Michelin-csillagot kapott a budapesti Costes!

Budapesti étterem is csillagos minősítést kapott a Main Cities of Europe legújabb kiadványában. A Costes tulajdonosainak több évi kitartó munkája érett be, s a séf-csere sem okozott problémákat.

A Costes lett az első magyar Michelin-csillagos étterem! Gerendai Károly tulajdonos - a sziget alapítója - alig tudta kommentálni a hírt, melyet lapunktól tudott meg. - Már jó ideje mondogattam mindenkinek, hogy nem vagyunk messze attól a színvonaltól, amely ilyen elismerésre méltó. Nagyon boldog vagyok, hogy a Michelin ellenőrei is így gondolták - mondta lapunknak az étteremtulajdonos.

Gerendai elárulta: néhány hónapja azzal is telekürtölte a szakmát, hogy ha valamikor, idén bizonyosan nem kapnak csillagot. Az ok: az étteremben séf-váltás volt, ilyenkor pedig nem szokták osztogatni a gasztronómia szinte legrangosabb elismerését. A Costes Michelin csillagja e szempontból tehát biztosan meglepetés.

Csalódás után öröm

Amikor a másik igen neves kalauz, a GaultMillau elkészítette értékelt éttermeinek listáját, a szakmabelik csalódását az váltotta ki, hogy a Costes nem került bele, még azon éttermek közé sem, ahová az ellenőrök elmentek kóstolni. Annak ellenére sem, hogy tavaly a két legrangosabb hazai éttermes díj közül az egyiknek a fődíját, a másiknak a második díját vitte el a Costes.

A Costes színvonalát a Michelin-csillagos éttermekben nevet szerzett portugál szakács, Miguel Rocha Vieira alapozta meg 2008 óta. A konyhafőnök év elején máshová igazolt. Gerendai Károly tulajdonos azonban egy argentin szakembert szerződtetett az étterembe, akinek a próbaideje a napokban járt le, s immár véglegesítették a konyhafőnöki poszton. - Amikor a tavaly őszi látogatás és adatfelvétel után a Michelin ellenőrei az év elején visszatértek, azt hittem, ez csak a séfcsere miatt szükséges formalitás. A jó hír hallatán ugyanakkor mindez más megvilágításba kerül - nyilatkozta a Nol-nak Gerendai Károly.

Abszolút megérdemlik, mind a minőség, mind a következetes koncepció miatt - kommentálta a hírt Bíró Lajos, a szintén a Michelin által odaítélt Bib Gourmand-t kapott Bock Bistro vezetője. A szakember szerint a Costes titka, hogy rendíthetetlenül mentek előre azon az úton, amit elterveztek. - A nyugati turisták úgy hordják magukkal a Michelin guide-ot, mint a Bibliát! A város turizmusának is nagyon sokat jelent ez a díj, s hogy a Bib Gourmand minősítést is jó helyek kapták meg - nyilatkozta lapunknak Bíró Lajos.

Önvizsgálat is szükséges

Az ünneplés jogos, de ha a teljes pesti vendéglős szektort nézzük, akkor remélhetőleg némi önvizsgálatot is maga után hoz a Michelin-csillag - mondja Jókuti András gasztro-szakújságíró. Mint mondja, a csillag jó helyre került, mert a Costes biztosan nem fog belerokkanni az elismerésbe, míg több korábban esélyesnek tartott hely nem biztos, hogy tudta volna tartani a tempót.

- A Michelin-csillag ahhoz hasonlatos, mint amikor egy német focicsapat a másodosztályból feljut a Bundesligába! Nagyon nagy elismerés és kiváló teljesítmény kell hozzá, de egyúttal nagy terhet is ró a menedzsmentre, mind szakmailag, mind anyagilag. Mivel a Michelin is az innovációt díjazza, a Costes-nek is tovább kell fejlődnie! Az ugyanis nagyon kínos, ha egy étteremtől elveszik a csillagot. Tulajdonosi háttere miatt az biztos, hogy a Costes-hez jó helyre került a csillag. Kérdés, hogyan használják ki a lehetőséget, s hogy például, emelnek-e árat az elismerés birtokában? - mondja Jókuti.

Mint mondja, nagyon jó, hogy megtört a jég, s az egészséges versenyszellem minden bizonnyal a többi jó hely - a Fausto's, a Babel, az Onyx, a Csalogány26 és a Tigris - vezetését is arra sarkallja majd, hogy még jobbat nyújtsanak a vendégeknek. Bíró Lajos szerint a Costes vendégköre a csillag ismeretében bizonyosan bővülni fog, s így néhány éves távlatban van esélyük arra, hogy, mint befektetés is megtérüljön.

A Costes Étterem a Ráday utcában található.

Costes étterem
Costes étterem
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.