Ez a beszéd! Szepesi György legnagyobb pillanatai

A vasárnap kilencvenéves legenda híres közvetítéseiből idézünk egy-egy mindent elmondó beszólást.

„Ragyogóan küzd, úgy csépeli az angolt, mint az első menetben. (...) Haj, de óriási volt! Szinte reccsent az angolnak a feje, hallani lehetett ide, ahogyan Pappnak az ütése beszállott oda, Wright fejére.” (Papp László olimpiai döntője 1948-ban)

„Puskás fölemeli, Hidegkuti lő, gól! Gól! Tapsoljanak, hallgatóim, tapsoljanak, ilyen csodálatos gólt még nem hiszem, hogy láttak futballpályán!” (Hidegkuti Nándor harmadik gólja 1953-ban, Londonban, az évszázad 6-3-as futballmérkőzésén)

„Nem... Miért vársz, szereltek! Látod, Cucu, szereltek! Mennyi helyzet! Aj! Lefejelik a labdát, Rahn lő... Nem, a tizenhatosnál elhúzza, most lő, gól! Bozsik, mit csináltál?!” (NSZK–Magyarország 3-2, az 1954-es labdarúgó-világbajnoki döntő harmadik német gólja)

„Albert előretör, most lődd rá! Nagy cselsorozat, lövés, gól! Goooól! (...) Kérem, ilyet csak a legnagyobb játékosoktól lehet látni! Albert, mint valami mágus, varázsló, lerázott magáról három embert, ekkor még ketten rohantak oda, kikeveredett balra, megállt három méterre a kaputól, megvárta, amíg Tilkowski elmozdul, és ballal szédületes gólt vágott a léc alá.” (Magyarország–NSZK 4-3, Albert Flórián szólója a Népstadionban 1959-ben)

„Parti, Parti, Parti, Parti! Mindent bele! (...) Parti előremegy, Parti előremegy, Parti előremegy, és Parti első! Első Parti János! Bravó, Parti János, megvan az első római bajnokság!” (Az 1960-as nyári olimpia kenu egyes döntője)

„Rusorán, ússzál egyedül, teljesen egyedül! Megy a kapu elé, továbbítás oldalra, Dömötör egyedül, menj tovább, lőj, lőj, lőj, lőj! Dömötör, lő, goooól! Goooól! Benn van az ötödik! Jaj... A sírból hoztuk vissza.” (Az 1964-es olimpia 5:2-es magyar–szovjet pólómérkőzése)

„Albert ki, jobbra, Bene elmehet a labdával, csel, még vár egy gondolatnyit... Átlövési kísérlet, Farkas lő, gól! Bene, Farkas! Farkas, Bene! Nem félünk a Farkastól! Hát, ez szédületes gól volt, ragyogó bomba!” (Farkas János gólja az 1966-os vb-n, a 3-1-es magyar–brazilon)

„Megvan, most dobják Balczót a magasba, megvan az olimpiai bajnokság, megvan Balczó Bandi olimpiai bajnoksága! Egy csodálatos, mámorító pillanat a stadionban, de amiért annyit szurkoltunk, amiért annyit véreztünk, amiért annyit küzdött Balczó Bandi... (Móna Istvánnak:) – Rohanj le Bandiért, hozd fel a Bandit!” (Balczó András egyéni öttusagyőzelme az 1972-es nyári játékokon)

„Zúg az aréna, fölállnak a helyükről az atlétika barátai és rajongói, Németh mosolyog, örül, kilencvennégy méter ötvennyolc centiméterre repült a gerely, új világcsúcs, új olimpiai rekord, fantasztikus, elképesztő, ragyogó diadal! Németh Miklós, Németh Imrének, 1948 londoni olimpiai bajnokának a fia 1976-ban, Montrealban első dobására lenyűgöző teljesítményt nyújtott.” (Németh Miklós gerelyhajító ötkarikás győzelme)

„Egy cseppet sem vagyok fáradt. Ami fáraszt, az a magyar csapat játéka. (...) Ellőttük a puskaporunkat. Itt nem volt igazi tűzijáték, most már csak az augusztus huszadikai tűzijátékban reménykedhetünk, hogy az valamivel szebb lesz, mint amit itt láttunk, ezen a szomorú siófoki estén. Mit mondhatok? Elbúcsúzom a mikrofontól, megválok a sportmikrofontól abban a reményben, hogy barátaimnak, kollégáimnak lesz még örömük ebben a mikrofonban, lesz még örömük a magyar futballban. (...) Azt mondtam, búcsúzni csak nagyon szépen szabad. Én megpróbáltam mindent...” (Magyarország–Izrael 0-2, Szepesi utolsó futballszpíkeri mondatai első válogatottmeccs-közvetítésének ötvenedik évfordulóján, 1995-ben)

Szepesi György
Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.