Dzsudzsák mint vendég

Mondhatnám azt is, hogy a DVSC jó helyzetben van, hiszen olyan társaságban szerepelhet ismét, amilyenről itthon álmodni sem lehet.

A múlt évben a Fiorentina, Liverpool, Lyon hármassal volt együtt a labdarúgó Bajnokok Ligájában, most az Eindhoven, Metaliszt, Sampdoria trióval találkozhat az Európa Ligában. Kétségkívül feltűnő eredmény ez ahhoz képest, hogy más magyar csapatok nyomtalanul eltűnnek a nemzetközi selejtezőkben.

Ugyanakkor mondhatnám azt is, hogy a DVSC nincs jó helyzetben, elvégre tavaly a BL-ben hatból hatszor kikapott, s az idén az EL-ben nemhogy pont nélkül áll, de még gólt sem ért el. (Az összesített európai csoportmérleg: nyolc vereség, 5-25.) Most ugyan mutatkozik némi esély a gólszerzésre, mert a ma esti ellenfél, az Eindhoven rendszeresen öt támadó játékost szerepeltet, és olykor úgy fest, mintha nem is törődne a védekezéssel. Ám az ilyen rivális kiváltképp veszedelmes, mivel a debreceni labdavesztések mindegyike magában hordozza a „halálos” akciók veszélyét; a holland együttes offenzív felfogásán túl azért is, mert a gyorsasági különbség jelentős, az NB I ritmusa a kontinentális színtéren csak sétatempóként értelmezhető.

A dinamika tekintetében a Debrecen egyszer-kétszer felülmúlta önmagát a Bajnokok Ligája-sorozatban, de mindent egybevetve így is csak statisztálni tudott a nagyok játékához. S az Eindhoven közelebb van a kontinens elitjéhez, mint a magyar első osztályhoz... A támadó ötös tagjai közül Afellay a legkelendőbb labdarúgók egyike az európai piacon – honfitársa, Sneijder azt szorgalmazza, hogy középpályás kollégája januárban az Internazio naléhoz szegődjön –, de van spiritusz Toivonenben, Lensben, Reisben, Dzsudzsákban is. A magyar balszélső korábbi klubja ellen futballozik, és ezúttal nem minden hazánkfia örülne, ha tartaná „finn” formáját, amelyen még javított is Tilburgban, a PSV 4-2-re megnyert bajnoki találkozóján.

Nincs mivel biztatni a debrecenieket: az egész Eindhoven szembeszökően kiegyensúlyozott, Hollandiában veretlenül (hat győzelemmel és három döntetlennel) vezet, a DVSC viszont újabban még itthon sem emelkedik ki. Jelenlegi hetedik helyezése roppant szerény teljesítmény; annál inkább elismerést érdemelnek az együttes kitartó szurkolói, akik ma is különbuszokkal jönnek Budapestre. (A társasgépkocsik használatáért nem kell fizetniük: az 1500 és 8000 forint között kínált jegyeket megvásárlók – a klubvezetés jóvoltából – díjmentesen utazhatnak.) S a hajdú-bihari irodák már megkezdték az eindhoveni túra szervezését, szállás nélkül – „egész napos városnézéssel” – 24 500, egyéjszakás aache ni tartózkodással 32 000 forintért. Azoknak az állhatatos drukkereknek, akik Hollandiába is elbuszoznak, a pesti kirándulás meg se kottyan...

Azért nyilván szeretnének már legalább egy pontot elkönyvelni az európai csoportmérkőzéseken, ám nem biztos, hogy itt a legjobb alkalom. Igaz, járt már erősebb Eindhoven is Budapesten: 1983-ban öt vb-ezüstérmest (Brandts, Haan, Poortvliet, Wildschut, Willy van de Kerkhof) vonultatott fel, míg most eggyel (Afellayjal) érkezett. Huszonhét esztendeje 4-2-vel és 2-0-lal búcsúztatta az UEFA Kupa első fordulójában az FTC-t, ezúttal direkt módon nem ejtheti ki a Debrecent.

De ne a továbbjutásról ábrándozzunk, hiszen egyelőre a döntetlen is álommal érne fel...

Európa Liga

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, HARMADIK FORDULÓ:

A csoport: Manchester City–Lech Poznan, Salzburg–Juventus. Az állás: 1. Lech 4 pont, 2. Manchester City 4, 3. Juventus 2, 4. Salzburg 0.

B csoport: Atletico Madrid–Rosenborg, Arisz Szaloniki–Leverkusen (Digi Sport, 20.55). Az állás: 1. Leverkusen 4, 2. Arisz 3, 3. Rosenborg 3, 4. Atletico 1.

C csoport: Sporting Lisboa–Gent, Lille–Levszki Szófia. Az állás: 1. Sporting 6, 2. Levszki 3, 3. Lille 1, 4. Gent 1.

D csoport:Villarreal–PAOK Szaloniki, Dinamo Zagreb–FC Bruges. Az állás: 1. PAOK 4, 2. Dinamo 3, 3. Villarreal 3, 4. Bruges 1.

E csoport:Seriff Tiraspol–BATE Boriszov, Alkmaar–Dinamo Kijev. Az állás: 1. BATE 4, 2. Seriff 3, 3. Alkmaar 3, 4. Dinamo 1.

F csoport: Palermo–CSZKA Moszkva, Sparta Praha–Lausanne. Az állás: 1. CSZKA 6, 2. Palermo 3, 3. Sparta 3, 4. Lausanne 0.

G csoport: Zenit Szentpétervár–Hajduk Split, Anderlecht–AEK Athén. Az állás: 1. Zenit 6, 2. AEK 3, 3. Hajduk 3, 4. Anderlecht 0.

H csoport: Young Boys Bern–Odense, Stuttgart–Getafe. Az állás: 1. Stuttgart 6, 2–3. Young Boys, Getafe 3–3, 4. Odense 0.

I csoport: Debrecen–Eindhoven, Metaliszt Harkov–Sampdoria. Az állás: 1. Eindhoven 4, 2. Sampdoria 4, 3. Metaliszt 3, 4. Debrecen 0.

J csoport: Karpati Lvov–Sevilla, Dortmund–PSG (Digi Sport, 23.35, felvételről). Az állás: 1. PSG 6, 2. Dortmund 3, 3. Sevilla 3, 4. Karpati 0.

K csoport: Utrecht–Steaua, Napoli–Liverpool (Digi Sport, 18.45). Az állás: 1. Liverpool 4, 2. Napoli 2, 3. Utrecht 2, 4. Steaua 1. L csoport: CSZKA Szófia–Rapid Wien, Besiktas–Porto. Az állás: 1. Porto 6, 2. Besiktas 6, 3. CSZKA 0, 4. Rapid 0.

Debrecen–Eindhoven

EURÓPA LIGA-CSOPORTMÉRKŐZÉS, PUSKÁS FERENC STADION, 19 (STORY TV, 19). JV.: VOLLQUARTZ (DÁN).

Debrecen: Malinauskas – Nagy, Simac, Mijadinoszki, Laczkó – Szakály, Kiss, Varga, Czvitkovics – Coulibaly, Yannick.

Eindhoven: Isaksson – Hutchinson, Bouma, Marcelo, Pieters – Toivonen, Engelaar, Afellay – Lens, Reis, Dzsudzsák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.