Így végzett a rendőr a mentálisan sérült, fegyvertelen férfival

Egy bipoláris zavarban és skizofréniában szenvedő férfi, Jason Harrison édesanyja hívta ki a dallasi rendőröket, mondván fia különösen viselkedik és segíteniük kéne kórházba vinni. A kiérkező járőrök segítség helyett azonban agyonlőtték a fegyvertelen, fekete férfit.

A napokban nyilvánosságra került, tavaly nyári felvételen, amelyet az egyik rendőr kamerája rögzített, látható, ahogy a kiérkező járőröknek a 39 éves férfi anyja nyit ajtót, majd megjelenik Harrison, kezében egy csavarhúzóval.

A nő elmondta John Rodgers és Andrew Hutchins rendőrtiszteknek, hogy fia beteg, és zavartan viselkedik, mert nem vette be a gyógyszereit. A két tiszt megkérte, álljon távolabb, majd felszólították a férfit, dobja el a csavarhúzót. Amikor nem tett eleget a kérésüknek, és közelebb lépett hozzájuk, lelőtték.

A felvételen látni, hogy az egyik rendőrnél sokkoló is volt, ahelyett azonban egyből az éles fegyvert használták, ötször lőttek rá Harrisonra, aki belehalt sérüléseibe.

Harrison családja októberben beperelte az intézkedő járőröket. A rendőrök ügyvédje, Chris Livingston a Dallas Morning New-nak adott interjújában azt mondta, a fegyverhasználat jogos volt, a két rendőrtiszt önvédelemből lőtt.

Harrison családja és ügyvédjük szerint azonban a felvétel bizonyítja, hogy Dallasban nem bánnak megfelelően a mentális problémákkal küzdő emberekkel. „Ha egy mentálisan sérült emberrel akadsz össze, nem szabad felizgatnod. Nem szabad hirtelen mozdulatokat tenni, nem szabad feldühíteni az illetőt” - jegyzi meg az ügyvéd, Geoff Henley.

Az ügyben a rendőrség vizsgálatot indított, mely azóta is tart.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.