galéria megtekintése

A Grand Boulevard fényárban áll?

0 komment


Hegyi Iván

Párizsban ma este a francia–román találkozóval megkezdődik a labdarúgó-Eb. A magyar csapat kedden debütál – 44 év szünet után – a tornán.

A helyzet volt már rosszabb is. Két évvel az 1962-es labdarúgó-vb nyitánya előtt földrengés pusztított Chilében, és Carlos Dittborn, a szervezőbizottság – korábban a dél-amerikai szövetség – elnöke azt mondta a ­FIFA rendkívüli kongresszusán 1961-ben Londonban: „Chilének semmije nincs, csak ez a világbajnokság. Ne vegyék el tőlünk!” Mint köztudomású, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nem fosztotta meg vendéglátói jogától a dél-amerikai országot, ám a sors olykor rettenetes kiszámíthatatlanságához tartozik, hogy Dittborn egy hónappal a vb előtt szívroham következtében meghalt, jóllehet mindössze harmincnyolc esztendős volt...

Fotó: Charles Platiau / Reuters

Az egyrészt szépségében, másrészt fájdalmában szívszorító történetet azért érdemes most felidézni, mert a ma kezdődő Európa-bajnokság körül is rengeteg az aggodalom. Noha egy francia bárótól, ­Pierre de Coubertintől származik a „Béke vagy te, sport, a népeket egymáshoz fűző szép szalag” versrészlet, s kevésbé romantikusan Manuel Valls francia miniszterelnök is kifejtette, hogy „teljes lesz a biztonság a stadio­nokban, mind a szurkolói zónákban”, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás, valamint a Bataclan színháznál, a Stade de France-nál meg további három – szintén párizsi – helyszínen elkövetett terrorakció után sokan kételkednek az Eb sérthetetlenségében. Még akkor is, ha a nyugalomra 42 ezer rendőr, 30 ezer csendőr, 10 ezer katona, továbbá a privát biztonsági cégek 13 ezer tagja – összesen tehát csaknem 100 ezer fegyveres személy – vigyáz majd.

 

Lesz kit óvni. A jelek szerint a szurkolók nagy része dacol a veszéllyel, és a szervezők nem esnek tévedésbe, ha másfél millió külföldi látogatóval kalkulálnak. A mostani a nagy számok Eb-je, hiszen eddig soha nem szerepelt a kontinenstornán huszonnégy csapat, ennek megfele­lően a televíziós nézettség is az „egekbe” szökhet. Az UEFA várakozása szerint átlagban minden egyes mérkőzést 150 milliónyian követnek majd a földkerekség különböző részein, s ez halmozottan 7 milliárd 650 millió nézőt jelent. Az európai szövetség bevételei is egészen kivételesek: a tíz mega­szponzortól – amelyek között autó-, autógumi-, üdítőital-, sörgyártó világcég, továbbá gyorséttermi hálózat és repülőtársaság is van – 400 millió euró folyik be, a tévéjogdíjak elérik az egymilliárdot, s akkor még nem szóltunk a jegyeladásról, továbbá a VIP-csomagok értékesítéséről. Igaz, az utóbbiakról kabalából nem ildomos beszélni, amióta tudjuk, hogy az UEFA-nak pontosan olyan ügyletei vannak, mint a FIFA-nak, és Ray Whelant, a nemzetközi szövetség páholybelépő, lakosztály kombinációjának értékesítéséért felelős kizárólagos partnerét a 2014-es torna idején tartóztatták le a világszervezet főhadiszállásán, a riói Copacabana Palace Hotelben.

Lassanként úgy leszünk, mint az a gijoni újság, amely 1982-ben a bűnügyi rovatában közölte a nyilvánvaló bundameccsről (mely ugyancsak sokat elmond a FIFA-ban régóta uralkodó morálról): NSZK–Ausztria 1-0.

Ideje hát a kriminalisztikáról a futballra váltani.

Pláne, hogy negyvennégy év múltán megtörténik az, amire hovatovább nem is mertünk gondolni: pályára lép a kontinenstornán a földrész futballjából szinte már kiiratkozott magyar csapat. Ebben persze nem csekély szerepe van a létszámemelésnek, de azok a szurkoló honfitársaink, akik hónapok óta arra készülnek, hogy (1.) leülnek drukkolni a tévé elé, (2.) elutaznak Franciaországba, nem nagyon, sőt egyáltalán nem foglalkoznak azzal, mennyit segített a válogatottnak a mezőny bővítése. Nekik egészen különleges élmény, valóságos beteljesülés lesz, amint ­Király, Fiola, Guzmics meg a többi labdarúgó június 14-én Bordeaux-ban kivonul az osztrákok elleni mérkőzésre, egyszersmind bevonul Európába. A helyszíni drukkerek nem pakolnak terhet egyetlen labdarúgó-hazánkfia vállára sem: ahogyan megfigyelhető, működik a jégkorongeffektus. Azaz nincs túl nagy várakozás, a tábor már azért is hálás, ha színen van a csapat. S a hokival szemben nagy előny, hogy a futballválogatott az utóbbi két évben csupán négyszer kapott egy mérkőzésen egynél több gólt: az északírektől és az oroszoktól otthon (egyaránt 1-2), a görögöktől Athénban (3-4), valamint legutóbb a németektől Gelsenkirchenben (Németország 0-2). Ezen a négy meccsen alul is maradt az együttes, ám a további tizenötön kilenc győzelmet és hat döntetlent ért el 2014 júniusa óta.

Gonzalo Fuentes / Reuters

A gárda ráadásul a mezőny tizenkettedik legjobbja a FIFA-világranglista szerint, de a nemzetközi szövetségben amúgy sem lehet bízni, és a lajstrom hitelességét az is megkérdőjelezi, hogy Svédország együttese a huszonnégy résztvevőből a huszonharmadik, Belgium pedig előbb van, mint a világ-, illetve az Európa-bajnoki cím védője, Németország, valamint Spanyolország. Az ibériai együttes az előző vb-től már a csoportmérkőzések után elbúcsúzott, de azóta több mint négyszer annyi gólt szerzett, mint ahányat kapott (34-8), miközben 14 győzelmet, 2 döntetlent és 4 vereséget számlált; vagyis jó esélye van rá, hogy szériában három Eb-aranyérmet nyerjen. (Az egymás után elért két elsőség is unikum.)

Ha már „ital”: a Lensba látogatók irigykedve gondolnak majd a Marseille-ben vendégeskedőkre, mert az előbbi város szurkolói zónájában nem árusítanak alkoholt, az utóbbi településen viszont alkalmanként 250 ezer liter sörrel várják a meccset a kivetítőkön nézőket. Az igazi mámort persze nem a szesz, hanem a győzelem okozza. S attól is meg lehetne részegedni, ha – az egyetlen szereplővel kapcsolatban sem kizárható futballvereségen kívül – semmi baj nem történne a Fülöp-szigetektől Kirgizisztánig, Laosztól Venezueláig, Bruneitől Koszovóig a képernyőre kerülő kontinenstornán.

A dobozon az áll: Fragile.

De bízzunk abban, hogy a futball újra célhoz ér.

Kassai sípol: labda indul!

Ma 21 órától a Franciaország–Románia mérkőzéssel kezdetét veszi az Európa-bajnokság a párizsi Stade de France-ban. A találkozót Kassai Viktor vezeti, ez az ­első alkalom, hogy magyar sporttárs dirigálja a kontinenstorna nyitómérkőzését.

Franciaország–Románia
Párizs, 21 (tv: M4 Sport).
Jv.: Kassai.

Franciaország: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Pogba, Kante, Matuidi – Coman, Giroud, Payer.

Románia: Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat – Torje, Pintilii, Hoban, Stanciu, Stancu – Andone.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.