Ezer egy este

A ma esti barátságos labdarúgó-mérkőzésre ezer és kétezer forintért kaphatók jegyek. Az MLSZ helyesen mérte föl: szolid áron kell kínálni a belépőket, nehogy a nézőszám legyen ezer és kétezer között.

Miként az ellenfél megválasztásában is nagy körültekintéssel járt el a szövetség. Izland csapata Thaiföld meg Grenada mögött, illetve St. Kitts és Nevis előtt a 121. a világranglistán, mivel a múlt évben és az idén lejátszott tizenegy mérkőzése közül csak kettőt nyert meg: tavaly a Feröer szigetek (2-0), valamint Andorra együttese ellen sikerült győznie (4-0). Liechtensteinnel szemben már akadtak nehézségei: a törpe állam legjobbjai 1-1-et értek el Reykjavíkban.

Egy a hatból. Kép a 2004-es újpesti vb-selejtezőről (3-2)
Egy a hatból. Kép a 2004-es újpesti vb-selejtezőről (3-2)

Ezzel együtt az az idő már messze van, amikor az izlandi keret azért nem volt teljes, mert főállásban teherautósofőr labdarúgója még a sztrádán járt a kamionnal... Ma már csupa profi alkotja a küldöttséget, amelynek leghíresebb tagja a Chelsea-ben 196, a Barcelonában 106 bajnoki mérkőzésen szereplő, jelenleg Athénben futballozó Gudjohnsen. De – jó néhány dán, norvég és svéd klubban játszó légiós mellett – akad futballista az Alkmaarból (Gudmundsson), a Portsmouthból (az izlandi válogatottsági öröklistán a második helyet elfoglaló, a nemzeti együttesben eddig 88-szor pályára lépő Hreidarsson) vagy abból a Heartsból (Jonsson), amely nemrégiben atomokra szedte a Paksot.

A kirajzás érthető, és Olafur Johannesson szövetségi kapitány is azt mondja: „Bár nálam ez még nincs napirenden, minden izlandi edző álma az, hogy külföldön dolgozhasson.” Válogatottját azonban sokra tartja, sőt úgy véli: ez a 2000-es évek legszervezettebb izlandi garnitúrája, amely „akár nyomás alatt is képes tartani az ellenfelet”. Az eredmények egyelőre nem tükrözik a szigetországi pressinget, a szakvezetőnek mégis jó neve van, mert Izland miniszterelnökeinek egyikét szintén Olafur Johannessonnak hívták. (Ő a hetvenes években kétszer is hivatalban volt, másodszor akkor – 1978-ban –, amikor Gudjohnsen született.)

Egervári Sándor kapitánynak nincs kormányfő elődje, viszont egyetért kollégájával abban, hogy az izlandi együttes egyáltalán nem gyönge. Az idei vetélytársak közül Luxemburgnál (128.) és San Marinónál (203–206.) feltétlenül jobb, Azerbajdzsántól (111.) viszont tíz hellyel elmarad a FIFA-rangsorban. E csapatoktól egyetlen gólt sem kaptak hazánk fiai, és mindet felülmúlták, azaz várható, hogy a kicsik elleni nagy sorozat ezúttal sem szakad meg. Ez már csak azért is valószínű, mert – a kilencvenes évek felejthetetlen viszontagságai dacára – a magyar–izlandi mérkőzések mérlege nemhogy pozitív, de egyenesen andalító.

Hat-három ide.

MAGYARORSZÁG IZLAND

Barátságos mérkőzés, Puskás Ferenc stadion, 19.45 (tv: Sport1). Jv.: Stark (német).

Magyarország: Bogdán (1-szeres válogatott) – Lázár (5) vagy Fehér (-), Lipták (8), Korcsmár (-), Laczkó (13) – Koman (12), Vadócz (37), Hajnal (40), Elek (11) vagy Varga (5), Dzsudzsák (37) – Rudolf (20).

Izland: Magnusson – Saevarsson (23), Indridi Sigurdsson (59), Hreidarsson (88), Adalsteinsson (9) – Aron Gunnarsson (23), Gudmundsson (10), Gudjohnsen (64), Gislason (10), Eggert Jonsson (9) – Helguson (54).

Ez lesz még

További barátságos mérkőzések ma:

Németország–Brazília (Sport2, 20.15), Franciaország–Chile (Digi Sport Plus, 20.55), Olaszország–Spanyolország, Ukrajna–Svédország, Oroszország–Szerbia, Litvánia–Örményország, Ciprus–Moldova, Fehéroroszország–Bulgária, Albánia–Montenegró, Norvégia–Csehország, Liechtenstein–Svájc, Ausztria–Szlovákia, Lengyelország–Grúzia, Törökország–Észtország, Írország–Horvátország, Skócia–Dánia, Szlovénia–Belgium, Lettország–Finnország, Wales–Ausztrália, Bosznia-Hercegovina–Görögország, Portugália–Luxemburg. Az Anglia–Hollandia találkozó a londoni zavargások miatt elmarad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.