Hoang Thanh Trang, a magyar királykisasszony

– Minél inkább havazik, annál inkább hull a hó – Hanoiban, e nem feltétlenül alpesi városban meglehetősen furcsán szólt a Micimackó-dal. Hoang Thanh Trang azonban gyerekfejjel mégis folyamatosan Bródy János szerzeményét énekelte, édesanyja ugyanis magyar gyereknótákkal és mesekönyvekkel árasztotta el.

Trang szülei Magyarországon tanultak, itt is ismerkedtek meg. A Miskolcra tartó vonaton, ahogyan emlegetni szokták.

– Minél inkább hull a hó, annál inkább havazik – énekli a család kispesti szállodájában a barátai által „Kis Csangnak” szólított harminchárom éves hölgy. A távol-keleti országban felcseperedve sosem gondolta volna, hogy egyszer egy másik híres magyar dalt, a Himnuszt játsszák az ő tiszteletére. Pedig így történt. Az augusztus elején Belgrádban rendezett női sakk Európa-bajnokságon Hoang Thanh Trang aranyérmet nyert.

– Megható érzés volt, hogy a második hazámnak ekkora sikert értem el. Közben arra gondoltam, milyen szépen szól Kölcsey és Erkel Himnusza –mondta a vietnami származású kontinens győztes.

Kis Csang tízéves korától él Magyarországon. Édesapja a budapesti vietnami nagykövetségen dolgozott, a rendszerváltás után pedig itt maradt a família, amely ma már kétcsillagos szállodát visz Kispesten. A pénzügyi és számítástechnikai főiskolán diplomát szerző újdonsült Európa-bajnok is a tizenöt embert foglalkoztató vállalkozásban dolgozik. Azért nem állja meg, hogy két számlatranzakció között ne pillantson ki a saját laptopjára, amelyen – az internet segítségével – valamelyik sakktorna izgalmas partiját követi.

Négyéves múlt, amikor édesapja Hanoiban a sakklépésekre megtanította, s azóta is a papa az edzője. Az apuka egyébként hét vietnami nagymestert nevelt fel. Az ázsiai országból rendszeresen jönnek a kispesti Hotel Chesscomba edzőtáborozni tehetséges fiatalok: most is ott vendégeskedik a tizenkilenc éves bajnoknő. Hoang kisasszony is majdnem ennyi volt, amikor a húsz éven aluliak mezőnyében női világbajnok lett. A karaokerajongó sakkozó szívesen énekli ki magából a feszültséget, ugyanakkor nem tartja magát lázadó típusnak. Édesapjával a konfliktusokat igyekszik a „kölcsönösen jó megoldás” jegyében rendezni.

– Most értem be – válaszolta a siker okát firtató kérdésre. Hanoiban is sokat mozgott fiúk társaságában, fára mászott, tücsköket fogott velük. Budapesten sakkozóként is férfiakkal edz, viszont egyelőre csak a női mezőnyben szerepel. – A férfivilág sokkal erősebb, a férfiak logikája és összpontosító képessége is másként működik. Viszont könnyebben adják döntetlenre a partit, míg mi, lányok akár a két királyig is harcolunk – árult el egy kulisszatitkot. Belgrádban roppant erős női mezőny, kilenc Európa- és két világbajnok ült asztalhoz. Hoang nem tartozott a favoritok közé: a tizennegyedik helyen emelték ki. A női világbajnokságra már tavaly kvalifikálta magát, ez a teher sem nyomasztotta.

– Nem gondoltam az eredményre. Lépésről lépésre, partiról partira koncentráltam. Meg arra, hogy az első fordulóban elért fél pont ugyanolyan lényeges, mint az utolsó döntetlen – említette a két fontos győzelmet is kedvenc megnyitásával, a francia védelemmel elérő Hoang, aki a tizenegy mérkőzéses kontinensbajnokságot kilenc szerzett ponttal nyerte meg. A Honvéd nádszálvékony versenyzője a sikert – kiváló mentális állapotán túl – remek fizikai formájával is magyarázta. Az utóbbi megszerzésében sokat segített sportőrültnek nevezett öccse, akivel konditerembe járnak, amellett sokat fallabdáznak és pingpongoznak. A 2006-ban nemzetközi férfi nagymesteri címet elnyerő Kis Csangnak két példaképe is van. A férfiaknál az indiai Viswanathan Anand, a nőknél Polgár Judit. Anno a Polgár-lányok miatt igazolt az MTK-hoz, s Belgrádban külön örömöt okozott neki, hogy a sakktörténet legjobb női játékosa SMS-ben gratulált a sikeréhez.

– Előttem az élet, semmiről sem maradtam le – mondja arra a kérdésre, hogy nem jött-e későn az Európabajnoki cím. A profizmuson nem gondolkodik, a sakkból csak a világ tíz legjobbja tud megélni. A versenyeken kizárólag zöldséget és halat fogyaszt, egyébként nagy kedvence a meggyes piskóta. Meg az Agatha Christie- és Sherlock Holmes-regények, ezeket kívülről fújja. Magyar keresztnevet nem kapott, de őt amúgy is rendre királykisasszonynak szólítják.

A Hoang ugyanis vietnami nyelven királyt jelent.

 

Hoang Thanh Trang
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.