A női kajaknégyes olimpiai aranya a tét: lengyel óvja a magyart

Megóvták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál a londoni játékok női kajaknégyes számában negyedik helyezett lengyelek a verseny végeredményét, mondván: az aranyérmes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina kvartett utóbbi tagját jogosulatlanul szerepeltették a magyarok. A Népszabadság úgy értesült, az eset hátterében adminisztratív, szövegértelmezési problémák húzódnak meg.

Amint az köztudomású, Fazekas – Zur Krisztinaként – az Egyesült Államok színeiben vett részt a tavalyi világbajnokságon, s K–1 1000 méteren a második helyet szerezte meg Csipes Tamara mögött. (A szövevényes ügy különös adaléka: Fazekas soha nem volt amerikai állampolgár, csupán az Egyesült Államokban élő edzőférje, Rami Zur révén kerülhetett be a tengerentúli csapatba.)

A szabály azt mondja ki: amennyiben egy versenyző az olimpiát megelőző három esztendőben más ország képviseletében ül hajóba, úgy csak külön engedély birtokában szerepelhet a játékokon egyéb színekben. Ennek megfelelően a magyar sportági szövetség el is járt az amerikai partnerszervezetnél, s miután a jóváhagyás megérkezett, idehaza hátradőltek az illetékesek: az akadályok elhárultak. 

A lengyelek ezt – utóbb – másképp látják. Nézetük szerint az Olimpiai Charta alapján a Magyar Olimpiai Bizottságnak is be kellett volna szereznie a hozzájárulást, méghozzá a NOB-tól, ám ez nem történt meg.

A MOB-ban – a sportági szövetség vezetőinek tájékoztatása alapján – úgy gondolták: a kajakosoknál lévő dokumentum elegendő a nevezéshez. Ráadásul az említett charta angol és francia nyelvű szövege között eltérés van: az egyik szerint vagy a szövetségnek, vagy a nemzeti olimpiai bizottságnak kell beszereznie a rajtengedélyt, míg a másik változatban az „és” a kötőszó: vagyis mindkét szervezetnek külön-külön kell kérvényért folyamodnia.

A lengyelek megkeresése nyomán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság most levélben fordult a MOB-hoz: fejtse ki véleményét az ügyben. Mivel a NOB félrevezetési szándékot, netán csalást aligha feltételezhet a magyarok részéről, jó eséllyel bízhatunk benne: az ügy végkimenetele nem az lesz, amire a lengyelek számítanak... 

Érdeklődésünkre Borkai Zsolt MOB-elnök annyit mondott: „A hír igaz. A kajakszövetség vezetőivel azon vagyunk, hogy minél hamarabb kialakítsuk közös álláspontunkat, és arról tájékoztassuk a NOB-ot.”

A magyar négyes ünnepel a célban, a lengyel hajó (a kép előterében) két hónappal később előzne az asztalnál
Dorney, 2012. augusztus 8. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összeállítású magyar négyes (a második hajóban, elölről) ünnepel, miután megnyerték a 2012-es londoni nyári olimpia női kajaknégyes 500 méteres döntőjét a Dorney falu melletti Eton Dorney evezőspályán 2012. augusztus 8-án. MTI Fotó: Kollányi Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.