Villám Géza már a tonhalakért kajakozik

A tonhalakért evez Szabó Gál András, művésznevén Villám Géza. A Budapest-Bamako rali kitalálója, az egykori rádiós telefonbetyár jelenleg Kaliforniában él, szeptemberben pedig egy kajakkal vízre száll és leevez Los Angelestől a mexikói Tijuanáig.  

Pár évvel az ötödik X előtt Villám Géza az óceánok élővilágának megőrzésére akarja felhívni a figyelmet, ezzel is támogatva a Greenpeace Change Your Tuna nevű tonhalvédelmi kampányát.

Fotó: Kevin A. Gillian (photosbykag.com)

A 241 kilométeres tengeri kalandba Szabó szeptember 4-én vág bele. Manhattan Beachről indul, a Tijuanáig tartó tizenegy nap alatt bárki csatlakozhat hozzá. A kajaktúráról  készít egy 15-20 perces dokumentumfilmet is, amelyet kaliforniai általános iskolákba szeretne eljuttatni, ahol beszélne az élményei mellett arról is, hogy a gyerekek otthon mit tehetnek az óceánok élővilágának megmentéséért.

„Először csak egy átlagos kihívást terveztem, ami belefér egy férfi  életközépi válságának a kezelésébe. Aztán jött az ötlet, hogy ezzel akár egy célt is szolgálhatok” - nyilatkozta az internettel és ingatlanokkal foglalkozó üzletember a Fox 11-nek

A tervezett figyelemfelhívó akcióról a Greenpeace is beszámolt és interjút készített Villám Gézával, aki szerint a tonhalak lehalászása nem önmagában álló probléma.

Amerikában az egyik legnagyobb tonhalmárka a „Chicken Of The Sea". Generációk nőttek úgy fel, hogy a tonhalat a tenger csirkéjének tekintették. Egy vadon élő állatot egy tenyésztett haszonállathoz hasonlítani az érintett fajok halálos ítélete... Az üzenet nagyon egyszerű: a tonhal nem csirke, úgyhogy változtassunk a fogyasztási szokásainkon!

- mondta az egykori rádiós.

A Greenpeace-nek az amatőr kajakos elmondta, szerinte elég jó fizikai állapotban van és nincsenek parái, az éjszakákat akár a homokba ásva is átvészeli.

A környezetvédelmi világszervezet adatai szerint az összes ragadozó hal, köztük a tonhalak, tőkehalak állományainak 95százalékát már lehalászták, ráadásul olyan módszerekkel, amelyekkel a kifogott tonhalak mellett rengeteg más élőlényt is elpusztítanak, köztük veszélyeztetett tengeri teknősök, cápák, delfinek, makrélák, ráják és madarak millióit is.

A Greenpeace úgy véli, ha néhány évre teljesen leállítanák a tonhalhalászatot, akkor az állományok képesek lennének a regenerálódásra. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.