galéria megtekintése

„Kevés az idő” – ezért nem lesz közbeszerzés a csodauszodára

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 08. számában
jelent meg.

Népszabadság

Bol-dog. Erre a névre keresztelték a 2017-es budapesti vizes világbajnokság kabalakutyáját, a szervezők azonban egyelőre csak reménykedhetnek benne: nem csupán a négy-, hanem a kétlábúak is elégedettek lesznek, amikor kilátogatnak a nyolcszáz nap múlva kezdődő seregszemlére.

A Guadalajara lemondása nyomán hirtelen ölbe pottyant esemény tegnapi sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a szervezőbizottság társelnöke az eredetileg 2021-re elnyert, ám végül is négy esztendővel korábban lezajló medenceparti kapcsán történelminek nevezte a magyar vállalást, mondván: „Két év alatt még soha senki nem hozott tető alá úszó-vb-t.” De még ha úszó-vb lenne csak... Gyárfás Tamás, a másik társelnök azt emelte ki, hogy hat szakág plusz a masters kategória (öregfiúk és soha nem korosodó hölgyek) versenyeit foglalja magában az olimpiák, a futball-világ- és Európa-bajnokságok meg az atlétikai vb-k után a legrangosabbnak és legmonumentálisabbnak minősített esemény.

Bol-dog fehérben, feketében
Bol-dog fehérben, feketében
Mirkó István

Kemény Dénes, a vízilabdázók első embere elmondta, hogy a tervek szerint a pólósok a döntőkig biztosan a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában csatáznak majd, de megjegyezte azt is: mivel a magyar válogatottak jelenleg rendkívül erősek, s ilyen rövid idő alatt aligha változnak meg drasztikusan az erőviszonyok, jó eséllyel sok vidám arcot lehet majd fölfedezni a vb-tribünökön. Hozzá csatlakozott Merész András, a női pólósok mestere, aki – együttese áhított riói diadalára utalva – azt prognosztizálta, hogy „a budapesti vb lehet az első a sorban, amelyen az aktuális olimpiai bajnoké lesz az aranyérem”.

 

Kiss László, az úszók kapitánya hasonló szellemben nyilatkozott, s az utóbbi idők eredményeinek ismeretében neki tényleg megvan minden oka az optimizmusra, ahogyan a nyílt vízi szakterületet irányító Gellért Gábornak is, aki saját diszciplínáját abban a tekintetben a többi elé sorolta, hogy „Balatonfüreden nekünk már el is készült a medencénk”.

Haász Katalin, a műugrók szakvezetője arról beszélt, hogy a sportolók számára micsoda élmény lesz hazai környezetben versenyezni; Hámori Zsuzsanna, a szinkronúszók főedzője pedig azt emelte ki, hogy a „csipeszes” hölgyek között a Dagály mellé épülő úszópalotában – az idei kazanyi premierhez hasonlóan – ott lesznek majd a sportágat maguknak ismeretlen megfontolásból felfedező férfi kollégák is...

Két ötkarikás bajnok szintén megjelent a tájékoztatón. Gyurta Dániel, a 200 méteren 2009 óta veretlen mellúszó-specialista elmondta: örül, hogy az eseményt négy évvel korábban rendezik, mert „2021 még olyan messze van, hogy ki tudja, mi történik addig”. Risztov Éva, London hosszútávúszó aranyérmese pedig így fogalmazott: „Nekem találták ki 2017-et, hiszen hat év múlva én már nyugdíjas leszek.”

Az oldott hangulatba csak akkor keveredett némi komolyság, amikor Kósát megkérdezték, mikor kezdődik a csodauszoda építése. A Fidesz ügyvezető alelnöke közölte: az idő rövidsége miatt nem lesz közbeszerzési pályázat, a tervezési és kivitelezési munkák együttes tenderére három céget hívnak majd meg. A start pontos dátumát nem tudta megmondani, azt viszont igen, hogy a területre elővigyázatosságból még mobil árvízvédelmi falat is építeni kell a létesítmény munkálatainak megkezdése előtt.

Semmi kétség, már most nő a vérnyomás, emelkedik a pulzus, ám összefüggést kár keresni, az információ csupán áthallásos: tegnap a szervezőbizottság tagja lett Merkely Béla professzor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója is. (B. G.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.