Mínusz hét a Mátra alján

„Pedig az eleje milyen jó volt...” – sajnálkozott a tinilány a barátnőjének a pöpec gyöngyösi sportcsarnok kijáratánál, de alighanem csak magát nyugtatgatta, mert már az eleje sem volt különösebben jó.

A magyar férfi kézilabda-válogatottat rendesen elverte a lengyel csapat a hevesi városban rendezett Eb-felkészülési torna zárómeccsén, így Mocsai Lajos szakvezető együttese a négy résztvevő közül csak harmadik lett, pedig riválisai más nívót képviselnek, mint azok a gárdák (Spanyolország, Izland, Norvégia), amelyek ellen vasárnaptól a dániai csoportküzdelmek során nyernie kellene...

A csehektől elszenvedett pénteki vereséget a fehéroroszok háromgólos legyőzése követte, tegnap kora délután azonban hamar szertefoszlottak a romantikusan bájos közönség illúziói a tekintetben, hogy a beloruszokénál „ütősebb” garnitúra ellen ott folytatódik minden, ahol az előző nap abbamaradt. Igaz, a kapitány nem győzte hangsúlyozni, hogy nem most kell remekelni, meg hogy az esemény a kísérletezgetésre való, azért valamiféle elképzelést, fazont mégiscsak jó lett volna látni, felfedezni a kínos kétszer félórában.

Az első játékrész hajrájától a magyaroknak nagyjából annyi esélyük volt a sikerre, mint az autósnak a csarnok négyszáz méter sugarú körében parkolóhelyhez jutni. Az addig egymás lábán taposó felek közül a lengyelek ugyanis 12:12-t követően megrázták magukat, és két perc alatt elérték, hogy a szünetben háromgólos vezetés tudatában battyoghassanak az öltözőbe (12:15).

A Nagy László nélkül erőtlen, ötlet nélküli – Ancsin és Lékai néhány mutatványától eltekintve siralmas – támadójátékhoz képest a védőmunka maga volt a tökély, de az sem a bekksor miatt: ha a kapuban Tatai nem remekel, a lényeget illetően már a félidő lefújásakor véget ért volna a meccs.

A tavalyi barcelonai vb-nyolcaddöntőben még 27:19-re felülmúlt – a gyöngyösi nyitónapon a fehéroroszoktól kikapó – vetélytárs nem brillírozott a térfélcsere után sem, mégis irigykedve figyeltük a másik oldalon a gyors labdajáratást, a kombinatív akciókat, a szervezett védekezést. Hiába váltotta Harsányit Gulyás, Ancsint Mocsai Tamás, Lékait Császár vagy éppen Iváncsik Gergőt Vadkerti, se így, se úgy nem ment igazán.

A lengyel happy enddel (30:23) záruló történet része persze az is, hogy amennyiben Wyszomirski kapus nem fogja meg ziccerek sorát a fizika törvényeit meghazudtoló módon, akkor talán mínusz hárommal-néggyel megússza a magyar válogatott, ám ez sem változtatott volna a főpróba legfőbb üzenetén: a mostani találkozó után a fiúk „morálját, becsületes küzdeni akarását” is kiemelő kapitánynak lesz dolga a vasárnapi Eb-rajtig. Mert akkor a világbajnoki címvédő spanyolok következnek.

A torna hétvégi mérkőzésein: Magyarország–Fehéroroszország 31:28, Lengyelország–Csehország 31:23, Lengyelország–Magyarország 30:23, Csehország–Fehéroroszország 30:22.

A végeredmény: 1. Lengyelország 4 pont, 2. Csehország 4, 3. Magyarország 2, 4. Fehéroroszország 2.

Eredményjelző kispad. Mocsai tréner és boldogtalan játékosai
Eredményjelző kispad. Mocsai tréner és boldogtalan játékosai FOTÓ: M. SCHMIDT JÁNOS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.