Csak a képzelet határtalan

„Ez csak pletyka!” – így kommentálta lapunknak a Román Labdarúgó Szövetség főtitkára azt az információt, amely szerint egyesülhet a román és a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság. „Ilyesmiről nem volt és nem is lesz szó egyhamar” –jelentette ki Adalbert Kassai.

Az értesülés a National című román újságban jelent meg. A cikk szerint több európai futballvezetőnek megtetszett az ötlet, amellyel a Gazprom orosz földgázóriás állt elő; nevezetesen, hogy az orosz és az ukrán bajnokság egyesítésével létrehoznák a FÁK Kupát. A lap szerint – Belgium és Hollandia után – még ebben a hónapban elkezdődhetnek a tárgyalások a román és a magyar bajnokság egyesítéséről. Ezzel szemben a román bajnokságot rendező profi labdarúgóligánál nem is hallottak az ötletről, és a szövetség illetékese is csak annyit gyanít, hogy a két bajnokság egyesítése a román első osztály közvetítői jogait megvásárló RDS-RCS kábeltársaságnak állna érdekében.

A Teszári Zoltán többségi tulajdonában lévő vállalatnak érdekeltségei vannak a magyarországi kábeltévé piacon is, másfelől pedig a céget hátrányosan érintenék a román bajnokságban tervezett változtatások. Mind több klub küszködik finanszírozási gondokkal, csökken a játék színvonala, ezért az első liga létszámát tizennégy csapatra szűkítenék a jelenlegi tizennyolcról. Ha ez bekövetkezne – a klubok eddig sikerrel ellenálltak –, akkor csökkenne a közvetíthető találkozók száma, s ez nincs ínyére az RDS–RCS-nek, amely külön tévécsatornát alapított a meccssugárzásokra. A közös bajnokság terve abból a megfontolásból vetődött fel, hogy két országból „csak össze lehetne szedni” tizennyolc megfelelő csapatot. Néhány éve hasonló érvek álltak a román, magyar közös rendezésű jégkorongliga létrehozása mögött.

Kassai szerint Teszáriék elképzeléséről nem tárgyalt komolyan senki. „Sok az ismeretlen egy ilyen történetben. Egyelőre az oroszok és az ukránok, illetve a belgák és a hollandok közös ligája sem több pletykánál” – hangsúlyozta a Népszabadságnak a román elöljáró.

Bukarest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.