Wolf Kati ellenfelei, avagy a klónok támadása

Nincs új a nap alatt – ezt az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntője is bizonyítja. Az est folyamán kis túlzással kétféle produkciót láthatott a közönség: voltak romantikus, szerelmes számok és népzenei elemekkel tarkított pop-rock dalok. Lássuk, kik énekelték be magukat a szombati döntőbe! (A linkek mögött a versenydalok videóját találja.)

Csütörtök este a düsseldorfi színpadra lépett az osztrák Whitney Houston Nadine Beiler személyében, kicsit erőtlenebb, kicsit gyengébb kiadásban. A szlovén Maja Keuc, aki állítólag kimondottan nem szereti, ha hasonlítgatják, egyértelműen Christina Aguilera-t juttatja az ember eszébe: a hangja, az előadásmódja nagyon hasonlít az amerikai díváéra. Az est harmadik kiváló énekesnője, az ukrán Mika Newton hiába énekelt nagyszerűen, a látvány elvonta a néző figyelmét: a háttérben ugyanis homokanimációt láthatott a közönség, amely bizony néha a kelleténél nagyobb hangsúlyt kapott, így a produkció megosztotta az ember figyelmét. Ennek ellenére sikerült meggyőznie a zsűrit és a szavazókat, és szombaton őt is viszontláthatjuk a döntőben.

A román Hotel FM dalának  kezdő ütemei egyből ismerősen csengtek. Kellett néhány pillanat, míg leesett: kicsit olyan Scissor Sisters-es az egész, mindezzel együtt azonban dallamos és szerethető. A dán A Friend In London dalát leginkább egy népszerű kóla márka reklámja alá lehetne elképzelni: aranyos szövegvilág, könnyen megjegyezhető, dúdolható dallam, a közönség pedig, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, szereti az ilyeneket. 

A második elődöntő két legjobb, legerősebb, legemlékezetesebb produkcióját az íreknek és az észteknek köszönhetjük. Getter Jaani amellett, hogy kiváló énekesnő, tehetséges előadóművész is egyben. A néző a show-t látva egy rövid időre el is felejtette, hogy a düsseldorfi arénából lát élő közvetítést. A profi előadás ráadásul nem ment a zene rovására, tökéletesen sült el a dolog: a dal legalább annyira megragadta az embert, mint a látvány.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az ír slágerlistákat vezető ikerpár, a Jedward is elképesztő showműsorral kápráztatta el nézők millióit. A srácok dala és előadásmódja a 2008-as Britney Spears-t idézi, megfűszerezve azt egy kis britpoppal. A dolog mindenesetre működik: egy igazi slágert hallhattak a szavazók, és felejthetetlen előadásban lehetett részük.

A két legeredetibb dal is döntőbe jutott. A bosnyák Dino Merlin nagy tiszteletnek örvendő zeneszerző és muzsikus a Balkánon. A titka az, hogy valóban semmihez sem hasonlítható, amit csinál, zenéje kellemes, könnyen megjegyezhető, a 2. perc után már bárki vele tudja dúdolni. E sorok írójának személyes kedvence e körben a moldáv banda, a Zdob si Zdub So Lucky című száma volt. Magukat ethno-rockereknek tartják, azonban inkább amolyan felturbózott, némi ska-val és moldáv népzenével megspékelt Franz Ferdinandhoz lehetne őket hasonlítani. Mind a zene, mind a színpadi show nagyon emlékezetesre sikerült.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az est nagy meglepetése a svéd Eric Saade döntőbe jutása, hiába énekelte ugyanis, hogy „I will be popular.”, vagyis „Népszerű leszek”, a nézők többségében valószínűleg felmerült a produkciót látva és hallva, hogy ezt azért ő sem gondolhatja komolyan. A Modern Talking-ot idéző refrén és nevetséges szövegvilág ellenére mégis ott lesz a legjobbak között, és bár a csütörtöki este kétségkívül ingerszegényebb volt a keddi elődöntőnél, voltak azért ez utóbbinál sokkal jobb dalok is.

Az est nagy vesztesének talán Dana International tekinthető, aki 1998-ban megnyerte a dalversenyt. Akkori slágerének, a Diva című dalának azonban nyomába sem ért mostani produkciója, a Ding Dong, és bár a düsseldorfi közönség imádta, a nézők és a zsűri szerint ez nem volt elég a döntőhöz.

Szombat este tehát a fent említett előadók, az első elődöntő nyertesei, köztük Wolf Kati, és az öt nagy, vagyis a francia, a német, az angol, az olasz és a spanyol jelöltjei mérkőznek majd meg egymással.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
A szlovák TWiiNS, avagy ikrek mindent bevetettek, mégsem látjuk őket még egyszer
'TWiiNS' of Slovakia perform their song 'I'm Still Alive' during the second semi-final for the Eurovison Song Contest in Duesseldorf May 12, 2011. The 2011 Eurovison Song Contest final will be held in the western German city of Duesseldorf on May 14. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY - Tags: ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.