galéria megtekintése

Amit Curry művelt, az nem normális

0 komment


Bodnár Zalán

Nincsenek szavak, elfogytak a jelzők Stephen Currynek, a Golden State Warriors kosárlabdázójának méltatására. Amit az extraklasszis februárban művelt, az már – a lehető legjobb értelemben – tényleg nem normális.

Néhány nappal ezelőtti „színes" hír, hogy az ausztráliai Darwinban három férfi olyan sok curryt evett egy indiai étteremben, hogy amikor ezután bennragadt a liftben, egyikük kínjában egyszerűen ­szétfeszítette az ajtót. Ám az a curry még mindig semmi ahhoz a Curryhez képest, aki az NBA-ben varázsol.

Az amerikai sajtóban gyakran már nemes egyszerűséggel földönkívülinek nevezik, de klasszisát tekintve ez is elcsépeltnek és laposnak tetszik. Az észak-amerikai profi kosárlabda­ligába 2009-ben érkező, de első éveiben sok sérüléssel bajlódó, a legnagyobb sztárok közé tavaly berobbanó – csapatával bajnoki címet nyerő, az alapszakasz és a döntő legértékesebb játékosának választott – huszonhét éves kosarast már eddig is Michael Jordanhez hasonlították, de februárban olyan formában játszott, hogy ilyen hónapja még a Chicago Bulls legendás sztárjának sem nagyon volt.

Pedig úgy indult a hónap, hogy sokan azt hitték: Carmelo Anthony megtalálta az ellenszert az egész ligának rémálmokat okozó Curry ellen. A New York Knicks játékosa egész meccsen simogatta (szó szerint), csipkedte Curryt, és rendszeresen az arcába tenyerelt. De ez sem vált be. Három nappal később a Washington Wizards ellen 51 pontot szórt a Warriors csillaga, az első játékos az NBA idei évadában, aki kétszer is 50 pont fölé jutott. Rá­adásul 11 triplát dobott a „varázslóknak", s ez csak egy hármassal marad el a ligarekordtól. Nem mellesleg: rajta kívül nem akadt még játékos az NBA-ben, aki egy idényben kétszer legalább 11 hárompontost ért el. Az egyik különösen emlékezetes volt: Jared Dudleytól szerzett labdát, majd bőven a triplavonalon túlról, lényegében fel sem nézve vágta be azt a gyűrűbe.

 
Curry (kékben) nemcsak a jelenlegi Chicago ellen villog, de a Bulls legendája, Michael Jordan rekordjait is ostromolja
David Banks / Reuters

Természetesen vezeti a statisztikákat a legfontosabb mutatóban is: átlagban 30,7 pontot szór meccsenként. De a számoknál jóval „beszédesebb" a jelenléte a pályán; lenyűgöző látni, ahogyan kígyóként siklik át a maga 86 kilójával a robusztus kosarasok között. Az All Star-gálán is ért el kosarat a félpályáról, miként az Orlando Magic és az Oklahoma City Thunder ellen. Újra érdemes hangsúlyozni: ez mind februárban történt...

Közben a csapata is szárnyal, ­23-án az Atlanta Hawks elleni győzelemmel új NBA-csúcsot állított fel: az 55. meccsen meglett a Golden State 50. sikere. Ilyen gyorsan még egyetlen csapat sem jutott el a félszázig: legjobb évadában, az 1995/96-osban a Chicagónak is 56 találkozó kellett ehhez. A Bulls megdönthetetlennek hitt, alapszakaszbeli 72:10-es győzelem-vereség mutatója is komoly veszélyben van.

Két nappal később, a Miami elleni 118:112 alkalmával Curry 42 pontot tett fel a táblára, s az volt zsinórban a 127. alapszakaszmeccse, amelyen hárompontost jegyzett. Sorozatával az atlantai Kyle Korver tizenhét éve élő rekordját adta át a múltnak. Ezen a meccsen a hajrában még vesztésre állt csapata, de néhány másodperc alatt két sebészi pontosságú triplával egyenlített, majd öt ellenfél szorításában talált a gyűrűbe. Nem dőlt hátra: másnap, az Orlando ellen már harmadszor jutott a szezonban 50 pont fölé (51). Ilyen hármasra legutóbb LeBron James és Dwayne Wade volt képes, még a 2008/2009-es kiírásban. A hónapot stílszerűen fejezte be: Oklahomában öt másodperc volt hátra, amikor megkapta a labdát, majd hat tizedmásodperccel a dudaszó előtt, védővel a nyakán, majdnem a felezővonalról dobott hármasával nyerte meg csapatának a döntetlenre álló meccset (121:118).

Nem irigyeljük a márciusi ellenfeleket sem...

Torontói emlék

Dávid Kornél, az egyetlen magyar NBA-játékos a 2000/2001-es évadban szerepelt a Toronto Raptorsban, ott találkozott először az akkor tizenkét éves Curryvel. „Dell Curry a csapattársam volt a Raptorsnál, és mindig hozta magával az edzésekre a fiait is – mesélte lapunknak.

– A kis Steph állandóan ott sürgölődött körülöttünk, és gyakorolt. Emlékszem, amikor nyújtottunk, gyakran őt bámultuk, milyen hihetetlenül ügyes. Látszott, hogy istenáldotta tehetség, utána direkt követtem is a középiskolai és főiskolai pályafu­tását. Mindenki tudta, sok van benne, de nem mond igazat, aki azt állítja: már akkor megjósolta, hogy ilyen magasságokba emelkedik. Azt azért senki nem gondolta: egyszer Michael Jordan rekordjait ostromolja majd. Nem azért, mert ügyetlen volt, hanem azért, mert ilyet senkiről nem gondol az ember."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.