt bánkódnak, hiszen a moszkvai „medve” fosztotta meg őket a centenáriumi trófea otthon tartásától. Lleyton Hewitt nagy skalpokat tűzött az övére, ötjátszmás csatákban verte Nadalt és David Nalbandiant, a döntő első szettjében lesöpörte a pályáról ellenfelét, ám aztán elfogyott az erő és a lendület. A rendezők ekkor kerültek a legközelebb a sikerhez azóta, hogy 1976-ban Mark Edmondson a férfiak, 1978-ban pedig Chris O’Neil a hölgyek mezőnyében nyert. Bizony csaknem negyven éve nincs délszaki nyertes Ausztráliában. Bezzeg az aranykorban! A mostani stadion névadója, Rod Laver nyerte a professzionális korszak első ausztrál bajnoki címét (1969), s a hetvenes években hasítottak az olyan sztárok, mint Roy Emerson, Ken Rosewall, John Newcombe, Margaret Smith-Court vagy Evonne Goolagong.

Melbourne képekben

A kezdődő Australian Openről képgalériánkat itt láthatják.

Manapság a kiemelési lista 32 éljátékosa között nincs ausztrál. De kapaszkodjunk meg: a korábban egyeduralkodó amerikai teniszt is csupán Isner képviseli. Van viszont hat spanyol, öt francia és három dél-amerikai, jelezve, hogy ma már az úgynevezett salakpályás nemzetek is all-round, minden borításon kitűnni képes játékosokat nevelnek.

A nőknél egyértelműen a 2003 és 2010 között öt Australian Open elsőséget szerző, világelső Serena Williams a legnagyobb favorit, s nem csak azért, mert a címvédő kínai Li Na az ősszel sérülés miatt felhagyott az aktív játékkal. A 18-szoros Grand Slam-nyertes amerikainak egyetlen igazán nagy ellenfele van: önmaga. Miként a második kiemelt orosz Marija Sarapovának is leginkább arra kell figyelnie, hogy ne ásson vermet saját magának. Hiszen a Simona Halep (román, 3.), Eugenie Bouchard (kanadai, 7.), Caroline Wozniacki (dán, 8.) trió tagjainak bármelyike élhet az előzésre alkalmat adó lehetőséggel.

Fotó: Issei Kato / Reuters

Ami máris biztosra vehető: rekordösszeget, 30 millió amerikai dollárt osztanak szét a szereplők között, még a 128 tagú főtáblák nyitó fordulóinak vesztesei is hazavihetnek 7,6 millió forintnak megfelelő „fájdalomdíjat”. Praktikus szempontból nézve: a derékhad teniszezői a táblára jutással feltölthetik a kasszájukat, pénzügyi alapot teremthetnek idei versenyprogramjuk utazási és szállásköltségeihez. A déli féltekére utazó magyarok közül Fucsovics Márton kiesett a selejtező második fordulójában, Babos Tímea (95.) viszont saját jogon főtáblás, s a 25. kiemelt cseh Barbora Zahlavova-Strycova ellen kezd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.