Alap-probléma

Falusi kocsmának százezer, sportpubnak hétszázötvenezer, óriáskivetítőt felállító vendéglátóhelynek akár kilencszázötvenezer forintjába is kerülhet a futball Európa-bajnokság és az olimpia közvetítésének megjelenítése – adta hírül kedd este a Mainap.hu.

Ennek oka, hogy a jogtulajdonos, az m1 és az m2 csatornát üzemeltető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap úgy döntött: pénzt kér a sportesemények vendéglátó-ipari „továbbításáért”.

Az állami társaság közleménye szerint a két nagy vetélkedő nyilvános vetítésének minősül az MTV adásának (betűhíven idézzük) „bármely műsorszórásra, műsortovábbításra, illetve egyéb képi megjelenítésre alkalmas eszközzel történő továbbközvetítése a nyilvánosság számára olyan esemény, rendezvény, vagy kereskedelmi/ vendéglátó egységben, illetve szórakozóhelyen szervezett nyilvános vetítés keretében, amelyet a vetítés szervezői a sporteseményekhez kapcsolódóan hoznak létre”.

Ugye, tetszik érteni?

A meghatározásból, ha nehezen is, kikövetkeztethető: minden vállalkozást érint az intézkedés. Az interneten már elérhető az adatlap, amelynek segítségével önbevallást lehet készíteni az MTVA számára. Ebben a dokumentumban rögzíteni szükséges, hogy a vendéglátóegység melyik eseményt hol, mekkora felületen és mely napo(ko)n szeretné vetíteni. Még arról is tájékoztatást kell adni: ingyenes-e a belépés a „rendezvényre”, illetve mekkora a helyiség befogadóképessége. A fizetendő összeget az MTVA a vonatkozó paraméterek alapján állapítja meg. (A Krea Trend nevű ügynökség közreműködésével: az állami cég ugyanis partnert keresett és talált a munkához.) Az igénylők csupán akkor kapnak engedélyt a köztévé műsorának sugárzására, ha az átutalt pénz megérkezett az MTVA számlájára. (Értelemszerűen a megállapodást is a rajt előtt kell megkötni.) A vagyonkezelő alap felhívja a figyelmet arra: a szabályt szegők jogi következményekre számíthatnak.

Kerestük az ügyben Cserháti Ágnest, az MTVA szóvivőjét, ám lapzártánkig nem kaptunk választ felvetéseinkre. Pedig szerettük volna azt is megtudni: vajon az aktuális intézkedés megfelel-e a médiatörvény szellemiségének? A jogszabály nyomán készülő rendelet ugyanis kiköti majd: a társadalom számára kiemelten fontos sporteseményeket a lakosság meghatározó részét elérő csatornának kell közvetítenie. Ez az előírás hozhatja helyzetbe a köztévét megannyi fontos rendezvénnyel kapcsolatban (futball-vb, Eb, BL-döntő, olimpia). A törvényhozók így szerették volna elérni, hogy a korlátozottan elérhető tematikus adók miatt a nézők nagy része ne maradjon le a legfontosabb meccsekről és versenyekről. E döntés szellemiségével a legkevésbé sem egyeztethető össze, hogy az MTVA pénzt kér a nyilvános kivetítésért. Nem szólva arról: a kis falusi kocsmáknak kezelhetetlen teher lenne az extra sarc.

Ellenben a nagyobb pubok, ha akarják, kijátszhatják a szabályt. E vendéglátóegységek megannyi külföldi csatorna előfizetői: ha a tévéket ezekre az adókra kapcsolják a meccsek, viadalok idejére, akkor hiába az MTVA aktivitása. A Puskás Pancho Sport Pub illetékesei azt közölték lapunkkal: nem örülnek a vagyonkezelő ötletének, ám a tulajdonosok szerdán még nem alakították ki álláspontjukat. A Budapesten három egységet üzemeltető Champs sportpub nem tervez trükközést, de fizetést sem. Pataki László, a cég ügyvezetője úgy fogalmazott: biztosan nem utal majd át százezreket az MTVA-nak. Ügyvédje szerint amúgy is jogellenes a díj behajtása.

„Jogi képtelenségnek” tartja az MTVA-intézkedést Kolláth György alkotmányjogász is. Úgy véli, két mellérendelt és egyenjogú magánjogi szereplő kapcsolatáról van szó, amelynek részleteiben a felek megállapodhatnak, ha akarnak. Ám nem létezik olyan jogszabály, amely alapján az MTVA eljárhatna. Meglehet, a NOB-bal és az UEFA-val úgy kötött szerződést, hogy a megállapodás a nyilvános vetítések rendjét is szabályozza, de e vállalását hatáskör hiányában „lefelé” nem érvényesítheti. Főként azért nem, mert a csatornák, amelyeken közvetít, mindenki számára szabadon hozzáférhetők.

Ami biztos: az érintetteknek nincs sok idejük a tiltakozásra, mert az Eb két hét múlva, június 8-án kezdődik.

Egyelőre: képzavar
Egyelőre: képzavar
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.