Veszekedős hangulatban ér haza? Akkor egyen!

Egy a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett friss kutatás szerint, ha a párunk munkából hazatérve mindenért belénk köt és szokatlanul morcos, könnyen lehet, hogy valójában nem is dühös ránk, csupán majd' éhen hal szegény, mivel egész nap nem volt ideje rendesen enni.
A kutatók 107 középkorú házaspárt kísértek figyelemmel, és megkérték őket, hogy három héten keresztül minden reggel éhgyomorra, illetve minden este, lefekvés előtt mérjék meg a vércukorszintjüket. A párok - akik átlagosan 12 éve voltak házasok - valamennyien kaptak egy-egy vudu babát is, amely a társukat jelképezte, és az egyes napok végén mindenkinek az volt a feladata, hogy ebbe a babába szúrjanak egy vagy több tűt, attól függően, éppen mennyire dühösek a másikra.

Egy alkalommal összesen 51 tűt használhattak fel, és minden alkalommal fel kellett jegyezniük, hogy ebből hányat szúrtak a babába. Természetesen a párok nem láthatták egymást eközben, hogy ne befolyásolják egymás érzéseit. A vizsgálat végén valamennyi házaspár részt vett még egy felmérésen, ahol egymás ellen kellett egy videó játékot játszaniuk, és a nyertes a vesztes felet egy fejhallgatón keresztül egy kellemetlen hanghatással büntethette, melynek hosszát és hangerejét a nyertes fél választhatta meg, így ezzel szintén a bennük lappangó agresszivitásról tehettek tanúbizonyságot. A résztvevők nem tudták, hogy valójában mindannyian a számítógép ellen játszottak, és a gép random módon választotta ki a nyertest, így mindkét fél volt, hogy nyert és volt, hogy veszített.

A kutatás végeztével a szakemberek összevetették az alanyok napi vércukorszintjét és a partner iránti agresszivitásuk mértékét, és megállapították, hogy az alacsony vércukorszint agresszívebbé tette az embereket a másik iránt függetlenül attól, hogy az illető előzetesen mit nyilatkozott arról, hogy mennyire elégedett a kapcsolatával, amiből a kutatók arra következtettek, hogy az éhség bizony kihat a partner iránti érzelmekre is. Mindebből mi a tanulság? A kutatást vezető Brad Bushman, az Ohio Állami Egyetem munkatársa szerint leginkább az, hogy mielőtt egymásnak esnénk a nap végén, és mindenféléket egymás fejéhez vágnánk, üljünk le és együnk egy jót, mert ezzel megelőzhetünk számos konfliktust és felesleges veszekedést – írja a Medipress.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.