pupublogja

pupublogja

Szociális farmok

Ez az egyik legfrissebb ötlet a szegénység elleni küzdelemben, melyet szeretett Pártunk és Ármányunk kitalált.

Most, miután a "Hogyan főzzünk pörköltet a naposcsibéből" elnevezésű, felettébb életszagú program végetért, még mielőtt útjára indította volna a "Fejjük meg a gúnárt" elnevezésű népjóléti programját Hegedűs Zsuzsa légvárügyi kormánybiztos, teszünk még egy kísérletet a vidék nincstelenjeinek végleges sárbatiprására.
Hogy mégse kelljen kényszermunka-tábornak hívni, hát remek nevet is találtak hozzá - farm lesz ebből, nem kétséges.
Ezt talán még Habony barátnői is megértik, hiszen ők is szoktak járni szépség-farmokra ilyen-olyan eredménnyel.
Mindenesetre nekik több közük van a farm megnevezéshez, mint a szegényeknek, hiszen a farm tulajdonképpen egy nagy baromfiudvarnak is felfogható...

Az ötlet maga briliáns, - első kanyarban kiosztom a földet a csókosoknak, a következő ütemben hozzárendelem a rabszolgákat, a harmadik ütemben meg mutyizunk az eredményen a puszihaverral.
A szociális farm  program célja a többi között, hogy a passzív ellátásban lévő kátrányos helyzetűeket "bevonják a mezőgazdasági munkába, a helyi gazdaságba és vonzóbbá tegyék a vidéki környezetet" - közölte a Szimbiózis Alapítvány vezetője.
Hogy kikkel él szimbiózisban, azt nem közölte, de hogy nem a szegényekkel, az tutifix.

A létesítéshez két fél szükséges, írja a Világgazdaság: mezőgazdasági kistermelő és szociális szolgáltató, intézmény, utóbbi a hátrányos helyzetű célcsoportját viszi a gazdához - mondta, megjegyezve: speciális eset, amikor a szociális intézmény maga kezd el mezőgazdasági programot, például munkaterápiás céllal.
A farmoknak köszönhetően bővülnek a szociális, gyermekvédelmi és egészségügyi szolgáltatók, intézményfenntartók rehabilitációt és foglalkoztatást biztosító lehetőségei is - hangsúlyozta. Az alapítvány ügyvezetője elmondta: a program lényege, hogy növeljék a hátrányos helyzetű csoportok öngondoskodó képességét, javítsák az  életminőségüket azáltal, hogy bekapcsolódnak a helyi gazdaságba, hozzájárulva ezáltal a vidék gazdasági potenciáljának, megtartó erejének erősödéséhez.
Remek duma.
Kiemelte, hogy a farmok létrejötte előnyös a gazdáknak is.
Én meg kiemelném, hogy csak a gazdáknak előnyös, de nekik nagyon.

Meg a szociális szolgáltató intézmény vezetőinek, gondolom, majd a polgármesterné meg a helyi erőspista menye elkommandírozza, a szegénybe belerúgni még a hülye is képes.
Munkaerő - éhbérért - ez lehet a program célja, és bárki mást mond, az hazudik.
És milyen remek lehetőség ez arra, hogy állami pénzeket is toljunk ide-oda, ahol nekünk fial!
Merthogy lehet adni erre a célra vissza nem térítendő támogatásokat, lehet adni adókedvezményeket, lehet adni mindenfélét, abban a reményben, hogy a végén majd egérutat adnak nekünk, habár, ha ez így folytatódik erre azért egyre kevesebb a reális esély...
A szociális farmokon a kátrányos helyzetű emberek "elsősorban mezőgazdasági típusú munkákat végeznek majd a termeléstől a feldolgozáson át a szolgáltatásokig, "például agroturizmus, ezen kívül oktatási, szociális, egészségügyi vagy foglalkoztatási programokat, szolgáltatásokat biztosítanak" - közölte.
Például Orsós Vendelné welness-szállodát üzemeltet a budi mellett, Kolompár Juli javasasszonyként tevékenykedik, a többiek meg kapálásra tanítják a nyizige pesti népeket, esetleg munkaerő-közvetítőt üzemeltetnek hajléktalanok részére.
De mindegy is, hogy mit csinálnak, a lényeg az, hogy olyanok lesznek, mint a földalapú támogatás, amíg levegőt vesznek, addig pénzt hoznak a gazdának és gazdaállatjának.

Jakubinyi László emlékeztetett: Magyarországon 2003-ban a munkaügyi minisztérium háttérintézményén, a Fogyatékosok Esélye Közalapítványon keresztül, különféle pályázati források támogatásával program indult a hazai "autistamajorságok" létrehozására és fejlesztésére.
A szociális farm mozgalomban tízéves tapasztalat áll tehát rendelkezésre - jegyezte meg.
Hát, hacsak így nem...


Az, hogy a Bogdán László féle modellt kövessék, szóba se jöhet, abból az él meg, aki dolgozik benne, a föld is a közösségé és sehol semmi lenyúlnivaló, sehol semmi okosság, csak munka, emberség és megélhetés.
A gazdáknak - még a műkörömmel szántó rétegnek is - lehetősége van a szegények foglalkoztatására, de a gazda, vállalkozás célja a profit, és ezért ne is ítéljük el.
Azért se, ha örül, ha extraprofithoz jut, természetes emberi dolgok ezek.

De hogy a modern rabszolgatartás bevezetését éppen nálunk kezdik meg, az azért elkeserítő.Mindegy, úgyis elsöpör bennünket az újkori népvándorlás, szokni kell addig is a rabszolga-létet, melyet néhány gaz Leonció és a kissé leamortizálódott Isaura asszony szervez.
Nem kell csodálkozni, tanulékony népek ezek, végtére is a koncentrációs táborok lakói is munkaerőt szolgáltattak a birodalmi célokhoz.Hogy ott szögesdróttal körülvett területen laktak?Legyünk türelemmel, nemsokára körbeér körülöttünk is, panaszra semmi ok.

 

Tettekre annál inkább szükség lenne...
:O)))

2016.03.26 08:45

Ajánlott cikkek

Blogger


PuPu

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.