Spanyol Bukarest

Spanyol lesz ma Bukarest, mert a román fővárosban vívja a labdarúgó Európa Liga döntőjét az Athletic és az Atletico.

A madridi csapat jubilál: a századik meccsét játssza az UEFA Kupában, valamint az EL-ben, ám ünnepet csak akkor ül, ha megismétli két évvel ezelőtti diadalát a kontinens második számú klubtornáján. Amúgy ez az Atletico hatodik európai döntője: a KEK-ben 1962-ben nyert (Fiorentina 1-1, 3-0), 1963-ban (Tottenham 1-5) és 1985-ben vesztett (Dinamo Kijev 0-3); a BEK-ben 1974-ben, a 120. percben kapott Schwarzenbeck-gólt követő megismételt mérkőzésen alulmaradt (Bayern München 1-1, 0-4); míg az EL-ben 2010-ben győzött (Fulham 2-1). A leghíresebb spanyol nemzetközi meccsét pedig 1959-ben a BEK elődöntőjében játszotta: a klasszikus Real Madrid ellenében csak a Zaragozában rendezett harmadik találkozón dőlt el a továbbjutás (1-2, gól: Collar, illetve Di Stefano, Puskás).

A Bilbao eddig csupán egyszer volt európai finalista: az UEFA Kupa 1977-es csúcstalálkozóján a Juventus az idegenben elért góllal elvitte előle a pálmát (2-1, 0-1). Abban az évadban az Athletic a legjobb nyolc között kiejtette a Miguelit, Neeskenst, Cruyffot, Asensit, Rexachot felvonultató Barcelonát (2-1, 2-2), így az 1964-ben Európa-bajnok Iribar újra hőssé lett, miként azzá vált Goicoechea, Alexanco, Churruca, Irureta, a két Rojo vagy a napjainkban a Spanyol Labdarúgó Szövetséget irányító Angel Maria Villar is.

Az UEFA Kupa és az Európa Liga kilencedik „házi” döntőjében (a korábbi nyolc közül négyet olasz, egyet-egyet angol, német, spanyol és portugál csapatok vívtak) nincs favorit. Az Atletico mellett szól a tizenegy nemzetközi meccses győzelmi széria, valamint Falcao két EL-évadban elért huszonhét gólja, a Bilbao tekintélyét pedig nagyban megemelte a Manchester United kétszeri, oktatófilmbe illő felülmúlása, továbbá a gelsenkircheni fieszta a Schalke vendégeként. Ráadásul mesterlövész az Athleticnél is van: Llorente semmivel sem veszélytelenebb, mint a korábbi brazil középpályás nyomán elnevezett kolumbiai csatár...

Támpontot a spanyol ligamérleg sem ad: 150 mérkőzésből 64-et nyert az Atletico, 59-et az Athletic. Az utóbbi együttes bizonyosan egységesebb, már abban a tekintetben, hogy kizárólag baszkok szerepelnek benne, és a hitvallást illetően engedmény csak annyi van, hogy az edző ugyanúgy lehet dél-amerikai, mint a másik oldalon. (A Bilbaót az argentin Marcelo Bielsa, az Atletico Madridot honfitársa, Diego Simeone dirigálja.) Fogódzót még az előző spanyol EL-döntő sem nyújt, az ugyanis 2-2-vel zárult 2007-ben, és csupán a tizenegyes párbajban nyert a Sevilla az Espanyol ellen. Azaz „gibraltári” találkozó várható. Szoros.

Útjuk a döntőig

Bilbao: Trabzonspor 0-0, 3-0 (az utóbbi játék nélkül); Slovan Bratislava 2-1, 2-1; PSG 2-0, 2-4; Salzburg 2-2, 1-0; Lokomotiv Moszkva 1-2, 1-0; Manchester United 3-2, 2-1; Schalke 4-2, 2-2; Sporting Lisszabon 1-2, 3-1 (9 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, 28-20-as gólkülönbség+ 1 „kizárásos” győzelem). Atletico Madrid: Strömsgodset 2-1, 2-0; Guimaraes 2-0, 4-0; Celtic 2-0, 1-0; Rennes 1-1, 3-1; Udinese 0-2, 4-0; Lazio 3-1, 1-0; Besiktas 3-1, 3-0; Hannover 2-1, 2-1; Valencia 4-2, 1-0 (16 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 40-11).

Te drága stadion!

Amikor tavaly nyáron megnyitották a közönség előtt, egyetlen éjszaka alatt több mint százezer bukaresti volt kíváncsi az Európa Liga mai döntőjének otthont adó National Arenára. Telt ház azóta nem nagyon volt arrafelé, pedig a román válogatott háromszor is játszott az 50 ezer férőhelyes stadionban. A bukaresti városháza 2007-ben döntött arról, hogy új, korszerű arénát építtet az 1953 óta álló Lia Manoliu stadion helyén. A 119 millió eurós megbízást a Max Bögl & Astaldi német–olasz konzorcium kapta. Aztán 2009 májusában meglepő bejelentést tett Sorin Oprescu, az egy esztendővel korábban megválasztott főpolgármester. Azt mondta, a National Arena munkálatai húsz hónapot késnek, és a pénz is fogytán van. Féléves bizonytalanság, majd az adott helyzetben meglehetősen furcsa döntés következett: a stadionban legyen nyitható tetőszerkezet is további 20 millió eurós befektetésből. Az aréna végül „csak” egyéves késéssel készült el, a költségek viszont megduplázódtak. Rebesgették, hogy az eredeti tervekből kifelejtették a parkolókat, ám a sajtó szerint egy ilyen tétel korántsem magyarázat a ráfordítás megkétszereződésére. A Gazeta Sporturilor című sportújság összehasonlította a bukaresti létesítményt a frankfurti stadionnal, amelyet ugyancsak a Max Bögl épített. Kiderült: a németeknél egy vasútállomás is belefért ugyanabba a pénzbe, ráadásul a gazdasági boom idején, amikor a bérek magasabbak, az építőanyagok pedig drágábbak voltak. Magyarázat helyett a bukaresti főpolgármester azzal érvelt, hogy a különbséget – a 234 millió eurós (csaknem 70 milliárd forintos) végösszegig – nem a városháza, hanem a fejlesztési minisztérium állta. A National Arenát 2011 szeptemberében avatták fel a gól nélküli döntetlennel zárult román–francia Eb-selejtezővel. Azóta a városháza kétszer újratelepítette a pálya gyepét: a mostani döntőt is vadonatúj, egymillió euróba kerülő füvön játsszák. (Szőcs Levente, Bukarest)

ATHLETIC BILBAO ATLETICO MADRID

Európa Liga-döntő, Bukarest, 20.45 (tv: Digi Sport, 20; Story4, 20.40). Jv.: Stark (német). Bilbao: Iraizoz – Iraola, Javi Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe – Susaeta, De Marcos, Iturraspe, Herrera, Muniain – Llorente. Atletico Madrid: Courtois – Juanfran, Godin, Miranda, Filipe Luis – Adrian, Gabi, Diego, Mario Suarez, Arda Turan – Falcao.

Bukarest készülődik
Bukarest készülődik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.