Tizenkilencre váltó Phelps

Nem a magyaroké volt a medence – kellett megállapítania Londonból jelentkező kollégánknak az olimpia keddi versenynapjának végén. Bruckner Gábor láthatta viszont azt is, ahogy Michael Phelps egy óra leforgása alatt történelmet ír: tizennyolcadik és tizenkilencedik érmét szerezve immár az olimpiák történetének újabb rekordját tartja egyedül.

Felemelő volt látni – és persze az olimpia súlyát is mutatja –, hogy hétfő éjjel vagy háromnegyed órán át vendégeskedett a kínaiak és a japánok mögött bronzérmes brit férfi tornászcsapat a BBC 1-es csatornáján. A riporter szuperlatívuszokban lelkendezett, az eredményt kommentálók hősökké faragták a fülig érő szájú főszereplőket, az ember meg elgondolkodott: ha egy ilyen szép nagy országban ekkora feneket kerítenek egy harmadik helynek, akkor azt pláne illik kellőképpen megbecsülni az amúgy kizárólag aranyszámolásra szakosodott kisebbekben is.

Mr. History, azaz Michael Phelps
Mr. History, azaz Michael Phelps

Ennek a szép nagy országnak a szép nagy fővárosában egyébként nemcsak a bronzérmet, hanem a szabályokat is különleges becsben tartják az olimpia alatt: a játékok hivatalos járművei számára fenntartott sávokba például eszükbe nem jut „átlógniuk” a hosszú, tömött sorokban autózóknak: magam az Olimpiai Parktól Wimbledonig vezető, fél Londont érintő szakaszon egyetlen kóbor törvényszegőt sem láttam, noha a hírek szerint nem a Piccadillyn történő nyilvános megkövezés a büntetése a renitensnek.

S ha már az ötkarikás rendelkezéseknél tartunk, említsünk meg egy szabályt erősítő kivételt is a nem fontos, de érdekes kategóriából. Noha először heves ellenreakciókat váltott ki a szaúdi cselgáncsozónő – a már első hallásra fülbemászó nevű Vodzsan Ali Szeraj Abdulrahim Saherkani – bejelentése, miszerint a dzsúdóruhán kívül fejkendőt is kíván viselni a tatamin, a friss hír szerint a NOB beadta a derekát, és engedélyezte, hogy a muszlim versenyző eltakart frizurával rugdalhassa, ráncigálhassa leendő, hozzá hasonlóan plusz 78 kilós ellenfeleit.

A hithű ázsiai versenye csak pénteken lesz, de aki nem bírta ki addig fejfedőt viselő sportoló látványa nélkül, annak nem kellett egyebet tennie, csupán ellátogatnia kedd délelőtt a vízilabda-uszodába.

Igaz, honfitársainknak, akik szép számban jelentek meg az „égbe nyúló” tribünön – tennék rá néhány fontot a William Hill fogadóirodában, hogy ekkora uszodában még soha nem rendeztek pólótornát –, ezúttal sem volt részük sok örömben a háromszoros olimpiai bajnok férfiválogatott teljesítményét szemlélve. A szerbek elleni – a visszafogottabb értékelések szerint akadozó, a szókimondóbb véleményalkotók megfogalmazásában minősíthetetlen – produkciónál ugyan összehasonlíthatatlanul jobbat nyújtott Kemény Dénes szakvezető csapata, ám a második, Montenegróval vívott meccsnek is vereség lett a vége.

A mérkőzés derekától kezdődően akarva-akaratlanul a pekingi játékok elődöntőjének emléke villant be. Akkor a második negyedben már 6:3-ra vezetett a délszláv együttes, de a kapitány húzott egy nagyot: Szécsi helyére Gergelyt küldte a kapuba, s az utolsó ember bizonyos értelemben elsővé vált, a találkozót pedig megfordította a magyar garnitúra. A vége meg – ki ne tudná? – aranyérem lett.

Most a harmadik nyolc perc elejéig kellett várni – illetve: várta a fene… – az ellenfél háromgólos vezetésére s a parton meglehetősen töprengő ábrázattal le-föl baktató kapitány megint csak lecserélte a labdával szorosabb ismeretséget nem kötő Szécsit. Ráadásul a helyét elfoglaló Nagy Viktor két védéssel nyitott, úgyhogy volt szépen deja vu. De csak egy darabig. Mert az addig is bántóan szellős védekezés alig-alig javult, s hiába loholt a magyar válogatott folyamatosan az első meccsét az amerikaiak ellen szintén elbukó rivális után, legföljebb megközelíteni tudta, utolérni egyszer sem. A „félidőben” 6:5-re, a harmadik felvonás végén 9:8-ra vezettek a tavasszal még a Vasast erősítő Brguljan vezérelte montenegróiak, s egyenlíteni a kissé zaklatott utolsó periódusban sem sikerült. Pedig 11:10-nél labdát szereztek a magyarok, s még több mint egy perc hátravolt a játékidőből, csakhogy Varga Dénes előbb a kapufát, majd az utolsó pillanatokban Scsepanovics kapust trafálta telibe.

Az öltöző felé igyekezve Nagy Viktor csöppet sem látszott elkenődöttnek. Azt mondta, már lényegesen biztatóbb volt a játék, mint a nyitányon, s Kásás Tamás is hasonlóképpen vélekedett, csak líraibban fogalmazott: „Ilyen vereség után azért bele lehet nézni a tükörbe”. Kemény Dénes sem látta másként, ugyanakkor a múltban jóval gyakoribb győzelmeket követő mondatát idézte saját magától: „Az eredményjelző sosem hazudik”. Majd hozzáfűzte: „Amíg negyedenként legalább egy góllal megajándékozzuk a másik csapatot, addig hiába lövünk tízet, senkit nem fogunk megverni. De még semmi nincs veszve, most egyetlen feladatunk van: készülni Románia ellen.”

Vízből vízbe, de mondhatnám, hogy cseberből vederbe vezetett a kézilabdázók Dél-Korea elleni győzelméről az időbeli átfedés miatt lemaradó tudósító útja, ám Wimbledont – még ha eső áztatta is éppen – vedernek nevezni azért nagy-nagy tiszteletlenség volna. Az egyetemes sporttörténet szentélyeinek egyike a londoni játékokon ugyancsak kultikus létesítmény, amolyan zarándokhely (és nem azért, mert egy teljes órányi buszútra fekszik az olimpiai központtól), ahová muszáj elbumlizni már csak azért is, mert ezekben a napokban olyasmit látni, amit máskor soha.

Például kék mezben Novak Djokovicsot és ugyanolyanban ellenfelét, Andy Roddickot, noha az angol nyílt teniszbajnokságon ősidők óta kötelező a fehér viselet. Az olimpia kedvéért azonban más hagyományt is felrúgnak az All England Lawn Tennis and Croquet Clubban. Egyebek mellett azt, hogy a férfiak mérkőzései két nyert játszmáig tartanak csupán. (Az ötkarikás részvételről az utolsó pillanatban lemondó Rafael Nadal nem mulasztotta el megjegyezni: „Ezzel az erővel kaszinózhatnának is a fiúk; akkor is szerencsejátékot játszanának, az olimpián is azt fognak”.) Továbbá – és ha valami, akkor ez tényleg fölháborítja a tradíciókra igen kényes angolokat – hogy az All England törzstagjai a játékok idején nem kortyolgathatják délutáni teájukat saját klubépületükben, mert kipaterolták őket az edzőpályákra.

Ráadásul délután – amikorra Babos Tímea, a torna legfiatalabb játékosa 6:1, 6:1-re, meg sem izzadó ellenfelének talán a zuhanyt is megspórolva kikapott a német Kerbertől, így elbúcsúzott a második fordulóban – leszakadt az ég a délnyugati kerületben, úgyhogy a teáscsészéket sem volt ajánlatos a szabad ég alatt hagyni. A lelátókról elspriccelő, a pályák közti sétányokon feketéllő tömeg szerencsésebb fele behúzódott az ajándékboltokba meg az éttermekbe, a még szerencsésebbek meg bevették magukat a tető alá menekített centerpályára, ahol a szürke hétköznapon előbb Venus Williams oktatta a kanadai Wozniakot (6:1, 6:3), aztán jelentős lelátói papírzászló-lengetés, tapsvihar és fejhangon való üvöltés mellett a skót (azaz brit, tehát hazai) – nem mellékesen: Federerrel nemrégiben ugyanitt döntőt játszó – Murray húzta végig a füvön a finn Nieminent (6:2, 6:4), majd az előzetesen a nap rangadójának hitt mérkőzésen Djokovics alázta porig a szebb napokat látott Roddickot (6:2, 6:1).

De ekkor már muszáj volt indulni, mert akadt vizes műsorszám este is. A Tsonga–Raonic találkozó, döntő szettjét (25:23) amúgy se nagyon lehetett volna kivárni...

Cseh Lászlónak az éjszakája volt hosszú: hétfőn már a második számában – ezúttal 200 m pillangón – nem jutott döntőbe. Az éj folyamán lakonikusan értékelte teljesítményét: „Sz... volt az egész.” Ehhez fölösleges bármit hozzátenni, mert azt, hogy „jól láttad, kedves Laci”, rém illetlen volna. Úgyhogy inkább csak annyit, bízzunk benne: a csütörtöki 200 m vegyesre összekapja magát, és – éremről a történtek után aligha érdemes beszélni – legalább a nyolc közé bejut, búcsúképpen Londontól.

A gigantikus méretű – a korábban méltatott pólóuszodánál háromszor-négyszer nagyobb – létesítményben egyébként „világított” néhány szabad szék, de ezen nincs mit csodálkozni: reggel azt láttam a tévében, hogy 95 fontért (alsó hangon számolva 34 ezer forintért) kínálták eladásra a legolcsóbb jegyet a megmaradtak, visszaadottak közül...

Hosszú Katinka viszont – komoly dilemmát követően – úgy döntött, hogy nem adja vissza a „belépőjét”, amelyet a 200 m vegyes döntőjére harcolt ki magának. Amiért egyáltalán fölvetődött benne a különös gondolat: nem egészen háromnegyed óra volt a különbség a 200 m pillangó és az említett szám döntője között, ráadásul visszalépésével bejuttathatta volna a végjátékba a kilencedik időt elérő Verrasztó Evelynt. „Az ember életében ritkán adódik alkalom olimpiai döntőben úszni” – kommentálta elhatározását, és ehhez sem tudok semmi okosat odabiggyeszteni, legföljebb azt: valóban, nekem például még egyszer sem sikerült...

Szóval, mondom, nem stresszelt, mert az igazán pikáns – vagy inkább tragikomikus – szituáció lett volna, ha a döntős számáról lemond egy másik kedvéért, amelyben viszont kiesik... Márpedig kiesett pillangón, miután 2:07,69-e csak a kilencedik helyre volt jó (vagy rossz). Továbbment viszont Jakabos Zsuzsanna, aki a második futamban mindvégig tartotta a tempót a mezőnnyel, s ott (2:06,82-vel) harmadikként, a középdöntő összesítésében pedig – kellemes meglepetésre – az ötödik helyet szerezte meg. Egyelőre Gyurta Dániel sem dőlhet hátra: a 200m mell favoritja nagy csatában – a tőle megszokott módon, a hajrában kapcsolva a hatodik sebességbe – megnyerte futamát a brit Willis előtt, ám a másik középdöntőben a szintén hazai környezetben úszó Jamieson 12 századdal gyorsabb volt nála. A 4-es helyett marad szerdára az 5-ös pálya, de ha az érdemjegy is hasonló lesz, egye fene!

A sorban ismét Hosszú következett a sokat emlegetett 200 m vegyesen, produkcióját azonban leginkább annak igazolásaként lehetett felfogni, hogy miért is meditált az induláson. Nincs értelme nagy lére ereszteni a látottakat: úgy lett nyolcadik 2:14,19-cel, hogy egy pillanatig sem volt köze a verseny lényegi részéhez.

A 4x200 m-es férfi gyorsváltótól – Kozma Dominik, Cseh László, Bernek Péter, Kis Gergő összetételben – már az is elismerésre méltó volt, hogy bekerült az elitbe, az ottani utolsó hely pontosan megfelelt az erőviszonyoknak, miképpen az is: az utcahosszal győztes amerikaiak visszavágtak a franciáknak a feleekkora távú stafétában elszenvedett vereségért. Ezzel Michael Phelps „király” – akit a 200 m pillangó Cseh (és más magyar) nélküli döntőjében megint megvertek: bár a tribünről úgy látszott, az amerikai ér hamarabb a falhoz, a táblán a húszéves dél-afrikai Chad Le Clos neve mellett jelent meg az 1-es szám – újabb sporttörténelmi ponthoz érkezett: ezüstjével és a váltóban szerzett aranyával az olimpiai medálok tekintetében megelőzte a 18 nyakbavalóval mindeddig csúcstartó, hajdani szovjet tornásznőt, Larissza Latinyinát, s immár egyedüliként ücsörög a rekordok összes létező trónján.

Talán az idők végezetéig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.