Távol Kelet: Japán lemondta a B vb-s szereplést

Felvetődik a kérdés, a vis maior után kártalanítják-e azokat a szurkolókat, akik bérletet váltottak a vb valamennyi összecsapására.

Néhány napja még csupa mosolygós arcot lehetett látni a hazai szövetségben, s az örömre valóban meg is volt minden ok: a Budapest Sportarénában április 17-én kezdődő B csoportos (újabb nevén Divízió I-es) világbajnokságra lényegében minden jegy elkelt. Hétfőn azonban szomorú hír érkezett előbb a sportág nemzetközi szervezetétől (IIHF), majd a japán csapat vezetőitől, miszerint az ázsiai válogatott - a szigetországban nemrégiben pusztító földrengés miatt - lemondja a szereplést. A torna mezőnye ezzel hatról ötcsapatosra szűkült, így a szervezők hirtelenjében sürgősen megoldandó feladatok sokasága elé kerültek.

– Az eredeti program átalakítása jelenleg is zajlik, de az biztos, hogy a napi három mérkőzés helyett – értelemszerűen – csupán két találkozó szerepel majd a műsorban. Készpénznek vehető még, hogy a mecscsek délután fél ötkor és este fél nyolckor kezdődnek, vagyis a déli fél egyes időpontot töröljük – mondta érdeklődésünkre Kovács Zoltán főtitkár, aki hozzátette: – Több fronton is egyeztetnünk kell a módosításról: részint az IIHF-nél, részint az érintett nemzeti szövetségeknél, részint pedig a médiaés reklámjogokat birtokló cégnél. Ugyanakkor tulajdonképpen tényként kezelhető, hogy a magyar válogatott valamenynyi mérkőzését este játssza, illetve, hogy április huszadikán, szerdán lesz szabadnapos.

Felvetődik a kérdés, a vis maior után kártalanítják-e azokat a szurkolókat, akik bérletet váltottak a vb valamennyi összecsapására.

– Az a célunk, hogy mindenki számára korrekt, elfogadható megoldást találjunk – reagált a főtitkár.

A vb találkozóin egyébként – miután a tűzoltóság nem járult hozzá pótlelátó felállításához – hozzávetőleg nyolcezren szurkolhatnak majd mérkőzésenként. Kovács megjegyezte: – Elképesztő az érdeklődés. Magam néhány napja a családnak szerettem volna négy egymás melletti helyre szóló jegyet venni a rangadónak nehezen nevezhető, spanyolok elleni meccsre, de nem sikerült.

Ugyancsak az olasz, a délkoreai, a holland, a spanyol és persze a magyar együttes részvételével rendezendő vb-vel kapcsolatos hír, hogy – a korábbi értesüléssel ellentétben – a tengerentúlon légióskodó Szuper Levente remekül érzi magát. Noha Amerikából azt jelentették, a magyar kapus megsérült, a dezinformáció csupán azt a célt szolgálta, hogy Szuper (a kinti play offot kihagyva) mielőbb csatlakozhasson a válogatotthoz. Semmi kétség, a tervezett feljutás jegyében egy a jelszó: mindent bele!

Mentő csapat

Nyilvánvalóan fölforgatta a helyi sportéletet is a Japánt ért szörnyű természeti csapás. A Tokióba tervezett műkorcsolya-vb Moszkvába költözik, a futballbajnokság és a profi baseball-liga küzdelmei szünetelnek, egyéni sportágak sora marad verseny nélkül.

A kényszerszünet nem csupán objektív okokkal magyarázható; a sportolók lelkiismereti kérdésnek tartják az ügyet. Yu Darvishsefad, a baseball-válogatott játékosa így tűnődött: „Hogyan játsszak akkor, amikor honfitársaim nagy bajban vannak?”

Ugyanakkor akad verseny, amelyet a természeti csapás ellenére sem halasztanak el.

A harminckét csapatot fölvonultató középiskolás baseballbajnokság csupán a második világháború idején szünetelt. A nyitófordulóban 27 ezer oszakai drukker elfogódott tapsa köszöntötte a katasztrófa sújtotta Mijagi prefektúrából érkezett együttest, amelynek játékosai az elmúlt hetekben önkéntesként dolgoztak a katasztrófa helyszínén. A csapat 7:0-ra kikapott, ám tizenhét esztendős kapitánya azt mondta: „Vereségünknek semmi köze ahhoz, hogy edzéseket mulasztottunk a mentési munkák miatt.”

A sportvilág szereplői igyekeznek kifejezni szolidaritásukat.

A német szurkolók hatalmas japán zászlót emeltek a magasba a Kazahsztán elleni labdarúgó Eb-selejtezőn, míg Andy Roddick, az amerikai teniszező kijelentette: az atompánik ellenére is részt vesz az idei ázsiai versenyeken. (P. P.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.