Zacher: Ha lenne hajam, kihullana ezektől a történetektől

A Magyarországon is elharapódzó orvos- és gyógyszerellenesség témáját járta körbe az RTL Klub Házon kívül című műsora. Az Agárdon halálra éheztetett kisfiú példáját hozzák fel elsőként.

A műsor riportere bejelentkezett ahhoz a bioenergetikushoz, aki a másfél évesen csont sovánnyá aszott és éhen halt Bengedúzt is kezelte. Bár a férfit első fokon kétéves felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, a közbeszédben erősen jelen van az a vélemény, hogy nem csak a szülőknek és nagyszülőknek járna a 15 év ténylegesen letöltendő börtön. Az energiagyógyász parapszichológus a verdikt szerint nem is praktizálhatna tovább, bár az ítélet még nem emelkedett jogerőre. Így fordulhatott elő, hogy a csatorna riportere kért és kapott is hozzá időpontot.

„Ennek a gyomornak van egy energetikai burka, és ezt az energetikai részt nézem meg, mérem meg. Na most, ha ez nagyon jó állapotban van, akkor én, amikor rá koncentrálok erre a gyomorra, akkor érzem az örömet” ­– mondta a rejtett kamerával dolgozó riporternek a természetgyógyász, aki egy családi ház alagsorában „rendel”.

A férfi ugyanazzal a módszerrel „diagnosztizálta” az RTL Klub munkatársát, mint amivel Bendegúzt is. Egy fémpálcát mozgatva a test fölött állapította meg, hogy baj van többek közt a gerinccel, az idegrendszerrel és a gyomorral is.

A parapszichológus (aki 9000 forintért adott energetikai kezelést, plusz 2400 forintért gyógynövénycseppeket a riporternőnek, utóbbit a vékonyka aurájára) az agárdi tragédiára terelt beszélgetésben azt mondta, a kisfiú nagyapjától egy fillért sem kapott, és neki személy szerint fogalma sem volt róla, hogy rajta kívül senki nem kezeli a gyereket. Az a homeopátiás gyerekorvos, akihez a család járt, nyolc hónapos korában látta utoljára a kicsit, s mint kiderült, a szülők nem követték az ő utasításait sem, amikor tápszert írt fel neki, és ultrahangra utalta be. Az orvos első fokon egy év felfüggesztett börtönt kapott.

A haláltusáját vívó gyerekhez az energiagyógyászt hívták ki, ő kérte, hogy értesítsék a mentőket.

Azt, hogy miért nem ment korábban a rendőrségre, amikor észlelte, hogy Bendegúz nagyon sovány, a férfi azzal magyarázza, hogy ő gyógyító, nem ez a dolga, és például a riporter vékony testalkatát látva se szalad azonnal a rendőrségre feljelenteni, hogy biztos anorexiás.

A gyógyító a betegnek vélt beépített riportert olyan tanácsokkal látta el, hogy ne egyen cukrot, élesztőt és tejet, aludjon naponta 6-8 órát, és igyon meg minimum két és fél liter vizet. A riportban megszólaltatott igazi orvos, Novák Hunor szerint ilyen tippeket bárki adhat, ártani legalább nem árt.

Azt mondják, amit a páciens hallani akar

„Amiben szinte biztos, hogy szenved egy felnőtt: fejfájás, stressz, hátfájás, esetleg magas vérnyomás és alvásproblémák. Egy szinte garantáltan bejön. Beszélgetnek erről másfél órát, és úgy megy el, hogy ez az orvos meghallgatott, megmondta, mi a bajom, mire figyeljek. De miről szól ez az egész? Azt mondjuk, amit a beteg hallani akar, egyszerű válaszokat, egyszerű diagnózist adunk neki, a pénztárcánk pedig vastagodik” – magyarázza az orvos a kuruzslók sikerességének titkát.

Novák Hunornak egyébként mára szinte hobbijává vált, hogy az interneten sorra cáfolja meg az egészségüggyel kapcsolatos összeesküvés-elméleteket és minden tudományosságot nélkülöző tévtanokat.

A gyerekorvos szerint az egyik legveszélyesebb elmélet, hogy a védőoltások ártanak a gyereknek, és ennek hirdetésére már Magyarországon is mozgalmak indultak.

Az egyik mozgalom Facebook-oldalán például olyanok olvashatóak, hogy az oltás egy bűnszövetkezetben elkövetett emberölés, egyenlő a kivégzéssel. Az egyik ilyen hazai közösség vezéregyénisége (zenész, vegetáriánus, hobbi-természetgyógyász) az RTL megkeresésére azt is vállalta, hogy egy orvossal leül vitatkozni a kérdésről, de a felvétel másnapján le akarta tiltatni a vitát, így a csatorna azt az oltásellenes férfi arcának kitakarásával és hangjának eltorzításával hozta le. A férfinak egyébként több honlapja is van, munkásságát ezrek követik, bár saját bevallása szerint ő is az internetről szerezte információit, egészségügyi végzettsége nincs.

A riportban megszólalt Magyarország egyik legismertebb egészségügyi szakembere, Zacher Gábor toxikológus is, aki az olyan gyógymódokról, mint a hashajtás, vízhajtás, lúgosítás és örök életet ígérő gyógygombák fogyasztása, azt mondta: „Méregtelenítünk. Hihetetlen! Lefordulok a székről. Ha lenne hajam, akkor kihullana ezektől a történetektől.”

Zacher sem sajnálta az időt, hogy a sokat hivatkozott hiedelmeknek utánanézzen a szakirodalomban, de utalásokat sem talált azok helytállóságára. Mint mondja, egy hívővel lehet vitatkozni, csak nincs értelme.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.