Csökkenhet az áramár

Januártól a lipcsei áramtőzsde és az MVM belföldi áramárveréseinek eredménye szerint kell módosítani az "egyetemes szolgáltatók" áramtarifáit is - derül ki a Magyar Közlöny tegnapi számából. Az egyetemes szolgáltatókhoz tartozik többek között a lakosság, a közintézmények és a legkisebb cégek.

A változtatás a számla 60 százalékát kitevő áramdíjra vonatkozik. A villamosenergia "szállítási" költségeinek fedezésére hivatott rendszerhasználati díjakat a jövőben is a Magyar Energia Hivatal határozza meg, a szolgáltatók áremelési kérvényei szerint. A módosítás alapján a lakossági ár évente egyszer változna, az előző év jellemző piaci változásai alapján. Többek szerint üdvözlendő a változás, mivel idén a nemzetközi árzuhanás közepette nőttek a hazai árak.

Kérdés, a hazai áramtarifa milyen induló szintről vág neki a tőzsdei vándorútnak. Egy szintén tegnap megjelent rendelet, illetve hozzá kapcsolódó információink alapján az áramtarifa januárral akár még csökkenhet is. A rendszerhasználati díjakat szabályozó rendelet alapján a számla eme tétele közel 5 százalékkal emelkedne. Ez egészében mintegy 2 százalékkal drágítaná az áramot.

Értesüléseink szerint azonban két szolgáltató - a német hátterű E.ON és a francia kézben lévő Démász - január 1-i hatállyal az áramdíjbevételeik csökkentésére adott be kérvényt. Emlékezetes: a MEH az év során két esetben is elfogadta a szolgáltatók - egymástól eltérő - díjemelési kérvényeit.

A szolgáltatók biztosra akartak menni: ha nem igényeltek volna ekkora összeget, akkor év végéig esetleg nem érik el a számukra garantált nyereséget, s a különbözet aztán végleg elveszne a számukra. Most viszont már látható, hogy kisebb bevételi igénnyel is elérik a nyereségplafont. (Az ezt meghaladó profitot kötelező visszaadniuk a fogyasztóknak.) Értesülésünk szerint ezek az árcsökkentési kérvények olyannyira ellensúlyozhatják a rendszerhasználati díjak kétszázalékos emelő hatását, hogy a végfelhasználói ár január elsejétől akár pár százalékkal még csökkenhet is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.