galéria megtekintése

Már Debrecennek is ultramodern stadionja van

71 komment


Kácsor Zsolt
NOL

Hosszú évek óta ez volt az első emlékezetes május elseje Debrecenben. A város kitett magáért, parádés programokat szervezett a stadionavatóra, amin természetesen OrbánViktor is részt vett.

– Te, figyelj má', ennek a magyar focinak mééér kell egy ilyen baromi jó stadion?! – kérdezi a sörpadon mellettem egy középkorú úr a haverjától. Mindketten enyhén ittasak, mert majális van a Nagyerdőn, de ettől a kérdőre vont haver még a realitás talaján marad, s a vállát vonogatva azt válaszolja:

– Mit tudom én. Inkább keressük meg a WC-t.

A középkorú úrnak az elfogyasztott alkoholmennyiség ellenére igaza lehet, mert a tegnap este ünnepélyes külsőségek között, Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében fölavatott új debreceni aréna valóban „baromi jó": azaz igen magas színvonalú a kivitelezés végeredménye. A fejlett világban valahogy így kell kinéznie egy modern sportlétesítménynek. (A paraméterekről ebben a cikkünkben olvashat.)

 

Már csak az a kérdés, hogy a nemzetközi labdarúgás ranglistáján kevéssé jegyzett magyar futball infrastruktúrájába érdemes-e más ágazatok kárára tíz- és százmilliárdokat ölni. Nota bene: Hajdúszoboszló polgármestere, Sóvágó László volt MDF-es parlamenti képviselő éppen emiatt utasította vissza Kósa Lajos debreceni polgármester meghívását az átadásra. Szerinte ugyanis esztelenség stadionépítésre országosan több mint 150 milliárd forintot fordítani az ország jelenlegi gazdasági helyzetében, így tiltakozása jeléül nem vett részt az avatási ünnepségen.

Konyhás István / Népszabadság

Mindenesetre a súlyos gazdasági helyzetből tegnap a debreceni Nagyerdőn semmi sem látszott. A nap folyamán hatalmas tömeg lepte el az új stadion környékét, hiszen a város parádés programokat szervezett a nagy napra: délben föllépett a Csík zenekar, délután pedig a Bikini, s egyik együttes műsorára sem kellett belépőt váltani. Úgyhogy a cívisvárosban hosszú évek óta ez volt az első május elseje, amely emlékezetes marad. Igaz, nem a munka ünnepe, hanem a stadionátadás miatt.

Ugyanakkor az aréna környéke egyelőre vegyes képet mutat: a létesítményt minden oldalról Natura 2000-es terület övezi, és az építés során sikerült megőrizni a parkerdőjelleget, legalábbis a „fanyűvőként" ismert Kósa Lajos sokkal több fát hagyott életben, mint amire számítani lehetett. Az viszont furcsa, hogy az egykori Csónakázótó helyére tervezett felszíni parkoló és mélygarázs átadása csak júliusra várható, ennélfogva tegnap kaotikus állapotok alakultak ki a parkolási helyek hiánya miatt. A tavacskát egyébként már hónapokkal ezelőtt lecsapolták, holott évtizedeken át a parkerdő egyik üdítő színfoltja volt. Most építési terület van a helyén. A tó irányából amúgy tisztán látszik, hogy nem teljesült a beruházók azon ígérete, miszerint a stadion tetőszerkezete nem magasodik majd a fák koronája fölé. Nagyon is magasodik: méterekkel túlér a legmagasabb fán is.

Az éjszakába nyúló megnyitóünnepségen amúgy illusztris vendégek vettek részt, a hazai politikai élet celebritásain kívül ott volt Lou Bega, a Mambo No. 5 (A Little Bit of Mambo) című dal előadója, az esti avatóünnepség sztárja, aki a médiaszektor mellett elhaladva éppen tőlem kérdezte meg, hogy ki játszik ma ki ellen.

– A magyar miniszterelnök – válaszoltam, mire meglepetésében följebb tolta a kalapját, és azt kérdezte:

– Tényleg? És ki az ellenfél?

A stadiont Orbán Viktor adta át. Beszédében "lélegzetelállítónak" nevezte az arénát, s valóban: a húszezres telt ház tegnap este fantasztikus arénahangulatot teremtett. A világítás- és hangtechnika az új létesítményben magas színvonalú, maga a "stadionfíling" pedig már a nyugat-európai arénák világát idézte.

Nem csoda, hogy Kósa Lajos - aki kettesben vonult a kezdőkörbe Orbánnal - így lelkesítette a debrecenieket az "eljövendő nagy meccsekre":

- Hol van az a Barcelona? Ez már csak a szerencsén és a sorsoláson múlik!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.