Szocsi után Szentpétervár

Az orosz kaland már megkezdődött: a múlt évben BL-döntőt játszó Dortmund csak 160 perces késéssel repült el Szentpétervárra, ahol egészen kellemes, plusz hétfokos volt a hőmérséklet tegnap.

Az utazási bonyodalmaknál sokkal nagyobb baj a Borussia szempontjából, hogy a poggyászban súlyos teher is volt: a Hamburgban elszenvedett 3-0-ás vereség. A különbség a Bundesliga-listavezető Bayern München és a Dortmund között immár húsz pont, azaz Jürgen Klopp edző kényszerűségből is emlegeti, hogy „mindenekelőtt a Bajnokok Ligájára kell összpontosítani”.

A nyolcaddöntő még nem látszik különösebben komplikáltnak, hiszen orosz együttes eddig nem szerepelt a BL legjobb nyolc csapata között. A fogadóirodák többsége a Petrovszkij stadionban is német győzelemre számít, és Anatolij Tyimoscsuk, a Zenit 131-szeres ukrán válogatott középpályása – aki négy évet töltött a Bayern Münchennél – szintén diszkrét derűlátással nyilatkozott: „Ismerem a Dortmundot, nagyon nehéz ellenfél. Ám Szentpéterváron legyőzhetjük. Egyelőre csak erre a meccsre kell gondolnunk, a visszavágóval ráérünk még foglalkozni.”

A kordában tartott optimizmusra két oka is van a Zenitnek: egyrészt tétmérkőzést két hónapja nem vívott az együttes, másrészt egyetlen győzelemmel, mindössze hat pontot szerezve jutott tovább a csoportkörből (Atletico Madrid 1-3, 1-1, Porto 1-0, 1-1, Austria 0-0, 1-4). E szerény mérleg egyáltalán nem áll arányban a játékoskeret összértékével, azt ugyanis több mint 200 millió euróra becsülik. (A Dortmundét 320 millióra taksálják.) A legdrágább szentpétervári futballista az 50 millióért szerződtetett brazil Hulk, de nem „olcsójános” – a tízmilliós nagyságrendű kategóriában van – a belga Witsel és Lombaerts, az olasz Criscito, a portugál Danny vagy a menet közben igazolt venezuelai Rondon sem. S akkor még nem beszéltünk az orosz válogatott törzsgárdistáiról, Malafajevről, Anyjukovról, Sirokovról, Zirjanovról, Arsavinról, Fajzullinról, Kerzsakovról, valamint az itáliai mesterről, a szintén nem kétfilléres Luciano Spallettiről...

Az olasz tréner azt mondta: „A sikerhez százszázalékos teljesítményre van szükség.” Egymás közt szólva, ezzel nem mondott sokat... Több figyelmet érdemel az a német megállapítás, mely szerint „Oroszországban vendégként senki nem szeret játszani”. De legalább a dortmundi szurkolócsoport komfortjáról igyekszik gondoskodni a Zenit, a klub illetékesei ugyanis bejelentették, hogy forró teát szolgálnak majd fel a Borussia drukkereinek.

Az utóbbiak köszönik szépen, és azt hangoztatják: csak a pályán ne legyen meleg...

BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Kedd Zenit Szentpétervár–Dortmund (Digisport1, 17.35)

Olimpiakosz–Manchester United (Sport1, 20)

Szerda

Schalke–Real Madrid (Digisport1, 20.10)

Galatasaray–Chelsea (Digisport2, 20.40)

Arsavin: veszi az akadályt
Arsavin: veszi az akadályt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.