galéria megtekintése

A magyarok ott állnak a legnagyobbak között

25 komment


Hegyi Iván

A riói olimpia méltó volt a játékok szellemiségéhez, ahogyan a magyar küldöttség is hazánk ötkarikás hagyományaihoz.

Minden előzetes – politikai, biztonsági, egészség-, illetve doppingügyi – félelem és rendezési hiányosság ellenére vitathatatlanul a sport volt a főszereplő a több mint 200 ország 11 ezer versenyzőjét felvonultató olimpián.

Hosszú Katinka
Hosszú Katinka
Michael Dalder / Reuters

S nem csupán a győztesek nyertek: a legújabb tapasztalatok szerint a határvonal nem az első és a második helyezettek, hanem az érmesek és a dobogóról lemaradók között húzódik.

 

Bizony örömforrás az ezüst és a bronz is, negyediknek lenni viszont annál nagyobb fájdalom. Ebből a szempontból a magyar csapatsportok csalódást keltettek, hiszen képviselőik többsége ki sem jutott az ötkarikás játékokra, és a hungarikumot jelentő vízilabda kivételt jelentő résztvevői negyedik, illetve ötödik hellyel voltak kénytelenek beérni.

Usain Bolt
Usain Bolt
Kai Pfaffenbach / Reuters

A teljes magyar szereplés, a 8 arany, 3 ezüst, 4 bronz, valamint az éremtáblázat tizenkettedik pozíciója szép siker, és megfelel hazánk tekintélyes olimpiai hagyományainak. Az elsőségek hét, elsősorban egyéni sportoló nevéhez fűződnek: az úszó Hosszú Katinka és a kajakozó Kozák Danuta egyaránt három, a szintén kajakozó Szabó Gabriella két, a vívók közül a párbajtőröző Szász Emese és a londoni diadalát megismétlő, kardozó Szilágyi Áron, továbbá a kajaknégyesben szereplő Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina egy-egy aranyérem megszerzésében játszott főszerepet.

Mo Farah
Mo Farah
Lucy Nicholson / Reuters

Hogy ki volt az olimpia legnagyobb alakja, arról nyilván megoszlanak a vélemények, ám az első két helyre kétségkívül az ezúttal két egyéni és három váltószámban győztes – a 100 méteres pillangóúszásban pedig második –, összesen 23-szoros ötkarikás aranyérmes amerikai Michael Phelps, valamint a szériában a harmadik olimpiáján a 100, a 200 és a 4x100 méteres síkfutásban is utolérhetetlen jamaicai Usain Bolt pályázik. Ahogyan ma mondják: „nem semmi" a brit Mo Farah dupla duplája, azaz London után Rióban is elért elsősége az 5000 és a 10 000 méteres férfi síkfutásban, továbbá az amerikai úszónő Katie Ledecky négy aranya és egy ezüstje, illetve honfitársa, a tinédzser tornász Simone Biles négy aranya és egy bronza sem. Az etióp Almaz Ayana női 10 000-es eredménye pedig Jurij Gagarin űrutazásához hasonlít, mert kozmikus világcsúcs, több mint 14 másodperccel jobb az előző, huszonhárom hosszú évet élt rekordnál.

Kozák Danuta
Kozák Danuta
Szabó Miklós / Népszabadság

A három aranyérmet szerző magyarok – akik közül Hosszú az olimpia negyedik, Kozák (holtversenyben) az ötödik-nyolcadik legeredményesebb versenyzője – számunkra mindenképpen ehhez a körhöz tartoznak.

Most négy esztendő űr következik, de 2020 olimpiai forgatagában megint úgy érzi majd az ember, mintha nem is lett volna szünet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.