West Balkán-tragédia: öt embert őrizetbe vettek

Az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője. A helyszínen semmi nem volt adott egy ekkora rendezvény lebonyolításához. A három lány halálát egyértelműen fulladás okozta.

Öt embert vett őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen történt tragédia ügyében - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap, késő esti sajtótájékoztatóján.

Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya az MTI kérdésére elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője. Mindannyiukat foglalkozás körében, több ember halálát okozó veszélyeztetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Pintér Sándor szavai szerint az elmúlt éjszaka során az emberi felelőtlenség követelt három halálos áldozatot, de több száz ember élete volt veszélyben a rendezvényteremben. Megfelelő engedélyek hiányában olyan helyen tartottak rendezvényt, ahol mintegy száz fős kávézónak volt engedélye, és amely az utólagos számítások szerint 307 embernek biztosított volna megfelelő menekülési útvonalat - mondta a miniszter.

Pintér Sándor azt mondta: teljesen felelőtlen, kapzsi magatartás volt az, hogy csaknem háromezer embert engedtek be ebbe a rendezvényterembe, de ez sem a végső cél volt, mert négyezer jegyet nyomtattak ki.

Tíz biztonsági őr

Szólt arról is, hogy nem volt megfelelően megtervezve a vendégek érkezésének útvonala, hogy miként mozgatják őket, ennek volt a következménye, hogy a különféle termek közötti mozgásnál egymást összetaposták, összenyomták az emberek. Pintér Sándor az eddigi megállapításokra hivatkozva elmondta: 0,4 négyzetméter jutott egy emberre a rendezvény ideje alatt. Mindössze tíz biztonsági őr volt jelen, akik nem tudták megfelelően kezelni sem a beléptetést, sem a vendégek irányítását.

A belügyminiszter kitért arra is, hogy kábítószert találtak a tragédia egyik halálos áldozatának szervezetében, továbbá kábítószert találtak a helyszínen is. Szerinte ez is befolyásolta, hogy a helyiségben tartózkodók nem megfelelő magatartást tanúsítottak, nem ismerték fel a veszélyt.

Pintér Sándor elmondta: rendőrök észlelték, hogy három tehetetlen test fekszik a téren, akiken a rendezők próbálnak segíteni. A helyszínt biztosította a rendőrség, a mentők a helyszínre vonultak - idézte fel az eseménysort a miniszter, aki szerint nagyon gyors rendőri intézkedés történt, 111 közrendvédelmi rendőrt sikerült perceken belül a helyszínre vezényelni, továbbá 28 bűnügyi munkatársat is.

Pintér Sándor a sajtótájékoztatón
Budapest, 2011. január 16. Pintér Sándor belügyminiszter beszél a szaktárca épületében tartott sajtótájékoztatón, ahol bejelentette, hogy kábítószert találtak az éjszakai diszkótragédia egyik halálos áldozatának szervezetében. A miniszter a jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatát, továbbá átfogó ellenőrzéseket ígért a hasonló esetek elkerülése érdekében. MTI Fotó: Beliczay László

A helyszínen jelen voltak a katasztrófavédelem szakemberei is. Pintér Sándor külön köszönetet mondott a MÁV azonnali segítségéért, amiért a szórakozóhelyről kiáramló tömeg elhelyezésére a Nyugati pályaudvar területén helyet adtak.

A szórakozóhely kiürítését követően megkezdték a helyszíni szemlét. Pintér Sándor szerint ennek alapján sikerült felderíteni azt is, hogy kik a felelősek a történtekért. Még ott a helyszínen tanúkihallgatások kezdődtek.

A halál oka: fulladás

Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: csak az egyik lány szervezetében találtak amfetaminszármazékot. Közlése szerint az egyik lányt a szervezők, kettőt a vendégek hoztak ki a szórakozóhelyről. Egyértelművé tette, hogy halálukat fulladás okozta, az első és a második emelet közötti lépcsőnél nyomták őket a korlátnak, ami zúzódásos sérülésekkel járt. Kitért arra is, hogy a helyszín kiürítése mintegy fél órán át tartott.

A főkapitány leszögezte: a sajtóhírekkel ellentétben több újraélesztés nem történt, egyetlen embert vittek kórházba, de őt sem a történtek miatt, hanem alkoholmérgezéssel.

A közösségi portálokon megjelent, késelésre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: a szóbeszédek is alaptalanok voltak. Azért tettek felhívást közzé, hogy aki látott ilyesmit, az jelentkezzen, továbbá szakrendelőket, kórházakat is megkerestek az ügyben, de sehonnan nem érkezett erről jelzés. Mint mondta, épp azért tették a felhívást, hogy megnyugtatóan rendezzék ezt a kérdést.

Pánik se kellett

A pánik kiváltó okát firtató kérdésre Tóth Tamás úgy fogalmazott: "olyan tömeg volt, hogy ahhoz már nem kellett pánik". Hozzátette: van olyan tanúvallomás, amelyben egy jelen levő arról beszél, hogy percekig nem is érte a lába a földet, olyan tömeg volt. Szintén kérdésre válaszolva csak annyit mondott: a bérbeadó cég biztosította a biztonsági szolgálatot.

A sajtótájékoztatón Pintér Sándor - aki maga is együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak - elmondta azt is, hogy vasárnap este tizenöt embert állítottak elő a Nyugati térről, ahol az előző éjjel történt tragédiára emlékeztek meg gyertyagyújtással. A miniszter szavai szerint egyesek a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést, az előállítottak visszaéltek a kegyeleti joggal.

Ez még egyszer nem fordulhat elő

A belügyminiszter összehangolt ellenőrzéseket is ígért a hasonló rendezvények helyszínein, amelyeket a rendőrök, a tűzoltók, a vám- és pénzügyőrség, továbbá a tisztiorvosi szolgálat munkatársainak bevonásával végeznek majd. Azt mondta: azt szeretnék, ha a gyerekek nyugodtan elmehetnének szórakozni, és a szülők is biztonságban tudhassák őket, ne pedig kábítószer-kereskedők, és ne felelőtlen szervezők kezében

"Ez még egyszer nem fordulhat elő" – szögezte le a Pintér Sándor, hozzátéve, hogy ennek érdekében hajtják végre az összehangolt ellenőrzéseket.

Úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy ezen a területen is rendet szeretnének csinálni azzal, hogy betartatják a jogszabályokat. Szerinte a jövőre kell gondolni, ezért azt is meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi jogszabályok alkalmasak-e arra, hogy ilyen rendezvényeket a későbbiekben biztonságosan meg lehessen tartani.

Pintér Sándor a sajtótájékoztatón
Budapest, 2011. január 16. Pintér Sándor belügyminiszter beszél a szaktárca épületében tartott sajtótájékoztatón, ahol bejelentette, hogy kábítószert találtak az éjszakai diszkótragédia egyik halálos áldozatának szervezetében. A miniszter a jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatát, továbbá átfogó ellenőrzéseket ígért a hasonló esetek elkerülése érdekében. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.