galéria megtekintése

Golden Globe-díjas a Saul fia! – közvetítés a gáláról

Filmtörténeti pillanat volt.

Most már Golden Globe-díjas filmje is van Magyarországnak! Nemes Jeles László holokausztról szóló alkotása, a Saul fia vasárnap elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó elismerést a díj vasárnapi gáláján a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben. Bár korábban Szabó István is volt jelölt A napfény ízével, a Golden Globe történetében ez az első alkalom, hogy magyar film nyert.

Filmtörténeti pillanat
Filmtörténeti pillanat
Lucy Nicholson / Reuters

Ami a többi díjazottat illeti, az est két legnagyobb sztárja Sylvester Stallone és Leonardo DiCaprio volt. Stallone a Rocky-franchise új darabjával, a Creed: Apollo fia című filmmel nyerte el a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést, DiCaprio pedig a legjobb drámai színész díját vitte el A visszatérőben nyújtott alakításáért. Ez lett a legjobb drámai film, a mexikói Alejandro González Inarritu pedig megkapta érte a legjobb rendezés díját is. Az est nagy vesztesei közé tartozik a Cate Blanchett főszereplésével készült Carol, illetve az Átvilágítás, amely arról szól, hogyan leplezte le a Boston Globe 2002-ben a katolikus egyházi személyek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaéléseket, és amelyet a szakma előre kikiáltott a legjobb filmdráma kategória nyertesének, de végül nem kapott semmit. Dráma nyert egyébként a legjobb vígjáték / musical kategóriában is. Az egész világ ezen nevet, de Ridley Scott filmjét, az Etyeken forgatott Mentőexpedíciót ebben a kategóriában jelölték, a főszereplője, Matt Damon ráadásul elvitte a legjobb vígjáték / musical színésznek ítélt díjat.

 

A legjobb drámai színésznő Brie Larsson, A szoba főszereplője lett. Egy olyan nőt alakít, akit öt éven keresztül fogva tart egy férfi, akinek gyereket is szül, a legjobb komika díját pedig közönség- és kritikuskedvenc Jennifer Lawrence kapta a Joyért.

 

Percről percre

05:31 Élő közvetítésünk itt véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

05:30  A show azért kezdődött Los Angeles-i idő szerint vasárnap délután öt órakor, mert a New York-i időzónához kell igazodni a szervezőknek, a keleti parton nyolc óra volt. A Beverly Hilton különböző termeiben a nagy stúdiók szerveznek afterpartykat. A Sony idén nem tart, mert nincs nagy versenyfilmje a Saul fián kívül, így kérdés, hogy Nemes Jeles László és Röhrig Géza hol koccint a győzelemre. (Cs. G.)

05:07 DiCaprio még megpróbálja megragadni a mikrofont, hogy mondjon valamit, de a show véget ér. (Á.Z.)

05:06  Ami a meglepettséget illeti, valaki egyszer majd írja meg, mit jelent egy női mellkas fegyvergolyó ütötte lyukából kiszálló madárka Disney-filmeket idéző jelenetben tálalva. (Á. Z.)

Alejandro Gonzalez Inarritu és Leonardo DiCaprio. A visszatérő mindent vitt
Alejandro Gonzalez Inarritu és Leonardo DiCaprio. A visszatérő mindent vitt
Lucy Nicholson / Reuters

05:04 Inarritu el sem tudja mondani, mennyire meg van lepve. Osztjuk ezt az érzést. (Cs. G.)

05:03 A visszatérő.

05:02 Harrison Ford hirdeti ki a legjobb filmet. A minden szempontból drámát. (Cs. G.)

04:57 Abból ítélve, ahány szakáll ma fent volt a színpadon, DiCaprio győzelmét borítékolni lehetett – így a Variety. (Á. Z.)

04:55 Leonardo DiCaprio a legjobb férfi főszereplő a dráma kategóriában A visszatérővel. Végigküzdötte a filmet, az biztos. Övé a második álló ováció az után, amelyet Stallone kapott. A köszönetnyilvánítás mellett a környezetvédelmi aktivista szövegét is lenyomta. Rengeteg pénzzel támogatja például a tigrisek megmentését.  (Cs. G.)

Brie Larsson nagyobbat alakít, mint Jennifer Lawrence – állítjuk
Brie Larsson nagyobbat alakít, mint Jennifer Lawrence – állítjuk
Lucy Nicholson / Reuters

04:54 A legjobb drámai színésznő Brie Larsson, A szoba főszereplője. Egy nőt alakít, akit öt éven keresztül fogva tart egy férfi és akinek gyereket is szül. A film két hét múlva jön a magyar mozikba. (Cs. G.)

04:52 Gervais kezd nagyon nem vicces lenni. A transzneműekkel poénkodik, és a színpadra visszatérőben elkapják azt a szövegét is, hogy reméli, valaki „kurvára meghal” az úton hazafelé a díjával. (Á. Z.)

Ridley Scott (középen) a Mentőexpedíció két producerével. Nem aggódna
Ridley Scott (középen) a Mentőexpedíció két producerével. Nem aggódna
Lucy Nicholson / Reuters

04:43 Ridley Scott olvassa a köszönőbeszédét. Nem zavarja, hogy le akarják keverni. „Ne aggódjanak” – szólt ki már kétszer is. (Cs. G.)

04:43 Arról álmodok, hogy háromszoros Golden Globe-díjas színész legyek – mondta a kétszeres Golden Globe-díjas Jim Carrey. A legjobb vígjáték / musical kategória győztesét hirdeti ki, amely a Mentőexpedíció lett. Mi is jót nevettünk. Ma csak filmdrámák nyertek. (Cs. G.)

04:40 Itt egy megkapó szerelem története, egy videó, amelyen a Saul fia főszereplője, Röhrig Géza arról vall, hogy gyerekkorában mennyire rajongott az első Rocky-filmért. „A törött orromon is látszik, hogy bokszoló voltam, az első Rocky-film pedig része a mesevilágomnak. Ha nem láttam százszor, akkor talán kétszázszor. Most pedig lehetőségem volt megköszönni neki (értsd: Stallonénak), hogy megcsinálta azt  a filmet” – nyilatkozta. (Á. Z.)

04:35 Lawrence-t persze imádjuk, de csinálhatna már egy filmet, mely vagy nem blockbuster, vagy nem kap díjakat érte.  Lawrence ellenállhatatlan – próbálja meg eloszlatni aggályainkat a Variety. (Cs. G. - Á. Z.)

Kasszasiker vagy díjözön
Kasszasiker vagy díjözön
Lucy Nicholson / Reuters

04:32 Jennifer Lawrence a legjobb színésznő a vígjáték /musical kategóriában a Joyban nyújtott alakításáért. David O. Russel rendezőnek köszöni meg, aki rúzsfoltos arccal figyeli. (Cs. G.)

04:26 Taraji P. Henson a legjobb drámai sorozatszínésznő az Empire-ből. Mindenkinek sütit oszt, amit hatalmas taps fogad. (Cs. G.)

04:21 Alejandro Gonzalez Inarritu a legjobb filmrendező. A visszatérőben szép képek vannak, de bármelyik másik jelölt jobb választás lett volna. (Cs. G.)

Denzel Washington és az életműve
Denzel Washington és az életműve
Handout / Reuters

04:10  Denzel Washingtonnak átadják az életműdíjat. Az egész család fent van a színpadon. (Cs. G.)

04:05 „Leo ezt most már kurvára nyerje meg”  – mondja Jonah Hill valahol a színpad mögött. Ő a Wall Street farkasában játszott együtt DiCaprióval. (Á. Z.)

03:58 A legjobb drámai tévésorozat a Mr. Robot. (Cs. G.)

03:56 Gervais most Mel Gibsont végzi ki. Újra. Azon túl, hogy többször utal rá, hogy alkoholista, azt mondja: Inkább Mel Gibsonnal innék egy italt a hotelszobájában, mint Bill Cosbyval. (Cs. G.)

03:53 A legjobb eredeti betétdal díját a legutóbbi James Bond-film, a Spectre főcímdala, Sam Smithtől a Writing's on the Wall viszi el. Gratulálunk. Minden idők legrosszabb Bond-dala. (Cs. G.)

Lady Gaga és a horror
Lady Gaga és a horror
Lucy Nicholson / Reuters

03:51 Lady Gagát fel kellett segíteni a színpadra,  lefele menet aztán elejtett valamit. Lehet, hogy a díját – találgat a Variety. (Á. Z.)

03:47 Lady Gaga a legjobb színésznő minisorozatban vagy tévéfilmben. Az, hogy ő színészi alakításért nyert az Amerikai rémtörténettel, viccesebb, mint Matt Damon díja a vígjáték / musical kategóriában – jegyzi meg a Variety. (Á. Z.)

03:45  A Saul fia rendezőjével, Nemes Jeles Lászlóval készített interjúnkat itt, a főszereplővel, Röhrig Gézával készítettet itt, kritikánkat pedig itt olvashatják. (Á. Z.)

03:43 Filmtörténeti pillanatról van szó. Mirren a díj kihirdetésekor megjegyezte, különösen örül, mert Magyarország még sosem kapott Golden Globe-ot. (Cs. G.)

03:42 „Az évtizedek során a holokauszt egy absztrakció lett, de számomra inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el!– mondja Nemes Jeles László. (Cs. G.)

03:39 A Saul fia az!!!

03:38 Lehet izgulni, mi jövünk. Helen Mirren Gerald Butlerrel a színpadon. A legjobb külföldi film.

03:34 Egy hatalmas videó. Arnold Schwarzenegger azonnal gratulált Stallonénak a Facebookon.  (Cs. G.)

03:32 Gael Garcia Bernal lett a legjobb komikus sorozatszínész. A már díjazott Mozart in the Jungle-vel. (Cs. G.)

03:29 A legjobb forgatókönyvért járó díjat Aaron Sorkin kapja a 2011-ben elhunyt Apple-vezér életéről szóló Steve Jobsért. Azt mondja, hogy úgy gondolta, annyi esélye van a díjra, mint hogy nyerjen a legjobb vígjáték / musical színész kategóriájában. Úgy tűnik, Damont a hasonló poénok most már élete végéig kísérteni fogják. (Cs. G. - Á. Z.)

03:27 A Golden Globe legutóbbi nyolc legjobb férfi mellékszereplője megkapta az Oscart is. (Á. Z.)

03:24 Amúgy megesik az ilyen malőr. Mint annak idején Zsigmond Vilmossal, aki Steven Spielberget felejtette ki a Harmadik típusú találkozások esetében. (Cs. G.)

Egy díj, ováció és egy malőr
Egy díj, ováció és egy malőr
Lucy Nicholson / Reuters

03:20 Rocky Balboa a világ ura. A legjobb férfi mellékszereplő Sylvester Stallone. Papírforma ez is, de az egész terem felállva tapsol. Felér egy életműdíjjal. A Creed: Apollo fiában amúgy zseniális volt. A rendezőnek, Ryan Cooglernek, a főszerepet játszó Micharl B. Jordannek és azoknak köszöni meg, akik esélyt adnak neki vászonra lépni negyven évvel ezelőtt. Bántó, de Cooglert első körben kifelejti, és vissza kell rohannia a színpadra miatta. Csakhogy ez már a reklámszünet alatt történik. Nem látja senki – háborognak az újságírók. (Cs. G. - Á. Z.)

03:17 Brad Pitt és Ryan Gosling együtt a színpadon. Baromira nem viccesek. Poént kéne kicsiholni valamiből, de nem megy. (Cs. G.)

03:14 Kurt Russel a színpadon Kate Hudsonnal. A legjobb animációs film következik. Az Agymanók a befutó. Ez nem volt kérdés. Újra topon a Pixar. (Cs. G.)

03:08 A Saul fia rendezője és főszereplője, Nemes Jeles László, illetve Röhrig Géza a 208-as asztalnál ül – tudtuk meg. A terem félkör alakú. Noha senki sem tudja, ki nyer, de a szervezők próbálják úgy leültetni a jelölteket, hogy adott esetben a lehető legkevesebbet kelljen sétálniuk. A fiúk közvetlenül a lépcső mellett ülnek. (Cs. G.)

Matt Damon és a tévedések vígjátéka
Matt Damon és a tévedések vígjátéka
Lucy Nicholson / Reuters

03:06 Amy Adams mutatja be a legjobb férfi színészi alakításért járó díjat vígjáték /musical kategóriában. Matt Damon nyerte. Hehe. Marslakó a kategóriában, enyhén szólva. Ridley Scottnak és a stábnak köszöni meg. (Cs. G. - Á. Z.)

03:04 Nocsak. Végre megitta. (Cs. G.)

03:00 Gervais azt ígérte, hogy mindenki megsért majd. Jól nyomja. És közben mindig hoz magával egy pohár sört. (Cs. G.)

Ricky Gervais. Sör, beszólás, sör
Ricky Gervais. Sör, beszólás, sör
Handout / Reuters

02:56 Akit az Egyesült Államok következő elnöke, Donald Trump úgyis kitoloncol majd – konferálja fel Gervais a mexikói származású Eva Longoriát. A legjobb drámai sorozatszínész Jon Hamm a Mad Manért. Ez most komoly? Kicsit posztumusz a dolog. (Cs. G.)

02:52 Legjobb eredeti filmzene: Ennio Morricone az Aljas nyolcasért. Abszolúte megérdemelt győzelem. A díjat Tarantino veszi át. Azt mondja, Morricone a kedvenc zeneszerzője, és nemcsak a „filmzene gettójából”, hanem Mozart és Beethoven szintjéről. Ámen. Morricone egyébként most kapott először amerikai díjat konkrét filmért.  (Cs. G.)

02:50 Lady Gaga a színpadon, hogy prezentáljon. Christian Slater a legjobb férfi mellékszereplő minisorozatban vagy tévéfilmben a Mr. Robotért. Ő nagy visszatérő lehet. Az Interjú a vámpírral, azaz 1994 óta nem nagyon hallottunk róla. Egyébként azzal poénkodik, hogy milyen fontos jelszót cserélni. Az övé mostantól Golden Globe lesz. (Cs. G. - Á. Z.)

Leonardo DiCaprio nagy esélyes, bár egy Oscarnak valószínűleg jobban örülne
Leonardo DiCaprio nagy esélyes, bár egy Oscarnak valószínűleg jobban örülne
Mario Anzuoni / Reuters

02:47 A Budapesten forgatott Kém stábja bohóckodik. Jason Statham szuper vicces élőben is! (Cs. G.)

02:44 Breaking News Alert: a Beverly Hilton egyik teraszán a Creed: Apollo fia főszereplője, Michael B. Jordan cigizés közben meg is beszélt egy közös gyúrást Michael Fassbenderrel, a Steve Jobs címszereplőjével – értesít a Variety. (Á. Z.)

02:41 Oscar Isaac lett a legjobb színész a minisorozatban vagy tévéfilmben. Show Me a Hero, amely állítólag jó, az HBO-ról ismert kultikus sorozat, a Drót készítői hozták össze. Isaacet a Star Warsból biztosan mindenki látta. (Cs. G.)

02:40 Moët pezsgőt isznak az asztaloknál. A Tescóban egy üveg 20 ezer forint.(Á. Z.)

02:38  Orlando Bloom a színpadon. A tévés minisorozatokat konferálja fel. Nem is tudtuk, hogy még mindig színész. Wolf Hole nyert, amely VIII. Henrikről és Thomas Cromwellről szól a BBC gyártásában. (Cs. G.)

02:36 Gervais Matt Damont konferálta fel, hogy vezesse fel a Mentőakció című vígjátékát. Nem bírta ki röhögés nélkül. A Ridley Scott rendezte dráma ugyanis a legjobb vígjáték/komédia mezőnyében versenyez. (Cs. G.)

02:34 Lorenzo Soria, a HFPA elnöke beszél. Kiáll a tolerancia mellett. (Cs. G.)

02:29 Stallone már a bárban iszik – írja a Variety riportere a helyszínről. (Á. Z.)

02:24 A legjobb sitcom a New York-i filharmonikusok között játszódó Mozart in the Jungle. Az Amazon produkciója. (Cs. G.)

02:22 Rachel Bloom a legjobb női komikus tévésorozat főszereplője. Crazy-Ex Girfriend. A CW nevű tinicsatornán megy. (Cs. G.)

02:18 Gervais Lawrence-t ekézi szelíden. Támogatja a színésznő harcát, hogy a nők ugyanannyit keressenek ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. Például már a vízvezeték-szerelők is tüntetnek, hogyan élhet meg egy huszonöt éves lány nettó 52 millió dollárból. Lawrence pillanatnyilag Hollywood legjobban kereső színésznője. (Cs. G.)

Kate Winslet szerint Kate Winslet lepődött meg a legjobban
Kate Winslet szerint Kate Winslet lepődött meg a legjobban
Lucy Nicholson / Reuters

02:10 Az est első díja Kate Winsleté női mellékszereplőként a Steve Jobs című filmben nyújtott alakításért. Azt mondja, meglepődött. A többi jelöltet dicséri. Na meg a filmbéli partnerét, Michael Fassbendert. A lista csak egyre bővült, addig, hogy Winsletet finoman lekeverik. (Cs. G.)

02:07  Főleg a munkáltatóit ekézi. Szerinte a Golden Globe egy értéktelen fémdarab, amit néhány újságíró ad, hogy sztárokkal szelfizhessenek. Neki is van három. Nem is érti, hogy miért kérték fel már negyedik alkalommal, hogy konferanszié legyen. (Cs. G.)

Az utolsó pillanatban
Az utolsó pillanatban
Mario Anzuoni / Reuters

02:06 Gervais formában van. Öt perc telt el, de lassan senki sincs a gálán, akinek ne szólt volna be. Szeretném leszögezni, hogy pont annyit kapok, mint Tina és Amy – kezdte. (Cs. G.)

01:58 Jennifer Lawrence az utolsó pillanatban suhant be. (Á. Z.)

Cate Blanchett láthatóan lenyűgözni akart
Cate Blanchett láthatóan lenyűgözni akart
Mario Anzuoni / Reuters

01:52 Tényleg sok a gyönyörű ruha. Cate Blanchett kisebbfajta csodába öltözött. (Á. Z.)

01:45 Szégyen vagy sem, a díjkiosztó főszereplője egyébként az alkohol, Sandra Bullock 2009-ben el is ejtett egy azóta is közszájon forgó megjegyzést, a hosszú show-nak nincs még egy olyan jó része, mint a rengeteg ital, amelyet felszolgálnak közben. Csak pezsgőből 7500 pohár fogy el a díjkiosztó röpke 3-4 órája alatt. Ami egyébként ez utóbbit illeti, a show-t sokan kritizálták, amiért túl hosszú, 4-5 óra alatt mindenkit megöl az unalom a vacsoraasztalnál. Bár a bírálatokra hallgatva most állítólag befejezik három óra alatt, ez aligha csökkenti az elfogyasztott ital mennyiségét. (Á. Z.)

01:40 Három év kihagyás után az est vendéglátója a komikus Ricky Gervais lesz. Őt a politikailag vajmi kevéssé korrekt humora miatt kiutálták, és a Tina Fey–Amy Poehler duó után visszahívták. Az NBC úgy döntött, most újra bevállalja, és bár Gervais először nemet mondott az újbóli felkérésre, de aztán mégis rábólintott. Védjegye az aktualizáló kiszólás, szóval mindenkit meglepne, ha a szövegéből hiányozna egy megjegyzés a világ első számú drogbáróját, Joaquín „El Chapo” Guzmánt pár napja lebuktató Oscar-díjas színészóriásra, Sean Pennre. (Á. Z.)

01:37 David Hasselhoff magát dicséri. Az ürügy a saját életéről szóló áldokumentumfilm. (Á. Z.)

Vörösben a vörös szönyegen. Natalie Dorman, aki a legjobb televíziós sorozat kategóriájában indított Trónok harca miatt érintett
Vörösben a vörös szőnyegen. Natalie Dorman, aki a legjobb televíziós sorozat kategóriájában indított Trónok harca miatt érintett
Mario Anzuoni / Reuters

01:35 Vörös egyébként a Trónok harcából ismert Natalie Dormané is, aki egy kicsit most is mintha az HBO körülrajongott sorozatából lépett volna ki. (Á. Z.)

01:30 Ah, a kihagyhatatlan rongyrázda, a sztárfelvonulás a vörös szőnyegen.  Rengeteg a gyönyörű, könnyű estélyi – dicsér meg minden színésznőt a CNN műsorvezetője. Nekünk egyelőre az ő vörös ruhája tetszik a legjobban. (Á. Z.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.