Beindult a Motor...

Kínos helyzetbe került a Veszprém Bajnokok Ligája-nyolcaddöntős férfi kézilabdacsapata azok után, hogy az együttes az utolsó csoportfordulóban a számára tét nélküli harkovi mérkőzésen váratlan vereséget szenvedett a Motor Zaporozsje gárdájától.

A hazai pályán 44:27-re elgázolt rivális az ukrajnai visszavágón 26:22-re felülmúlta a bakonyiakat, s ezzel kiharcolta a 16 közé jutást. Egyszersmind kiejtette a zágrábi Croatiát, amely hiába nyert 26:24-re a Szentpétervár ellen, a végelszámolásnál a csoportgyőztes Veszprémet a veretlenségétől megfosztó Zaporozsje mögé került.

A veszprémiek az ukrajnai polgárháborús helyzet miatt már az elutazással kapcsolatban dilemma elé kerültek, s az Európai Kézilabda Szövetséghez fordultak állásfoglalásért. Az EHF úgy ítélte meg: nincs ok a találkozó elhalasztására, illetve a helyszín megváltoztatására. A magyar bajnok ennek megfelelően (négy sérült játékosát, Nagy Lászlót, Iváncsik Tamást, Chemát és Ruesgát nélkülözve) pénteken Bécsen keresztül útra kelt a Kijevtől 500 kilométerre fekvő városba, majd – saját honlapja beszámolója szerint is – „kilátástalan játékkal csúfos kudarcot szenvedett”.

Az eredmény nyomán a nyolcaddöntőről lemaradó horvátok nyílt levélben fordultak hazájuk médiájához, mondván: a mérkőzés „a fair play és a sportág antipropagandája volt”. A magyarokat lényegében bundázással gyanúsító zágrábiak úgy vélik: „A papírforma szerint a Veszprémnek Harkovban is simán kellett volna nyernie.” Az együttes tegnap hazaérkezett, s Fazekas Nándor csapatkapitány érdeklődésünkre készségesen reagált a vádakra.

– Nem szeretnék a horvátok fölvetésével foglalkozni, mert tiszta a lelkiismeretünk. Természetesen most is a győzelem szándékával léptünk pályára – mondta. – Persze nyilván benne volt a fejekben, hogy nincs veszíteni-, de nyernivalónk sem, ahogyan az is: szombaton hazai rangadót játszunk a Szegeddel. Rengeteg hibát követtünk el, baj volt az összpontosítással, ám ennek oka lehetett az is, hogy tartalékos kerettel szerepeltünk Harkovban. Megkérdeztem a kapust, tapasztaltak-e Ukrajnában bármit a forradalmi légkörből.

– Dolgozott bennünk félelem az utazás előtt, de odakint semmiféle atrocitásban nem volt részünk. A meccsről a szállodába tartva láttunk kisebb incidenseket, verekedéseket, fegyveres összecsapást azonban nem. A vereségünkhöz a légkörnek nem volt köze, abban kizárólag az előbb említett okok játszottak szerepet.

A csoport végeredménye: 1. Veszprém 17 pont, 2. Löwen (német) 16, 3. Celje (szlovén) 9 (268:272), 4. Zaporozsje (ukrán) 9 (277:296), 5. Croatia Zagreb (horvát) 8, 6. Szentpétervár (orosz) 1.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.