Sporttévé az m1-en?

Sportberkekben is okozhat némi felfordulást a január elsején életbe léptetett médiatörvény. Ennek oka az, hogy a jogszabály paragrafusainak egyike kimondja: „a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró események” közvetítéseit a lakosság legalább nyolcvan százaléka számára elérhetővé kell tenni.

A médiahatóság szóvivői irodája lapunkat arról tájékoztatta: nincs még végleges döntés az érintettek köréről, ám a felsorolásban „minden bizonnyal nagy számban szerepelnek majd sportesemények”. Helyet kaphat a jegyzékben a nyári és a téli olimpia, a futball-Eb és -vb, a labdarúgó-válogatott találkozóinak többsége, továbbá a Forma–1-es Magyar Nagydíj. Végleges határozat csupán az egyezetetések, valamint a nyilvános meghallgatás után születik.

M1-es futam?
M1-es futam?

A jogszabály tehát átrendezheti a televíziós sportközvetítések piacát. Már csak azért is, mert a legnagyobb kereskedelmi csatornákat legföljebb a nagy sportesemények egyike-másika hozza lázba, a többi érdektelen számukra. (Egy közepes és olcsó amerikai sorozattal versenyben lehetnek fő műsoridőben a drágán vásárolt meccsekkel. Intő jel a TV2 Bajnokok Ligája-tranzakciója: a rendkívüli beruházás nem hozta meg a gyümölcsét, amennyiben a mérkőzések nézettsége nem éri el a várt szintet.) Értsd: a fölsorolt események nagyobbik része a közszolgálati televízió képernyőjén jelenhet meg. A kisebb, tematikus csatornák viszont átgondolhatják, hogy megéri-e a befektetés, ha a terméken osztozkodni kell a köztévével. A felvetés aktuális: a Sportfive nevű cég a napokban értékesíti a 2016-os ötkarikás játékok magyarországi jogait. (Az elmúlt évtizedekben az EBU, az európai közszolgálati csatornákat tömörítő szervezet birtokolta a jogokat.) Mivel a Sportfive 250 millió eurót fizetett a NOB-nak, aligha kínálja olcsón az árut. Hab a tortán: a vállalat csomagokban, akár bizonyos sportágakat leválasztva-összeillesztve is eladhatja a terméket, így különösen mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki meg akarja szerezni az olimpia teljes körű közvetítési jogait. Ugyancsak eladó a Forma–1-es tévéprojekt: az idáig közvetítő RTL Klub szeretné megtartani az autóversenyt, ám az MTV is bejelentkezett a termékért. A köztévé bátran licitálhat, ugyanis egy kormányrendelet szerint az idei 58,7 milliárd forint helyett jövőre hozzávetőleg 64 milliárdból gazdálkodhat, s az úgynevezett racionalizálás miatt a bérekre szánt kiadásai is jelentősen csökkennek.

A médiatörvény elvileg lehetővé teszi, hogy a sportesemények közvetítése a társadalom döntő többsége számára elérhető legyen. A kérdés most már csupán annyi, hogy a piac miként reagál a tervre.

Látja? Nem látja!

Amint az köztudott, a Digi Sport közvetíti az angol, a brazil, a francia és az olasz futballbajnokság meccseit, továbbá a Bajnokok Ligája és az Európa Liga találkozói is láthatók a csatornán. (Mi több, a csatorna a kézilabda BL mérkőzéseit is sugározza.) Ennek ellenére több nagy műsorszolgáltató kínálatában nem lelhető föl a tematikus adó. Szűcs László, a UPC sajtófőnöke érdeklődésünkre elmondta: „Zajlanak tárgyalások az ügyben, ám konkrét eredményről egyelőre nem tudok beszámolni.” Az érintett kommunikációs cég sajtóosztálya így válaszolt (e-mailben) lapunk kérdésére: „A T-Home minden keresletre számot tartó csatornát vizsgál, hogy a sport iránt érdeklődő előfizetők igényeit még teljesebben ki tudja elégíteni, de konkrét fejleményekről jelenleg nem tudunk tájékoztatást adni.”

Azaz: a Digi Sport széles körben továbbra sem elérhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.