galéria megtekintése

A két ősi rivális játssza az újévi téli klasszikust

0 komment


Bodnár Zalán

Nyolc éve újévkor, Buffalóban indult útjára a hagyomány, amely azóta is megbabonázza a jégkorong szerelmeseit az év első napján. A 2016-os „téli klasszikuson” az észak-amerikai profi jégkorongliga, az NHL két alapító tagja, a ­Bruins és a Canadiens mérkőzik meg a Boston melletti Foxborough-ban, 68 ezer néző előtt.

Olyan messze van a nézőtér, hogy alig-alig látni a korongot. Dermesztő a hideg, sokszor szakad a hó vagy jeges eső kopog ilyenkor. Mégis: klubszimpátiától függetlenül ezt a meccset várják minden évben a legjobban az NHL hívei. Pedig választék volna bőven, hiszen egy-egy évadban nem kevesebb, mint 1230 meccset játszanak (csak az alapszakaszban!), ám ez az egy találkozó különlegesebb, ünnepélyesebb és lélekemelőbb valamennyinél. Ez az újévi nyitott pályás meccs, az úgynevezett Winter Classic, amely 2008 óta a jégkorong „legszentebb” rituáléjává vált.

Épül a Bruins ideiglenes otthona
Épül a Bruins ideiglenes otthona
Reuters/USA Today Sports

Amerikában minden ünnepre a nagy profi sportligák egyike tálal ízletes menüt, mégpedig mértéktelen fogyasztásra: a húsvét a baseballé, a hálaadás a tojáslabdás futballé, a karácsony a kosárlabdáé, az újév a jégkorongé. Mivel az NHL versenyhátrányban van riválisaihoz képest, igazi nagy dobással rukkolt elő nyolc éve: az esztendő első napján nyitott pályán rendezték meg a Buffalo Sabres–Pittsburgh Penguins rangadót az NFL-ben szereplő Buffalo Bills 73 ezer férőhelyes stadionjában, szikrázó hóesésben. A robbanásszerű sikert azóta évről évre követi az újabb téli klasszikus (csak 2013-ban maradt el a lockout, azaz a tulajdonosok és a játékosok bérvitája miatt), más-más helyszínen.

 

A telt ház és fergeteges nézőtéri hangulat mindig garantált, nem lehet ez másként pénteken sem, amikor a magyar idő szerint este hétkor kezdődő mérkőzésen – amelyet a Sport 2 is élőben közvetít – két ősi rivális, az egyaránt ligaalapító Boston ­Bruins és Montreal Canadiens találkozik. A show már jóval a meccs előtt elkezdődik: az NHL honlapján napok óta élőben követhető nyilvános streamen, miként épül a jégpálya az amerikafutball-ligában címvédő New England Patriots sta­dionjában. Bemutatkozik tehát Winter Classic-helyszínként Foxborough is, hiszen 2010-ben volt már házigazda a Bruins, de akkor a Fenway Parkban, a Red Sox baseballcsapat pályáján vendégeskedett a Philadelphia Flyers, 38 ezer néző előtt. Most viszont emelte a tétet Boston: a nagyvároshoz közeli Foxborough-ban 68 ezer néző követheti a mérkőzést a helyszínről.

Magyarországról nézve persze különös lehet látni, mi hozza lázba a nézőket a tengerentúlon. Emlékezhetünk, idehaza egészen 1991-ig, a székesfehérvári pálya befedéséig álom volt akár egyetlen zárt jégcsarnok is, a legfontosabb meccseknek addig otthont adó fővárosi Kisstadionban lényegében minden meccs „winter classic” volt. Azóta már több fedett jégcsarnok van idehaza is, ám Kanadában 2451 ilyen létesítményt találunk, és az Egyesült Államokban szintén csaknem ugyanennyit. Ami itt az álmok netovábbja volt, az ott már kissé sterillé tette a sportágat. Éppen a mostani házigazda, a Bruins játszik a legrégebben fedett csarnokban, 1928 óta a Boston Gardens az otthona.

Igazi frissítő fuvallatként hatott az NHL-ben, hogy – ha csak évente egy-egy meccs erejéig­ is – a jégkorong visszatérhet abba a természetes közegbe, amelyben született. Valóságos iparág épül azóta erre az egyetlen meccsre: hektószámra fogy a nézőtéren a forró ital, többnyire a franchise történelmének egy-egy dicső fejezetét megidéző retró mezben játszanak a csapatok, világsztárok adják elő a himnuszokat. Ha pedig a hó is megjön, teljessé válik a népünnepély.

Ezúttal erre kevés esély mutatkozik, száraz, napos idő várható január­ első napján Massachusetts államban. De persze az időjárás ugyanolyan kiszámíthatatlan, mint az ilyen rangadók kimenetele. Fej fej mellett halad a két csapat a rájátszás felé, a Boston negyedik, míg a rekordbajnok Montreal az ötödik helyen áll fél távnál a Keleti főcsoportban. Már csak a körítés miatt is tudvalevő: ezt egyik csapat sem foghatja fel úgy, hogy ez csak egy találkozó az alapszakasz 82 meccse közül. Még akkor sem, ha immár oda az első három Winter Classic „égi áldása”: akkoriban ugyanis a mérkőzés valamelyik szereplője a következő évben rendre megnyerte a Stanley Kupát…

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.