Bronzszombat

A budapesti Papp László aréna azon kevés sportlétesítmény egyike volt szombat délután, ahol tán még Arjen Robben labdarúgó is föltűnés nélkül közlekedhetett volna, ha magyar dzsúdós van a környéken.

Mert az autogramgyűjtő srácok kizárólag a vendéglátók klasszisaira koncentráltak a cselgáncs Európa-bajnokságon. A magyar válogatott meghálálta e kitüntető figyelmet: a több ezer néző nagy örömére két bronzérmet szerzett a hét végén. Kisebb csarnokban forróbb hangulatot teremtettek volna a drukkerek, ám Joó Abigélt már ez a miliő is sokkolta. A kétszeres Európa-bajnok sportoló – saját bevallása szerint –nehezen dolgozta fel, hogy a drukkerek miatta is váltanak jegyet a vetélkedőre, a bemelegítésnél el is sírta magát a feszültségtől. Idegállapota nem látszott az első meccsén mutatott teljesítményén: legyőzte a világbajnok holland Verkerket.

Az elődöntőben alulmaradt a francia Louette-tel szemben, de győzelemmel fejezte be a viadalt, így a bronzmedál önfeledt ünneplésével búcsúzhatott a publikumtól. Ekkor a szervezők elégedetten tekinthettek körbe, mivel idehaza aligha örült még ennyi drukker egy helyen jukónak vagy vazarinak. És Bor Barnának sem. A magyar válogatott legnehezebb, plusz száz kilósok között induló tagja szintén a harmadik helyért mérkőzhetett: a vb-ezüstérmes paksi cselgáncsozónak a szlovén Cerajt kellett legyőznie az éremért. A rivális megpróbálta eldobni, ám Bor szenzációsan hárított, egyúttal ki is feszítette ellenfele karját, amelyet el sem eresztett, amíg a bíró nem jelezte a győzelmét.

Ennek köszönhetően az egyéni versenyek úgy végződtek, ahogyan kezdődtek: magyar éremmel. Csernoviczki Éva első, Joó és Bor harmadik helye sikeressé tette a házigazdák Eb-jét. Ezért járt a taps, ellentétben Teddy Riner attrakciójával. A franciák +100 kg-ban induló olimpiai bajnok ideálja ismét legyőzhetetlen volt, ám a nézők szimpátiáját nem nyerte el. Pedig aligha tehet arról, hogy lényegében dzsúdóznia sem kell a sikerhez, mert ellenfelei képtelenek megmozdítani. Ennek nyomán a bámulatos erejű versenyzőnek nincs szüksége látványos mutatványokra az aranyérem megszerzéséhez.

Ellentétben a magyar férfiegyüttessel, amelynek a dobogóhoz is komoly bravúrra lett volna szüksége. A rendkívül látványos csapatversenyben, melynek során öt súlycsoportban rivalizálnak a válogatottak képviselői, a vendéglátók a harmadik helyért mérkőzhettek. Az Ungvári Miklóst és Bor Barnát nélkülöző, Gorjánácz Zsolt, Ungvári Attila, Csoknyai László, Fogasy Gergő, Cirjenics Miklós ötös 4:1-re maradt alul Ukrajna ellen. A döntőben a két favorit, Grúzia és Oroszország találkozott, s a fantasztikus mérkőzést a grúzok nyerték 4:1-re.

Az egyéniben induló klasszisai nélkül, de Mészáros Anettel kiálló magyar női garnitúra – két vereséggel – a hetedik lett ebben a versenyben, melyet a hollandok nyertek, így aranyéremmel fejezte be pályafutását a világbajnok, négyszeres Európa-bajnok Edith Bosch. Mások viszont talán éppen most kezdték: egy kisfiú például az aréna folyosóján dobta el ippont érően barátját, s az egyébként a hideg kövön nem feltétlenül indokolt mutatvány után közölte, hogy ezzel az akcióval megnyerte az Európa-bajnokságot. Végül is igaza volt, elvégre részben a hozzá hasonló srácok miatt rendezték meg azt.

Eredmények. Férfiak, 90 kg: 1. Gyenyiszov (orosz), 2. Lipetreliani (grúz), 3. Bauza (litván) és Voproszov (orosz). 100 kg: 1. Krpalek (cseh), 2. Grol (holland), 3. Borodavko (lett) és Maret (francia); Cirjenics Miklós és Farkas Bálint helyezetlen. +100 kg: 1. Riner (francia), 2. Okruasvili (grúz), 3. Bor Barna és Bonvoisin (francia). Csapat: 1. Grúzia, 2. Oroszország, 3. Ukrajna és Németország, 5. Magyar ország. Nők, 78 kg: 1. Louette (francia), 2. Velensek (szlovén), 3. Joó Abigél és Verkerk (holland). +78 kg: 1. Polavder (szlovén), 2. Andeol (francia), 3. Kaya (török) és Kindzerszka (ukrán). Csapat: 1. Hollandia, 2. Franciaország, 3. Németország és Oroszország, ...7. Magyarország.

Borban a vigasság
Borban a vigasság FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.