galéria megtekintése

A dadogó labdához logopédust kellett hívni

Noha a magyaroknak úgy tetszett, McGovern kapusnak kifogástalan a kiejtése, az ajándékba kapott góllal sem sikerült nyernie a válogatottnak Észak-Írországban, pedig az ellenfél a hajrában létszámhátrányban futballozott. A házigazdák az utolsó percekben egyenlítettek, de az 1-1-et nem érdemes a szerencsére-balszerencsére fogni.

Az északír fővárosban akár már szeptember elején eljöhetett volna a Mikulás, hiszen az Eb-selejtező záró húsz percében úgy festett: honfitársaink ajándékba kapnak három pontot. Michael McGovern, a házigazdák hálójának őre olyan szánalmas kiejtésről tett tanúbizonyságot, akár a nyelviskola balekja – de kommentálhatom úgy is a magyar gólt, hogy a dadogó labdához logopédust kellett hívni –, ennél fogva az 1-1-et követő Mc-mondás csak feltűnést keltett, meglepetést nem: „Bár nem vagyok olyan rossz kapus, amilyennek a hetvennegyedik percben látszottam, érzem, közel álltam ahhoz, hogy a szurkolók szemében valóságos bandita legyek."

Az, aki megmentette az ír futballistát a zsivány besorolástól, a kolléga Király Gábor volt, hiszen a 96. válogatott mérkőzését játszó veterán szintén nem brillírozott Niall McGinn hárítható lövésénél, és a kipattanó labdára lecsapó Kyle Lafferty messzemenően igazolta Michael O'Neill északír szakvezető döntését.

Guzmics góljához kellett a kapus bakija is
Jason Cairnduff / Reuters

 

A szövetségi kapitány a második félidőben csatára lecserélésén gondolkodott, de aztán úgy határozott: a pályán hagyja az éket. Megérzése nyomán írhatta diadalmasan a Belfast Telegraph: „A nagy megmenekülés tíz emberrel.” (Akár egy Eugene O'Neill-dráma címe is lehetne.) Lafferty pedig büszkén említhette: „Befejezetlenül hagyni valamit? Olyan nálunk nincs. Mindenki tudja, hogy a mi csapatunk az utolsó pillanatig küzd.”

Nem csekély mértékben ennek tulajdonítható, hogy az ír szövetség számára nem is a Mikulás, hanem a karácsony érkezhet el már az ősszel, mert a vezérkar úgy kalkulál: ha az F csoport élén álló válogatott Eb-résztvevő lesz, akkor legalább nyolcmillió font kerül a szervezet kasszájába. Ellenben megannyi magyar ismét a balsorson tépelődik...

Rosszul teszi.

A belfasti döntetlen – a végkimenetel ellenére – nem a szerencsén és a balszerencsén múlt, hiszen a találkozó egészében nyújtottak alapján a még létszámfölényben is passzív magyar válogatott nem érdemelt győzelmet. Noha az együttes az utolsó pillanatokig megvalósította, amit az előző öt selejtezőjén mindig realizált, azaz nem kapott gólt (Feröer szigetek 1-0, Finnország 1-0, 1-0, Görögország 0-0, Románia 0-0), támadójátéka ezúttal sem volt, mert játékosainak többsége – szokás szerint – hátul maradt, hogy a középpályás és a védősor lassú embereinek ne kelljen reménytelen futóversenyeket vívniuk.

Ez a kényszerű – a realitásokkal számot vető – taktika rendszerint kevés haszonnal jár, de időnként szériában is járhat eredménnyel, amint azt Paulo Sousa Videotonjának és Dárdai Pál (német hangja: Bernd Storck) válogatottjának az esete bizonyítja. Ezek azonban kivételes kázusok, ráadásul a viszonylag legjobb hatásfokú defenzív sorozatból sem következik diadal: egy ponton kifullad a menet, s a „nullás” csapatot a helyére sorolja a futball.

A legutóbbi két meccséből két pontot szerző magyar együttes előtt párját ritkító lehetőség előtt nyílt, hiszen a görögök váratlanul kiiratkoztak a versenyből az amúgy is gyógycsoportnak nevezhető hatosból, amelyben a riválisok közül három – az északír, a finn és a feröeri válogatott – „megbízhatóan” nem tud futballozni. De bármennyire bajban vannak a labdával az északírek, fizikai és pszichikai felkészültségüket, azaz dinamikájukat és eltökéltségüket hazánk fiai még akkor is csak irigyelhetik, ha a Windsor Park lovagjai az Üllői úton az utolsó tíz percben fordítottak (2-1), míg Belfastban közvetlenül a záróra előtt egyenlítettek.

Azért a magyarok számára is van még remény: a legjobb harmadik pozíciója – ez egyenes ági Eb-részvételt jelentene –, illetve a pótselejtező. Igaz, az utóbbira kiemelés lesz, és honfitársaink aligha kapnak helyet a kedvezményezettek között. Könnyebb lenne (lett volna?) ebben a csoportban a direkt bejutás az Eb felemelt létszámú mezőnyébe. Ha hazánk fiai eljátszanák a rendkívüli esélyt, az azért is fájdalmas volna, mert nem tudni, legközelebb mikor lesz a mostanihoz hasonló, főként a külső körülmények összejátszásából fakadó sansz.

Ami biztos: az UEFA jó ideig marad majd a huszonnégynél, az Európa-bajnokság szereplőinek állományát egyhamar nem emeli tovább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.