Üresen kongó rasszizmus

Zárt kapuk mögött kell megrendezni a magyar–román vb-selejtezőt.

Rendkívül súlyos következményei lehetnek annak, hogy a múlt év augusztus 15-én rendezett Magyarország–Izrael (hivatalos megjelölése alapján: barátságos) labdarúgó-mérkőzésen a Keleti pályaudvar felőli kapunál sorakozó magyar ultrák az izraeli himnusz alatt hátat fordítottak a pályának, kórusban kiáltozták, hogy „mocskos zsidók!”, és Palesztinát éltették. A hétköznapi rasszizmus miatt a FIFA tegnap nyilvánosságra hozta fegyelmi bizottságának döntését, miszerint március 22-én zárt kapuk mögött kell megrendezni a Magyarország–Románia vb-selejtezőt.

Fájdalmas ütközés: Dudu Avat kapus és Németh Krisztián a Magyarország–Izrael meccsen
Fájdalmas ütközés: Dudu Avat kapus és Németh Krisztián a Magyarország–Izrael meccsen

A határozat komolyságát jelzi, hogy a nemzetközi szövetség közleményében megemlítette: amennyiben a magyar – és a hasonló okból ugyanilyen szankcióval sújtott bolgár – szövetség nem veszi elejét a gyalázatos megnyilvánulásoknak, úgy még szigorúbb intézkedések következhetnek. Akár pontlevonás vagy a kvalifikációs csoportból való kizárás is szóba jöhet.

A hír épp olyan sokkoló, mint – idézet a FIFA kommünikéjéből – „a rasszizmust és az antiszemitizmust előtérbe helyező, provokatív és agresszív politikai nézetek iszonyatos epizódját bemutató” szurkolók viselkedése. (Már ha ezeket az embereket drukkereknek lehet nevezni.) A nemzetközi szövetség egyhangú döntést hozó bizottságának álláspontján az sem változtatott, hogy az MLSZ elnézést kért a történtek miatt, és segítette a FIFA-vizsgálatot. Annak idején a kabinet is félreérthetetlen közleményt adott ki: „Magyarország kormánya a leghatározottabban elítéli a magyar–izraeli mérkőzés méltó lebonyolítását megzavaró szurkolók viselkedését”. Igaz, ez a reakció csak hat nappal a találkozó után látott napvilágot (ahogyan az hasonló ügyben a Parlamentben is megesett).

A vizsgálat megindításában szerepet játszott a FARE (Football Against Racism in Europe) elnevezésű mozgalom és a Simon Wiesenthal Központ bejelentése. Az utóbbi izraeli irodájának igazgatója már a meccset követő napokban kifejtette: „A Puskás Ferenc stadionban történtek az ország (értsd: hazánk – a szerk.) egészét sújtó problémára mutatnak rá”.

Mentség nincs, a magyar szövetséget 40 000 svájci frankos büntetéssel is sújtó FIFA lépése azonban sportszempontból szokatlan: a határozat egyrészt csaknem fél évvel a szégyenletes események után született, másrészt nyilvánvalóan kihatással lehet a magyar–román mérkőzés eredményére és a csoport sorrendjére. A döntéshozók talán arra is gondoltak, hogy a Magyarország–Románia találkozó sem lesz békésebb, mint a múlt nyári meccs, hiszen az a tábor, amely „zsidózott”, minden egyes válogatott-találkozón – függetlenül attól, melyik ország együttese az ellenfél – rendszeresen azt skandálja: „Utálunk, sz...r Románia/Szlovákia!”

Mindenesetre Berzi Sándor, az MLSZ nemzetközi ügyekben jártas alelnöke azt közölte lapunkkal: „Noha nem ismerjük a részletes indoklást, várhatóan fellebbezünk az erkölcsileg, sportszakmailag és gazdaságilag egyaránt súlyos következményeket magában hordozó határozat ellen. S ha beadványunkat a FIFA elutasítaná, akkor a lausanne-i Sportdöntőbírósághoz is fordulhatunk, gyorsított eljárást kérve. Függetlenül attól, hogy a közönség egy részének viselkedésére nincs magyarázat”.

Egervári Sándor szövetségi kapitányt szintén lesújtotta a hír. „Jóllehet a nézőtéren történteket – a szövetséggel együtt – magam is elítélem, a büntetést túlzottan súlyosnak tartom – mondta. – Azt hittem, a Gera Zoltán sérüléséről szóló információ után kedden már nem jut el hozzám hasonlóan szomorú értesülés, de most azzal kell szembesülnöm, hogy az első fél év alighanem legfontosabb mérkőzését üres lelátók előtt kell játszanunk. Ez, sajnos, sok mindent befolyásolhat.”

Ami máris biztos: nincs más lehetőség, mint az eddigieknél sokkal erélyesebben fellépni a hagymázas „brigádok” ellen. Ez alapjaiban nem szövetségi kérdés, hiszen a problémát a politika hurcolja magával évtizedek óta, minden eredmény nélkül. A tét immár a futballban is nagy. Amennyiben a FIFA helyt ad a fellebbezésnek, és felfüggeszti határozatát, abban az esetben is erős a szorítás, hiszen bármilyen incidens történne a lelátókon a magyar–románon, az beláthatatlan következményekkel járna. S ekkor még kedvező variációt vetettünk fel, elvégre feltételeztük a következő tétmeccsre vonatkozó enyhítést.

De több engedmény bizonyosan nem lesz.

Ebben a szellemben kellene végre cselekedni nálunk is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.