galéria megtekintése

Apelgrennel köszönti az új évet a máig aktív virtuóz

0 komment


Őri B. Péter

A sebészkezű Jan-Ove Waldner az asztalitenisz Mozartja, akinek a szerváitól rettegtek az ellenfelek. Az 50 éves, hatszoros világbajnok svéd legenda még mindig játszik. Rajta kívül csak három kínai mondhatja el magáról, hogy egyesben olimpiai, vb- és Világ Kupa-aranyat is szerzett. A közelmúltban rendezett Generációk csatája gála főszereplőjeként adott szilveszteri interjút a Népszabadságnak.

– A kölcsönkapott tollon észrevette a Puskás 10 feliratot?

– Persze, tudom kiről van szó. Érdekel a futball. Rendszeresen járok a Hammarby csapatának meccseire. Képzelje, egy napon – október harmadikán – születtem Ibrahimoviccsal. Jó, ő tizenhat évvel fia­talabb... Kedvelem a játékát, többször találkoztunk. Tavaly a legnépszerűbb svéd sportolók megválasztásán Björn Borg mögött ő lett a második, én a harmadik.

– Nemcsak hazájában kedvelték-kedvelik, a Waldner név Kínában is jól cseng...

– Valóban szeretnek ott is. Éttermet neveztek el rólam, bélyegre is felkerültem, s nem feledik: anno sokat lobbiztam azért, hogy a kétezer-nyolcas olimpiát Peking rendezze.

 
Kedvenc Kínában
Kedvenc Kínában
Hegedüs Gábor / Népszabadság

– Hogy kezdődött a kínai kapcsolat?

– A svéd szövetség volt az első, amely fiatal versenyzőket edzőtáborozni küldött az ázsiai országba. Tizennégy évesen jártam ott először. Azóta rengetegszer utaztam már oda, válogatott meccseket is játszottunk, bemutatókon vettünk részt. Az évek során hat generáció tagjaival asztaliteniszeztem, sok kínai edzőtől tanulhattam, nekik is köszönhető, hogy 1989-ben Dortmundban, majd 1997-ben Manchesterben egyéni világbajnok lettem.

– Dortmundban nem sokon múlt, hogy nem került be a négy közé. Bizonyos Klampár Tiborral akadt dolga...

– Ne is mondja! Klampár volt a példaképem. Az 1977-es svéd nemzetközi bajnokságon láttam először. Sok videokazettám van róla, hajdanán órákig elemeztük a játékát. Aztán 1982-ben életem első felnőtt Európa-bajnokságán, tizenhat és fél évesen, Budapesten, az elődöntőben összekerültem vele. Persze, hogy ő volt az esélyesebb, de legyőztem. Hét évvel később a dortmundi vb negyeddöntőjében már engem tartottak favoritnak, ám Tibor sokkal jobban játszott, volt olyan szett, hogy tizennyolc-tizenegyre vezetett, mégis sikerült fordítanom. Klampár megelőzte a korát, fantasztikus asztaliteniszező volt, de nekem feküdt a stílusa. Jónyer István ellen például sokkal nehezebben tudtam nyerni.

– Az utóbbi években az európai asztaliteniszezőknek világversenyeken nem jutott babér a kínaiak ellen. Ők lettek még jobbak, avagy az öreg földrész képviselői gyengébbek?

– Az ázsiai asztaliteniszezők mentális szempontból is sokat fejlődtek. Az a baj, hogy az európaiak már el se hiszik: le lehet győzni a kínaiakat. És sajnos a kontinensen már nem annyira népszerű a sportág, mint amennyire a mi időnkben volt.

– Amikor a rajongók csodájára jártak a Waldner-szervának, az ellenfelek pedig rettegtek tőle. Mi volt a titok?

– Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Kínában az edzések után mindenki még harminc percig adogat. Én sem tettem másként. A győzelem ötven százalékban a szerván múlik.

– Faházi János, a hetvenhárom éves asztalitenisz-showman több mint harminc ütőutánzattal játszott. Ön is pingpongozott fura tárgyakkal?

– Hogyne. Több televízió-műsorban szerepeltem, volt, hogy mobiltelefonnal vagy éppen banánnal adtam vissza a labdát.

– Az ütőt még mindig nem tette le. Meddig akar versenyezni?

– Az utóbbi időben – sérülések miatt – alig tudtam asztalhoz állni, ezért keveset segíthettem klubomnak, a svéd első osztályban szereplő Sparvagennek. Az edzőnk kor- és világbajnoktársam, Mikael Appel­gren. Szerepel a csapatban egy magyar is, Schaffer Dániel. Egy ideig még mindenképpen szeretnék játszani.

– Edző nem lenne?

– Most még nem, mert kevés az időm, több svéd cégnek vagyok a képviselője Kínában. A svéd válogatott asztaliteniszezőket azonban egyszer majd szívesen felkészíteném.

– Az interjú az esztendő utolsó napján jelenik meg. Hol köszönti az újévet?

– Otthon, a lakásomban. Appel­grennel lazára vesszük a figurát, éjfélkor pezsgővel koccintunk, és majd kiderül, a trénerem meddig engedélyezi a bulizást...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.