galéria megtekintése

Zöld jelzés a Vörös-tengeren

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 15. számában
jelent meg.

Závodszky P. Árpád
Népszabadság

Egyiptom és Hurghada idén ismét felkerülhet az álombeli úti célok térképére. A piramisok, a karnaki templom, az arab vendégszeretet és a varázslatos fűszerek a régiek, az árak a korábbiaknál jóval alacsonyabbak, a közbiztonság javult. Ebben megerősítenek a szakmabeliek is.

SZEMÉLYES ÉS VAGYONBIZTONSÁG

A Vörös-tenger hal- és korallkincse első és sokadik alkalommal is ámulatba ejt mindenkit, a parton és a parttól néhány percnyire egyaránt páratlan élmény a víz alatti világ nézegetése
A Vörös-tenger hal- és korallkincse első és sokadik alkalommal is ámulatba ejt mindenkit, a parton és a parttól néhány percnyire egyaránt páratlan élmény a víz alatti világ nézegetése

A Külügyminisztérium a kairói nagykövetségtől, a helyi hatóságoktól, hivatalos forrásoktól, az Európai Unió tagállamaitól, valamint a nagyobb utazási irodáktól származó információk alapján folyamatosan elemzi az egyiptomi helyzet alakulását, az oda utazó vagy ott tartózkodó magyar állampolgárok biztonságára vonatkozó körülményeket. A konzuli szolgálat tanácsa szerint kerülni kell a tömegmegmozdulásokat, aki ilyet lát, a legrövidebb időn belül hagyja el a helyszínt. Fényképeket ne készítsen se a tüntetőkről, se a rendvédelmi szervek tagjairól, még mobiltelefonnal sem. Ha a turisták utazás előtt bejelentkeznek a kairói nagykövetségen (egy linken), az megkönnyítheti a kapcsolattartást vészhelyzet esetén, és elősegíti a konzuli gondoskodást.

 

A soproni Linda Tours Utazási Iroda tulajdonosa, Szalay László a hurghadai üdülőterületet és környékét jól ellenőrzöttnek, biztonságosnak ítélte meg a múlt héten. Ettől függetlenül ő is azt javasolja, mindenki kerülje a tömeget és a tömegrendezvényeket, az értékeit tegye be a szállodai szoba széfjébe, és mindig zárt (becipzározott, becsatolt) táskával közlekedjen. Vásárláskor ne vegye elő az összes pénzét, illetve ne látszódjon, mennyi pénzt tart a pénztárcában éppen magánál.

Gyűjtsük itt is szelektíven a szemetet!
Gyűjtsük itt is szelektíven a szemetet!

HIGIÉNIAI SZEMPONTOK

Szalay László a sűrű kézmosást tartja a legfontosabbnak. Csapvizet ne igyunk, azt még fogmosáshoz se használjuk. A legkisebb bőrsérülést is fertőtlenítsük le és kössük be.

A szegedi Top Tours Utazási Iroda tulajdonosa, Szekeresné Tanács Ilona külön felhívja a figyelmet a belső fertőtlenítésre. Minden étkezés előtt ajánlatos 1-2 korty égetett szeszt inni, legpraktikusabb a kis üvegben vitt házi pálinka. Ezt azoknak is tanácsolja, akik egyébként nem szoktak alkoholt fogyasztani. És még valamit: vigyünk magunkkal zsebben elférő kézfertőtlenítőt, és legyenek kéznél az alapvető gyógyszerek is.

A salgótarjáni Marco Polo Travel ügyvezetője, Koruhely János a palackozott víz fogyasztása mellett további két alapszabály betartására kéri az utasait. Csak hőkezelt (főtt, jól átsütött) ételeket egyenek, hasfájás esetén pedig ne vegyenek be magyar gyógyszereket. Válasszák inkább a helyi gyógyszertárakban fillérekért kapható Antinal nevű szert, mert az hat az ott szerzett bélfertőzésekre.

MENNYIT KELL RÁSZÁNNI?

Könnyű az odautazás, mert közvetlen járat indul  Budapest–Hurghada között május 16-tól!
Könnyű az odautazás, mert közvetlen járat indul Budapest–Hurghada között május 16-tól!

Visszatérő kérdés, hogy mennyiből lehet kihozni egy jó színvonalú, egyhetes főszezoni hurghadai nyaralást. A zalaegerszegi Nyakas és Társai Tours tulajdonosa, Nyakas József szerint az út reptéri illetékekkel és transzferrel együtt 180-220 ezer forintból kijön fejenként. A minőségi pihenéshez minimum négy-, de inkább ötcsillagos szállodát javasol all inclusive ellátással, mert a nagy meleg miatt fontos az állandó folyadékpótlás, ami félpanzió esetén külön fizetendő. A Red Sea hotelek egyik speciális ajánlata a félpanzióra befizető felnőtt vendégek részére, hogy a velük utazó 12 év alatti gyerekek korlátlanul fogyaszthatnak napközben frissítőt, fagylaltot, gyümölcsöt, úgy, mintha all inclusive-ra fizettek volna be.

TÖBBET, JOBBAT KÍNÁLÓ SZÁLLODÁK

A debreceni Forum Travel Center egyik tulajdonosa, Tóth Beáta megemlíti, hogy az ETI (Express Travel International) tulajdonában lévő Red Sea szállodák gasztronómiai kínálata felülmúlja a magyar utasok által eddig ismerteket. Szekeresné a korai be-, illetve késői kijelentkezés lehetőségét hangsúlyozza, így rugalmasan lehet alkalmazkodni a repülő érkezésének és indulásának időpontjához. Nyakas fontosnak tartja, hogy a magas színvonal jó árakkal párosul. Különösen kedvezőek a családi árak és a családi szobák, és fontosnak tartja azt is, hogy már az első alkalommal lehet regisztrálni a törzsutas klubba, amely további kedvezményekre jogosít. Szalay az átlagosnál jobban szervezett transzferekre és a képzett személyzetre hívja fel a figyelmet.

KIHAGYHATATLAN PROGRAMOK

A skanzen jellegű sivatagi beduinfaluba dzsippel viszik az utasokat
A skanzen jellegű sivatagi beduinfaluba dzsippel viszik az utasokat

Még az odautazás előtt tanácsos eldönteni, hogy hány napot szeretnénk napozós-fürdős semmittevéssel tölteni, és csak ennek tudatában érdemes befizetni a külön programokra. Tóth Beáta jó szívvel ajánlja minden utasnak a hajókirándulásokat és a búvárkodást, felidézve, hogy csoportjához a korallok között odaúsztak a delfinek. A karnaki templom meglátogatása is örökre szóló élmény, ám ez nem javasolt a forró nyári hónapokban: a hőség sokaknak megterhelő lehet.

SNORKELEZÉS

Búvárszemüveg, pipa és békatalp szükséges a bélyeggyűjtés és sakkozás utáni legbékésebb sporthoz. Még úszni sem kell tudni hozzá, mert a sós víz és a mentőmellény a víz felszínén tart. A Vörös-tenger hal- és korallkincse első és sokadik alkalommal is ámulatba ejt mindenkit, a parton és a parttól néhány percnyire egyaránt páratlan élmény a víz alatti világ nézegetése. (A felszerelést nem kell itthonról vinnünk.) Elég csak rádőlni a vízre, arcunkat a víz felszínére fektetni, és lebegni. Egy perc kell ahhoz, hogy elfelejtsük a külvilágot, a munkahelyünket, a víz hőmérsékletét, az idő múlását, az "emúttnyócévet” és hogy "monnyonle".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.