Déli menü

A selejtezőkben otthon vagyunk. Magyarország válogatottja – miként Ausztria, Bulgária, Dánia, Írország, Lengyelország, Norvégia, Portugália, Románia, Spanyolország és Törökország együttese – valamennyi labdarúgó Eb kvalifikációs szakaszában részt vett, sőt (Írország csapatával együtt) a legtöbb mérkőzést játszotta.

A mecscsek száma 109, a rekord azonban 110, de ez csak akkor „él”, ha az egykori Szovjetunió, valamint Oroszország találkozóit összeadjuk. Amúgy sem az számít, melyik együttes hány alkalommal lépett fel a selejtezőkön. Már csak azért sem, mert honfitársaink legutóbb 1972-ben tűntek fel a kontinenstornán – „szerény” negyedik hellyel –, azóta viszont senki nem látta őket a futball Európa-bajnokságán.

A selejtezők holnap déli csoportbeosztásán megjelenő MLSZ-küldöttség tagjainak – Berzi Sándor alelnöknek, Vági Márton főtitkárnak és Pintér Attila szövetségi kapitánynak –hovatovább abban kell reménykedniük (több generáció megannyi képviselőjéhez hasonlóan), hogy talán megérik még az újabb magyar Eb-részvételt. Igaz, a korifeusok mindegyike már 2016-ra tervez, de az utóbbi negyvenkét hosszú esztendő tapasztalataiból tudjuk, a sors hogyan végez...

Úgyhogy egyelőre ne foglalkozzunk az „Euróval”,még akkor se, ha két évmúlvamár huszonnégyes lesz az Eb mezőnye. Törődjünk csak a selejtezőkkel, melyeken kilenc csoportban zajlik majd a küzdelem, mindegyikben hat szereplővel, mivel az 53 nevezőhöz csatlakozik a kontinenstornát rendező (és eleve részt vevő) Franciaország úgy, hogy találkozói nem számítanak a pontokat és a sorrendet illetően.

A kvalifikációs meccseket meghatározott periódusokban, de a kijelölt szakaszokban gyakorlatilag a hét minden napján rendezik. Lesz mérkőzés hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap... Ez év szeptember 7-én, a hét utolsó napján kezdődik a selejtezők programja, és 2015 őszén nyolc csoportharmadik játssza majd a pótselejtezőket (a kilenc első és második helyezett, valamint a legjobb harmadik egyenes ágon továbbjut). A holnap déli ceremónia színhelye Nizza. Ez ne tévesszen meg senkit: a Cote d’Azur panorámájához még véletlenül sem hasonlíthatók a magyar futball kilátásai...

Kalapról kalapra

1.: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina.

2.: Ukrajna, Horvátország, Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, Magyarország, Írország.

3.: Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország.

4.: Montenegró, Örményország, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország. 5.: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus.

6.: Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer szigetek, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár.

A sorsolás helyszíne Nizzában
A sorsolás helyszíne Nizzában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.