Fogadni mernek rá

Az internetes közösségi oldalak népszerűségének robbanásszerű növekedése nyomán a sportvilág szereplői is új kihívásokkal találják magukat szembe. Természetesen a sportolók is gyakran használják a forradalmi jellegű internetes portálokat, mint amilyen a Twitter vagy a Facebook. (Ezeken az oldalakon a felhasználók rövid üzenetekben osztják meg a mondanivalójukat, gondolataikat, aktuális bajaikat ismerőseikkel, rajongóikkal.)

A sportvezetők - jobb ötlet hiányában - tiltással igyekeznek véget vetni az üzengetésnek. Legutóbb az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság potentátjai határoztak úgy, hogy írásban szabályozzák a közösségi oldalak használatát. Ennek folytán a játékosok a mérkőzések előtt 45 perccel már nem üzengethetnek az említett internetes fórumokon, s a tilalom egészen a mérkőzést követő sajtótájékoztatókig, azaz a hivatalos program végéig tart.

Az intézkedés nem egyedülálló: az amerikaifutball vezetői már korábban hasonló lépéseket tettek, sőt az amerikai nyílt teniszbajnokság szervezői is arra kérték a játékosokat, hogy fokozottan figyeljenek arra, milyen jellegű üzeneteket repítenek világgá.

Joggal vetődik fel a kérdés: miért zavarja az elöljárókat, ha egy-egy sportoló némileg internetfüggő, továbbá minden második levegővételéről tájékoztatni kívánja rajongóit? A tenisz sportági irányítói egyenesen úgy látják, hogy a szakág antikorrupciós kódexét sodorja veszélybe a korlátlan "csicsergés". A Twitteren például a felhasználónak mindössze 140 karakterben kell összefoglalnia mondandóját. Andy Roddick, a US Open 2003-as győztese nem is érti az illetékesek aggodalmát. Kétségeit természetesen éppen az egyik közösségi portálon osztotta meg az érdeklődőkkel: "Szabályozni akarják az üzeneteimet, de nem tartom valószínűnek, hogy megmondhatják, hogy mit csináljak a szabadidőmben."

Sőt, a teniszező értetlensége csak fokozódott: "Az rendben, hogy ťbelsőŤ információkat ne osszak meg az olvasókkal, de egyébként is, ki az az idióta, aki ilyesmit nyilvánosságra hoz?" A sportági vezetőket a legkevésbé sem hatották meg Roddick érvei. Véleményük szerint komoly jelentősége van annak, ha egy-egy játékos a pálya állapotáról, esetleg saját izomzatáról, sérüléséről üzenget a külvilágnak. Már csak azért is, mert Serena Williams "üzenőfalát" mintegy egymillióan, de Roddickét is százezernél többen olvassák.

Persze, a háttérben a sportfogadás, azaz a pénz sziluettje rajzolódik ki. Merthogy: ha néhány perccel egy futballrangadó kezdete előtt az egyik csapat játékosa a világhálón közzéteszi, hogy a bemelegítésnél a garnitúra két meghatározó játékosa megsérült, akkor az online fogadóirodák képviselőinek igencsak résen kell lenniük. Ha a fogadók előbb kapcsolnak, mint az amúgy éber bukmékerek, akkor jelentős lehet a társaságok vesztesége. Ahhoz pedig nem kell túl sok fantázia, hogy az érdekeltek ráébredjenek: a rendszerbe némi tudatosságot is lehet csempészni.

A modernkor vezetőinek, amint az az iméntiekből is kitetszik, a korábbiakhoz képest újabbnál újabb kihívásokkal kell megküzdeniük.

Ha ezt Minarik Ede megérte volna...

Djokovics betartja a szabályokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.