Ötkarika, négy, három, kettő, egy...

Mint amikor az egzotikus országba érkező utazót már a repülőgép lépcsőjén fejbe kólintja a forróság, úgy vágja mellbe a Heathrow légkikötő csomagvárójában a nyolc évvel ezelőtti athéni tapasztalatokkal bőségesen felvértezett olimpiai tudósítót a hír: megint megbukott egy magyar a doppingvizsgálaton.

Aztán dr. László Imrét, a súlyemelő-szövetség – szintén bőröndjére ácsingózó – korábbi elnökét már ő maga informálja a friss, ropogós értesülésről, mire az ilyen ügyekben ugyancsak rutinos orvos-sportvezető hátralép kettőt, és csak annyi szakad ki belőle: „Na, ne hülyéskedj!”

Készen a gárda
An Olympic flag flies near the Queen's Guard marching out of Buckingham Palace in front of the venue for the finish of the cycling road race at the London 2012 Olympic Games July 26, 2012. REUTERS/Stefano Rellandini (BRITAIN - Tags: SPORT OLYMPICS CYCLING)

Korty lelket erősítő whisky a reptéren bájosan mosolygó hoszteszek jóvoltából, majd alig telik el háromnegyed óra – nagyjából ennyi idő a belvárosba vezető út metróval, mivel a jóval gyorsabb Heathrow Express vonalának egyik állomásán tűz üt ki éppen (te, jó ég...) –, és szépen kikerekedik a történet. Persze ahogyan az ilyen esetekben lenni szokott, a sztori ezúttal is nélkülözi a közös nevezőket. Kővágó Zoltán – merthogy róla van szó – harmincegy esztendős szolnoki diszkoszvető, nem mellékesen nyolc éve olimpiai ezüstérmes, és azt állítja, megvezették rendesen. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség által delegált osztrák doppingellenőr mást mond: szerinte tavaly augusztusban felkereste a 203 centis, 130 kilós sportolót, aki nem volt hajlandó mintát szolgáltatni a számára. Az eset nyomán az IAAF eljárást indított, ám a hazai sportági szövetség és a Magyar Antidopping Csoport együttesen ártatlannak találta a versenyzőt, mert megalapozottnak vélte a védekezést, mely szerint Kővágó nemhogy nem találkozott az ellenőrrel, de még csak telefonon sem egyeztetett vele. A nemzetközi szervezet nem fogadta el ezt a változatot, feljelentette a lausanne-i székhelyű Sportdöntőbíróságon az atlétát, és ez utóbbi testület közvetlenül az olimpia startja előtt kétéves eltiltással sújtotta a szerdán még az éremesélyesek között emlegetett magyart.

A ködös eset körüli homályt csak erősíti – és az Olimpiai Park parádés, persze a modern kori Bábelt idéző sajtóközpontjában is ez okozta a legfőbb értetlenkedést –, hogy miképpen maradhatott mostanáig titokban a történet. A MOB magyarázata szerint semmi nem kötelezi a bizottságot arra, hogy egy folyamatban lévő ügyet annak lezárása előtt nyilvánosságra hozzon, továbbá nem lett volna hozadéka, ha megzavarják az amúgy ártatlannak hitt sportoló felkészülését.

Ami a szövevényes sztoriban biztos: Kővágót most már bátran lehet zavarni, hiszen nem kell tovább készülnie az olimpiára, s faktum az is, hogy a néhány hete még 159 fős magyar csapat mostanra 157 tagúra fogyatkozott. Fazekas Róbert után a másik diszkoszvetőnk is doppingügybe keveredett, s visszaadhatja a repülőjegyét, nem beszélve azokról, akik az ő kedvükért váltottak belépőt augusztus 7-én estére az olimpiai stadionba...

Azért akiknek mára van tikettjük, vissza ne váltsák semmi pénzért!

Tudniillik a – „merjünk nagyot álmodni!” jegyében – tíz éve még Budapestre vizionált XXX. nyári olimpia ma kezdődik.

Itt, Londonban.

Igaz, jó darabig a briteknek is rezgett a léc. A 2005-ös szavazás harmadik köre után Madrid még öt vokssal vezetett London előtt, ám a következő fordulóban a már kiesett New Yorkkal szimpatizálók a szigetországi fővároshoz pártoltak, s az a végső párharcban – négycédulányi különbséggel – legyőzte a sokáig favoritnak hitt Párizst. A humor határát súrolja, de mint minden viccben, ebben is lehet némi igazság: a franciák Jacques Chirac azon szerencsétlen nyilatkozatának tulajdonítják a bukást, amelyben az államfő arról beszélt, hogy azért nem lehet London a házigazda, mert a briteknek pocsék a konyhájuk...

Azóta eltelt hét hosszú esztendő, és ma, a játékok megnyitójának napján tét nélkül boncolgatható a kérdés: gasztronómiai fogyatékosságok ide vagy oda, vajon jó-e, hogy London a házigazda?

A Stradford állomáson a vonatról lekecmergőt mindenesetre valamiféle megmagyarázhatatlan – vagy éppen nagyon is magyarázható? – melegség önti el, amikor a már most masszaként folyó tömeg részeként végigpásztázza az Olimpiai Park űrbéli létesítményeit, s tudja, hogy a sporttörténelem korszakos, a játékok eseményeinek ugyancsak otthont adó helyszíneket: a Wembleyt, Wimbledont, a Horse Guards Parade-ot még nem is látta... Ráadásul ott van még a triatlon úszóversenyeinek otthont adó Hyde Park, az íjászokat fogadó Lord’s Cricket Ground, vagy az a tény, hogy a futballtorna mérkőzései közül néhányat a manchesteri Old Traffordban vagy éppen a glasgow-i Hampden Parkban tartanak...

A látogatót már a szentélyekbe lépés előtt borzongató érzés járja át, de ez ügyben – mármint a borzongást illetően – akad azért más is Londonban. Aligha volt a véletlen műve, hogy a rendezés elnyerése után nem egészen huszonnégy órával itt kezdődött a valaha volt legsúlyosabb európai robbantássorozat, s az esetleges terrorcselekmények miatti aggodalom azóta is vezető hír, az utóbbi hetekben jószerével minden nap. A britek soha nem tapasztalt biztonsági hálóval borították be az egész települést, katonák és hivatásos őrző-védők tízezreit mozgósították, rakétákat telepítettek a legnépszerűbb helyszínek mellé, s mégis: ha előzetesen valamiféle árnyék vetül a londoni játékokra, akkor az a terrorcselekményektől való páni félelem. London utcáin, a legfontosabb intézmények előtt mindenütt fegyvereseket látni, bár magam az eddig itt töltött néhány óra alatt legföljebb annyit tapasztaltam a kényszerű óvatosságból, hogy fél órán át álltam sorba csomagátvizsgálás és motozás címén, mielőtt fölszálltam a sajtóközponthoz vezető külön buszra.

Ezzel csütörtökön még nem is volt semmi baj, ám kérdés, hogy a hasonló tempó hova vezet, ha elkezdődnek a versenyek. S ha már itt tartunk: úton-útfélen arról is hallani, hogy a város képtelen lesz megbirkózni a napi egymillió plusz utassal, de az amúgy szardíniásdobozra hajazóan túlzsúfolt metróhálózatban még mindig jobban bízhat, mint a felszíni közlekedésben. Tekintve hogy az utóbbi – áll a jóslatban – mától végképp megbénul. Márpedig utazni kell szépen: bár a 45 hektáros Olimpiai Parkban található a legtöbbeket vonzó létesítmények zöme (a nyitó- és a záróünnepségnek, valamint az atlétikai versenyeknek otthont adó olimpiai stadion, a vizesközpont, a kosár- és kézilabdacsarnok), akit a tenisz, a lövészet, a röplabda vagy a már Londonon kívül fekvő Eton Dorneyben tartandó kajak-kenu eseményei érdekelnek, annak muszáj csomagolnia magának némi hideg élelmet is.

A sportolók persze alig-alig érzékelnek majd valamit a kényelmetlenségekből. Ellenkezőleg: minden idők legkomfortosabb falujából, az Olimpiai Park közvetlen szomszédságában épült „kisvárosból” indulhatnak útnak a forgalomtól számukra megtisztított sávokon, hogy aztán elosszák maguk között az összesen 302 versenyszám érmeit, helyezéseit. Ott lesznek közöttük – a játékok történetében először – a női bokszolók is, s ezzel (talán van valakinek kifogása?) kiteljesedik az emancipáció: mindeddig az ökölvívás volt az egyetlen sportág, amelyből kirekesztették a „gyengébb” nemet.

Hogy mekkora érdeklődés övezi a ringben pofozkodó lányokat-asszonyokat, az majd kiderül, ellenben régóta tudható: a szervezők hozzávetőleg nyolcmillió jegyet bocsátottak ki a mindent egybevetve tizenkilenc napon át tartó olimpia rendezvényeire. Igaz, ahhoz képest, hogy idehaza már hónapokkal ezelőtt sem lehetett elérhető árú belépőhöz jutni a magyar vonatkozású eseményekre, komoly meglepetést keltett az a múlt heti információ, amely szerint háromszázezer tikett még gazdára vár... Ahhoz persze, hogy valaki a ma esti megnyitóra próbáljon jegyhez jutni, minimum Lord Sebastian Coe szervezőbizottsági elnök közeli rokonságába kell tartoznia, ám tippelgetni bárkinek jogában áll, s a média vezérletével meg is teszi ezt a fél glóbusz. Ki hozza be a fáklyát a stadionba? Ki fut föl vele a lépcsőn? Ki gyújtja meg végül a lángot? Tényleg föllép-e Paul McCartney? Meg a Who együttes? És egyáltalán: miféle trükköket vet be Danny Boyle, a többszörös Oscar-díjas filmnek, a Gettómilliomosnak a ceremónia megálmodására fölkért rendezője?

Magam föltehetően azon kevesek közé tartozom, akik nem szeretnék, ha idő előtt föllebbenne az a bizonyos fátyol, mert a játékok ezernyi varázsa közül éppen ez az egyik: a megnyitó részleteiről, hála az égnek, minden érintett hallgat, akár a sír, megtartva a meglepetés élményét arra a pillanatra, amikor annak el kell érkeznie.

Bár ha jobban meggondoljuk: mivel nekünk úgyis egy nappal korábban kezdődött az olimpia, mint a részvevők zömének, most egy darabig ellennénk már újabb meglepetések nélkül.

Ez lesz ma

Íjászat: férfi egyéni selejtező (magyar idő szerint 10), női egyéni selejtező (14). Megnyitóünnepség (22).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.