pupublogja

pupublogja

Egészségügy: az utolsó szocialista csökevény

Mars, gyógyítani!

Ezt fejtegette Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős államtitkár.
Mint  a Királyi Televíziónak nyilatkozta:  egyetért azzal, hogy alacsonyak a bérek a magyar egészségügyben, de úgy gondolja: be kell látni, hogy a rendszert a magyar dolgozók járulékaiból kell finanszírozni.
A magyar dolgozók ugyan nem fizetnek járulékot, merthogy azt az államtitkár keresztapjának családja megszüntette (merthogy a járulékért jár is valami), helyette adót fizet, merthogy annak ellenében legfeljebb csak a pofája jár, de mindegy, értjük ezt mi így is, ha nem is szeressük, ugye...

De az tény, hogy kevés a lóvé, és egyre kevesebb lesz, ezért az egészségügy egyre rosszabb helyzetbe kerül - legjobb, ha ebbe beletörődünk.
Ami az egészségügyi "járulék" mértékét illeti, arra meg csak azt tudom mondani a hatalmon levőknek,  amit Marosán mondott 57-ben az elégedetlenkedő munkásoknak: nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...
A legnagyobb baj itt is a foglalkoztatottak számának csökkenése, ez természetesen az egészségügyre fordítható járulékbevételeket is csökkentené, ha lennének járulékok, de nincsenek.
Vannak viszont adóbevételek, melyekhez a kormány minden gátlás nélkül hozzányúlhat, az a mindenki pénze, mely jó magyar szokás szerint senkié, abból ellopni nálunk becsület és dicsőség dolga.

Viszont ebben a helyzetben azt állítani, hogy azért alacsony az egészségügyben foglalkoztatottak bére, mert a magyar munkavállaló kevés adót fizet, ez a pofátlanság minősített esete.
Adó lévén a kormány maga dönti el, hogy mennyit fordít a különféle feladatokra, így az egészségügyre is.
Ha sokat, akkor sokat, ha keveset, akkor keveset, ha Romániában akarja az egészségügyet finanszírozni, akkor oda tol milliárdokat, ha itthon akkor itt fektet be betonba és műszerbe, de természetesen ez egy bonyolult kérdés.
Mégis, azt hiszem, ha valakit megkérdeznének, hogyMIT szeretnél jobban, hogy kórházban fekvő édesanyád alatt szükség szerint cseréljék a lepedőt, vagy egy stadiont a falu szélén, nem hiszem, hogy talányos lenne, milyen választ fogunk kapni.

Szóval, csak ne toljuk a felelősséget a hülye magyarra, aki - akarja, vagy sem - finanszírozza a pocista (kedves kommentelőmtől lopva) magánhobbiját, a felelősség azoké, akik adóbefizetéseink elköltéséről döntenek - ebből a többesszám csak udvariassági fordulat.
Ha már  az államtitkárt "egészségügyért felelős"-nek hívják, tegyünk úgy, mintha elhinnénk, hogy itt a költségvetés kollektív bölcsesség eredménye lenne.
Az államtitkár meg vagy hülye, ha megfelelő felhatalmazás és források hiányában részt vállal egy nemzet egészségügyének sírbatételében, vagy  a morál oly messze van tőle, mint nyári lúdtól a télikabát.
Az viszont örvendetes, hogy ő is úgy látja, hogy változás csak akkor várható, ha a struktúra is változik, de ebben meg az a bibi, hogy jelenleg legfeljebb tűzoltással foglalkozik a döntéshozó, az államtitkárnak viszont ahhoz is engedélyt kell kérnie, ha náthás, kifújhassa az orrát.


Azt is mondta: kapott ígéretet béremelésre a szektorban, de ennek mértékéről és időpontjáról nem akar nyilatkozni. 
Úgy látja, valóban nem megfelelő az egészségügy költségvetése, rengeteg pénz hiányzik, de önmagában az, hogy többletforrásokat juttatnak egy területnek, nem oldja meg a problémákat, csak akkor, ha ez egyéb változással is jár.
Nem szeretem én ezeket az "ígéretet kapott" szövegeket, meg azt a fajta struktúrát, melyben a VIP páholyban könyöklő potentát benyúl a zsebébe és két tökvakarás között,  a szotyola közül kihalászva odalök valamennyit, úri kedve szerint.
Viszont az igaz, hogy az egészségügy még ma is feudális, de lehet, ezzel csak megelőzte korát, hiszen mire Vitykát koronázzák, már perfekt struktúrával várja a nemzet felvirágzását.
De, hogy ez szocialista csökevény lenne?
Ugyan.
Akkor még létezett az egészségügyben beteg is, meg orvos is, ma meg a beteg nemigen szerepel a szempontok között, az orvos meg hiánycikk lett, mint hajdan a banán.

Tulajdonképpen érdekes lenne tudni, hogy karrierje csúcsán mit remél elérni az államtitkár, mindenesetre drukkolok neki, hátha képes lesz csodát tenni.
Például kézrátétellel, vagy lehet, mégiscsak a sámándob a jó megoldás?
Ha a rosszabbik marad, akkor az első, ha a jobbik jön, a második megoldás lesz a nyerő.
A népnek mindegy - a piócák már úgyis szívják a vérét...

:O)))

 

2016.01.07 02:01

Ajánlott cikkek

Blogger


PuPu

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.