galéria megtekintése

Anyaszült meztelenül menekült a jegyüzérkedő NOB-vezér

17 komment


Horváth Gábor

A legmagasabb szinten próbáltak meg nyerészkedni az olimpiai belépőkkel. A rendőrök  videóra vették Pat Hickley őrizetbe vételét.

Pat Hickley sebtében magára kapott egy köpenyt, majd orvost hívatott. Ahhoz képest, hogy a felesége egy perccel korábban még azt állította, hogy a férje napokkal azelőtt elutazott Rióból, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik legfontosabb vezetője szemlátomást még mindig a Barra da Tijuca negyedbeli szállodájában tartózkodott, legfeljebb nem a saját szobájában, hanem a fia nevére kivett szomszédosban. A brazil rendőrség videója meg is örökítette szerda hajnali őrizetbe vételét, így most már tudjuk, hogy meztelenül szokott aludni.

A NOB tizenöt fős végrehajtó bizottságának tagja, az európai és az ír olimpiai bizottság, valamint a nemzeti olimpiai bizottságok szövetségének elnöke már készülhetett erre a pillanatra. Az ugyancsak ír James Mellont, a THG Sports nevű, vállalati és sportrendezvényekre szakosodott brit cég igazgatóját még az olimpia első napján tartóztatták le. Szobájának széfjében csaknem nyolcszáz jegyet találtak, köztük a nyitó- és záróünnepségre, illetve a labdarúgó torna döntőjére szólókat.

A jegyeket eredetileg az ír olimpiai bizottsági tagok rokonainak és ismerőseinek szánták, ám valahogy mégis a feketepiacra kerültek. Az írek hivatalosan a Pro10 nevű céget kérték fel a szabadon értékesíthető jegyek eladására, ők léptek kapcsolatba a THG Sportsszal. Mindkét cég hevesen tagad bármilyen törvénytelenséget, ezzel együtt a brazilok előbb újabb négy, majd még három személy ellen adtak ki elfogatási parancsot. Köztük van az angol második vonalban, a Championshipben játszó Ipswich Town labdarúgó csapatának tulajdonosa, Marcus Evans is, mivel a THG Sports is az övé.

 

Az ír sajtó beszámolói szerint már Shane Ross sportminiszter is megpróbálta kideríteni, mi az igazság. A hétvégén Rióban találkozott Hickley-vel, aki egyrészt mindent tagadott, másrészt nem válaszolt az egyenesen feltett kérdésekre és elutasította a független vizsgálóbiztos kinevezését. Otthon ezért az ellenzék most naivitással vádolja Rosst, és most már végképp független kivizsgálatot követel. Az ír olimpiai bizottság azonban továbbra is védelmezi első emberét. Ahogyan az egyelőre csupán ideiglenesen félreállt elnököt helyettesítő Willie O'Brien fogalmazott, „a kardmarkolatig", azaz a végsőkig kiállnak Hickley mellett.

Pat Hickey. A kollégáknak szánt jegyeket árulta
Pat Hickey. A kollégáknak szánt jegyeket árulta
USA Today Sports / Reuters

Hickley, a 71 esztendős egykori dzsúdós egyelőre egy riói kórházban várja, hogy a diplomaták és ügyvédek megpróbálják kimenekíteni Brazíliából. Az elsődleges kardiológiai vizsgálatok szerint állapota stabil, mindenesetre „orvosi tanácsra" egyelőre nem kíván válaszolni a rendőrség kérdéseire. A brazil hatóságok amúgy eddig már tizenkétezer, az interneten vagy az utcán az eredeti ár fölött kínált jegyet foglaltak le. A rendőrség mintegy tízmillió reálra, azaz több mint hárommilió dollárra teszi az írektől a feketepiacra került belépők értékét. A futballdöntő és a záróünnepség jegyeit Mellonék gyakorlatilag aranyáron, mintegy 7800 dollárért kínálták...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.