Ő ásta ki a FIFA mocskát

„Jó érzés látni az arcukon a félelmet. Cinikus tolvaj csirkefogók” – így jellemezte a FIFA bukott vezetőit Andrew Jennings. Az a 71 éves brit oknyomozó riporter, akinek másfél évtizedes tényfeltáró munkája hozzájárult a futball-világszervezet több funkcionáriusának lefogásához. A Washington Postnak  nyilatkozva a skót származású veterán zsurnaliszta – számos nagy port kavaró könyv szerzője – azt a „g” betűs szót is használta, amivel egy Kárpát-medencei nagyvállalkozó illetett egy kormányfőt.
Jennings először a szervezett bűnözéssel foglalkozott, írt korrupt rendőrökről, a thaiföldi kábítószer-kereskedelemről és az olasz maffiáról. Barátja, a filmrendezőként Hollywoodban is befutott Paul Green­grass ötletére fordult a sportvilág felé. Méghozzá a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és annak néhai elnökét, a spanyol Juan Antonio Samaranchot vette célba. A NOB korrupciós és doppingügyeiről írt trilógiája nyomán 2002-ben a testület több tagját menesztették.

A labdarúgás akkor kezdte érdekelni, amikor elment a FIFA – Sepp Blatter 2002-es újraválasztása nyomán összehívott – sajtókonferenciá­jára. – Herr Blatter, elfogadott valaha is kenőpénzt? – tette fel a gyilkos kérdést. Hat héttel később egy titkos találkozón a FIFA vezetőinek egyike számos dokumentumot adott át neki, s ezek szolgáltatták az alapanyagot a Blatter által saját magának kiutalt bónuszokat, voksvásárlásokat és más bűnös üzelmeket leleplező, 2006-ban megjelent könyvéhez.

A WP-interjúból kiderül, hogy az FBI már 2009-ben (!) megkereste a riportert, aki egy sor bizonyítékot nyújtott át az amerikai hatóságoknak. Ezek arról szóltak, hogy a CONCACAF-zóna vezetői milyen jutalékokat kaptak – dollármilliókban. Jenningset évek óta nem engedik be a FIFA eseményei­re, volt olyan – a minap letartóztatott – funkcionárius, aki leköpte őt. Most alig várja, hogy az illetőt és társait a bíróság előtt lássa viszont.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.