A birodalom visszavág

Noha az izgalmakhoz tartozik, hogy a trilógia középső részében a rosszak erőre kapnak, de aztán jön a befejező rész: az igazak győzelme. Mint csütörtökre virradóra kiderült: Holly­wood nagyon távol van San Franciscótól. A város előtt elterülő öbölben ugyanis nem volt harmadik felvonás. Larry Ellison amerikai vitorlása a sporttörténetben is egészen ritka hajrával megnyerte a kilenc győztes meccsig tartó Amerika Kupát, pedig már 8:1-es hátrányban volt új-zélandi kihívójával szemben.

A közel húsz napig tartó párbaj felénél – a világsajtóval együtt – a Népszabadság is előre ünnepelte a harmadannyi pénzből épült új-zélandi hajó győzelmét. Az 1851 óta megrendezett vitorlásvetélkedő egy vándorkupa, amelyet minden alkalommal a címvédő által kijelölt helyszínen és szabályok alapján rendeznek meg.

Ellison a világ ötödik leggazdagabb embereként ezt a nagy múltú versenyt szemelte ki cége, a szoftveróriás Oracle reklámfelületének. A tulajdonos döntése alapján olyan katamaránok szerepelhettek a felvezető versenyeken és a végső párbajon, amelyek költsége a kupa tizenkét hagyományos résztvevő nemzetéből nyolcat eleve visszavonulásra kényszerített. Csak a svédek, az olaszok és az új-zélandiak tudtak érdemben versenyezni a kihívó címéért a vízből kiemelkedő, 90 km/órás sebességet elérő csúcshajóikkal. Az óceániai szigetország adófizetői is beleadtak 20 millió dollárt, vagyis a költségek ötödét, hogy versenyképesek legyenek.

Közben Ellison pusztán a tévés közvetítések modernizálására 80 millió dollárt költött. Az egyes meccseket mobiltelefonos alkalmazásokkal élőben lehetett követni, és összetett grafikai megoldások mutatták a vízen, merre van a pálya, milyen örvényeket hagynak maguk mögött a hajók, hogyan feszül a szél az 580 négyzetméteres vitorlának. A verseny vizuális megújítása osztatlan sikert aratott. Ellison azonban félreállította a régi legénységet, hogy a 20-40 év közötti, marketingszempontból a legfontosabbnak tartott célcsoport számára átélhetőbbé tegye a sportágat. Csapata vezető szponzorainak egyike – korántsem véletlenül – az az osztrák energiaital-gyártó cég, amelyik minden gyors, veszélyes és fiatalos sportot, pontosabban látványosságot támogat.

Ezek után érthető, hogy a kiviknek szorított a fél világ. És sokáig úgy tetszett, a tehetség és leleményesség valóban legyűri az irdatlan összegekből gazdálkodó amerikai csapatot. Egy ponton az új-zélandi televízió már a pezsgőbontásra készült. A kihívók 8:1-es vezetése azt jelentette: már csak egyetlen meccset kell nyerniük a hátralévő nyolc futamból. És volt is olyan verseny, amelyen behozhatatlanul vezettek. A gyenge szél miatt azonban az előírt 40 perces szintidőt 3 perccel túllépték, így a végső diadalt jelentő pontot nem adták meg nekik a hirtelen roppant szigorúan fellépő bírók. Ezt követően kétszer is félbeszakították a versenyt a szervezők, mert túl erősnek ítélték a szelet. Mindkétszer a kivik vezettek. Azt már szinte hozzá sem kell tenni, hogy hasonlóan erős szélben amerikai vezetésnél nem láttak okot a leintésre.

Lehet még fanyalogni, de igazság szerint ez ilyen verseny: 162 éve mindig a címvédő diktálja a feltételeket, és most bizony Ellison fújhatta a passzátszelet. James Spithill kormányos és a 6:0-nál érkező taktikus – nem mellesleg: négyszeres olimpiai bajnok – Ben Ainslie mindvégig hitt a lehetetlennek tetsző fordításban. A csapat tagjai az utolsó pillanatig optimalizálták a 40 méter magas árbocú hajót, és a döntő futamokban idegileg is az új-zélandiak fölé kerültek. ­Dean Barker, a kivik kapitánya a diadal küszöbén állt, de csak a keserű könnyek maradtak számára. Az új-zélandi team menedzsere a közelgő kudarc láttán előre közölte: a következő viadalon nem vesznek részt, mert ilyen anyagi áldozatot kis országuk nem tud még egyszer felvállalni.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Közben Ellison azt ígéri: legközelebb a megfizethetőbb hajók versenyére hívja ki a világot. Meglátjuk, tartja-e magát ehhez. Mert ha a feltűnést kereső milliárdos valamit megtanulhatott a San Franciscó-i öbölben, akkor az az a felismerés, hogy minden pénz kérdése.

S abban a versenyben a nagy Larry végképp verhetetlen.

Célban a győztes legénység
Oracle Team USA crosses the finish line after winning Race 19 and the overall title of the 34th America's Cup yacht sailing race over Emirates Team New Zealand in San Francisco, California September 25, 2013. REUTERS/Stephen Lam (UNITED STATES - Tags: SPORT YACHTING TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.