Maraton: Üzenet Londonból

Lényegében egyetlen percig sem forgott veszélyben a vasárnapra kitűzött 26,2 mérföld, azaz a londoni maraton.

Hugh Robertson, a brit kormány sportügyekért felelős államtitkára már fél nappal a bostoni tragédia után sietett megnyugtatni a közvéleményt és a versenyre hónapok óta készülődő atlétákat, hogy „semmilyen aggodalma nincs” az angliai esemény biztonságával kapcsolatban.

A politikus meggyőződése szerint a három néző – köztük egy nyolcéves kisfiú –halálát és több mint száz személy sérülését okozó dupla merénylet „tipikusan az az eset, amely után a szolidaritás leghatásosabb formája a tervezett verseny megrendezése, mert így lehet igazán világos üzenetet küldeni az elkövetőknek”.

A brit sajtó, benne a The Guardian is beszámolt arról, hogy Theresa May belügyminiszter csúcstalálkozót tartott a nemzetbiztonságért felelős titkosszolgálat és a Metropolitan Police különleges ügyosztályának vezetőivel. Értékelésük szerint Nagy-Britanniában „változatlanul jelentős” a nemzetközi terrorizmus veszélye. Az elbizakodottság látszatát is kerülni kívánó biztonsági szolgálatok a vasárnap reggel kezdődő verseny előtt további egyeztetéseket tartanak, és ha szükséges, még változtatnak a viadal eleve körültekintő védelmi tervén.

Az 1981-ben életre hívott londoni maratont úgy tartják számon, mint azon kevés sportesemény egyikét, amelyen a résztvevők száma folyamatosan nő. A biztonsági szempontoknál figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a maratoni futás mára turisztikai vonzerővé is vált. Brit fanatikusok New Yorkban, Párizsban és Tokióban is rendszeresen versenybe szállnak. A tragikusan zárult bostoni vetélkedőn 374 brit futó állt rajthoz, bár egyikük sem tartozik a UK Athletics bejegyzett profijai közé.

A jelentkezések alapján az idei londoni maratonin – különböző kategóriákban, beleértve a testi fogyatékkal élők versenyét – összesen 36 ezren futnak. Ha az ez évi – finoman szólva – szeszélyes időjárás nem hagyja cserben a szervezőket, akkor (a várakozások szerint) 650 ezer néző drukkol majd a szereplőknek. Az esemény vonzerejét csak fokozza, hogy a mezőny a főváros arculatát meghatározó helyszínek mellett halad el. A verseny a Temze déli partján, Blackheath kerületből indul, és a Buckingham-palotához, illetve a St. James’s Parkhoz közeli The Mall felvonulási úton fejeződik be. A BBC világhálós hírszolgálatának ismeretei szerint az elit, azaz a professzionális díjazottak között 204 ezer fontot (több mint 70 millió forintnak megfelelő összeget) osztanak szét. Ennél sokkal lényegesebb az a summa, amelyet az amatőr résztvevők remélnek egészségügyi, kulturális, gyermekvédelmi, tudományos és más területeken a legkülönbözőbb jótékony célokra „felhajtani”. Tervük az, hogy felülmúlják a múlt évi 52,8 millió fontot (18,2 milliárd forintot). A férfi versenyzők közül az érdeklődés középpontjában a brit kedvenc, a londoni nyári olimpia 5000 és 10 000méteres versenyének aranyérmese, Mo Farah áll, még akkor is, ha hivatalos maratoni debütálása csak a jövő évre várható, és az idén csak negyed utat tesz meg, a Tower Bridgenél befejezi futását. A résztvevők közé tartozik – egyaránt Kenya képviseletében – a világrekorder PatrickMakau és a tavalyi győztes Wilson Kipsang, valamint az ugandai olimpiai bajnok Stephen Kiprotich is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.