pupublogja

pupublogja

Botladozva egy felgyorsult világban

Épül egy pálya, autonóm - azaz vezető nélküli, önjáró járművek kipróbálására Magyarországon.

Orbán Viktor ennek kapcsán elmondta: A hagyományos üzletek kimerülőben vannak, ezért is fontos az új iparágak fejlesztése, ráadásul Európa több szempontból is háttérbe szorult, így például a világ össztermékének előállításához való hozzájárulás tekintetében, és Európának a befolyási övezete is zsugorodik – emelte ki a miniszterelnök.

A digitalizáció támogathatja Európát abban, hogy ismét elinduljon előre, és ismét teret nyerjen – fogalmazott Orbán.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha Magyarország kimarad az ipar digitális átalakulásának folyamatából, akkor munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg.

Nagyon jó megállapítások, érdemesek lennének a továbbgondolásra is, csak az a baj, hogy a szavak és a tettek nincsenek összhangban egymással.

A magyar ipar csak akkor lesz képes bekapcsolódni Európa megújításának folyamatába, ha megfelelő számú, felkészült szakember áll rendelkezésre, ha a fiatalokat olyan környezetben nevelik, mely önálló és innovatív gondolkodásra serkent, ha olyan társadalomban dolgozhatnak, mely megbecsüli a teljesítményt, az önálló munkát, a kreativitást.

Márpedig ma minden állami intézkedés ezekkel a követelményekkel ellentétes irányba mutat.

Sajnos, a mai helyzetben még arra sincs esélyünk, hogy egy fiatal kutató feltalálja azt a szerkezetet, mellyel szeretett miniszterelnökünk süket hablatyolását villamos energiává tudná átalakítani, megnyitva ezzel a megújuló energia kiapadhatatlan forrását.

Ez itt a nagy baj, hiszen dumálni lehet, de cselekedni kellene.

Úgy kellene politizálni, hogy Európa egységes és erős legyen, hogy képes legyen felvenni a versenyt úgy az Egyesült Államok, mint Kína, India rohamos fejlődésével.

És úgy, hogy az ország gazdasága képes legyen beilleszkedni ebbe a folyamatba - ne csak bedolgozói szinten.

Betanított munkásokkal, összeszerelőüzemekkel nehéz technológiai forradalmat csinálni, de a középkorira hangolt társadalom sem alkalmas az ugrásszerű fejlődésre.

Márpedig ez lenne a követendő út, hiszen a világ változása megköveteli, hogy mi is alkalmazkodjunk az új körülményekhez.

A mi gyermekkorunkban nem volt az országban televízió, nem létezett a mobiltelefon, a vonatokat gőzmozdonyok húzták, az utakon imitt-amott volt autó és a földeket körmöstraktorokkal művelték - jobb esetben.

Aztán fejlődött a világ és mi is vele fejlődtünk, a diplomások száma megugrott, a mezőgazdaságban megjelent először a Dutra, majd a Rába-Steiger meg a Claas Dominator, másfél évtized alatt a semmiből megjelent a mobilkommunikáció és ma ott tartunk, hogy elavult a DVD és még sok más olyan eszköz, mely már a fiaink világában született és azt jellemezte.

A társadalom viszont behúzta a féket, ismét zselléreket és cselédeket nevel, az iskolázott és képzett emberek helyett alacsony  műveltségű munkavállalókat termel ezerszámra..

Ha a műszaki fejlődés és a társadalmi fejlődés nincs összhangban, abból még nagy bajok lehetnek, végérvényesen le fogunk maradni a világ élvonalától. és ezen egy-két tesztpálya meg összeszerelő-üzem nem sokat fog segíteni.

A társadalmak élőmunka-igénye csökken és csökkenni is fog, a termelés és a szolgáltatások közötti arány megváltozott, egyre kevesebb emberre lesz szükség a javak előállításárhoz.

Ha benne szeretnénk maradni a világ élvonalában, akkor olyan társadalmat kellene építenünk, mely alkalmassá teszi az egymást követő generációkat, hogy magas szinten tudjanak bekapcsolódni a nemzetközi munkamegosztásba.

Orbánnal ez nem fog menni, ennek az embernek ugyanis középkori elképzelései vannak a világról, a társadalomról és ezt akarja rákényszeríteni az országra is.

A félművelt ember kártékonyabb tud lenni, mint a műveletlen, főként, ha hatalmat is ad neki a sors...

Nem tehet ő erről, hiszen ő így szocializálódott, emellett a személyisége is ilyenné fejlődött. Tőle, aki macskát hozott a hóna alatt a parlamentbe, mikor meghallotta, hogy a számítógép mellett egér van, több nemigen várható.

Amit tesz, az viszont mindannyiunk érdekeivel ellentétes, még saját hívei gyermekeivel szemben is merénylet.

Pedig élhetnénk békében, relatív nyugalomban és törhetnénk a fejünket a libaetetés új módszereinek bevezetésén, vagy egy AGIP-libán is, hat combbal, de ehhez tudás kellene és innovációra serkentő gazdasági környezet.

Pofázni könnyű, mondja Moldova, azt fekve is lehet, de egészséges és fejlődő társadalmat építeni nem egyszerű dolog.
Ez a legfőbb ok, mely miatt váltanunk kellene, ez az ország jövőjének kulcsa.

És - sajnos - ezt nem értik azok, akik a fontos kérdések helyett földszintes problémákkal és egymás öldöklésével foglalkoznak.

Vajon rá lehetne erre ébreszteni a választópolgárokat?

:O)))

2016.06.09 08:12

Ajánlott cikkek

Blogger


PuPu

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.