Versenyzőtársak bírálják Szepesi botránykönyvét és a bulvársajtót

Huszonkét úszó írta alá azt az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyílt levelet, amelynek szerzői leszögezik: a magyar úszósportot, az egykori Budapesti Spartacus sportegyesületét, a jelenlegi Kőbánya SC-t, ez által pedig az ott dolgozó Turi György vezetőedzőt, s az általa vezetett edzői kollektíva sokéves kitartó munkáját is beszennyezi Szepesi Nikolett Én, a szexmániás című könyve.

"A könyvben írtakat a bulvár sajtó felkapta, kiszínezte, elferdítette. Tette mindezt felelőtlen módon anélkül, hogy a könyvben írtak valóságtartalmáról hitelt érdemlően, más egyéb forrásból is meggyőződött volna" - áll a levélben, amelynek aláírói szerint az állítások a valóságot hamis színben tüntetik fel, avagy azt teljességgel eltorzítják és ez által "beláthatatlan károkat okoznak a szülők, a sportolók, a szurkolók, a sportbarátok, az egyesület, az ott dolgozó szakemberek, valamint a magyar úszósport számára".

Szepesi Nikolett: Nem érdekel, mit mondanak rólam
Szepesi Nikolett: Nem érdekel, mit mondanak rólam

A levelet jegyző olimpikonok és válogatott sportolók mélységes felháborodásuknak és megdöbbenésüknek hangot adva deklarálni kívánták azt is, hogy "a megjelent rágalmak, az elferdített tények az igazságérzetünket sértik", s a legteljesebb mértékben kiállnak az őket "a múltban és/vagy a jelenben felkészítő és segítő szakemberek emberi és erkölcsi tartásáért és példamutatásáért".

"A versenysport kemény, ezt mindenki tudja, a teljesítménykényszer nagy és a múltban valóban elcsattant egy-egy nevelő hatású pofon, ami talán helyénvaló volt, talán nem. Egy azonban biztos, 'fizikai terror' nem létezett és nem létezik ma sem ellentétben azzal, ahogyan azt a médiában megjelentették" - szögezik le a nyílt levélben. Az aláírók azt is hangoztatták, hogy "saját magunkon soha nem tapasztaltuk a megjelent rágalmakat! Ennek megfelelően furcsálljuk, hogy ha ilyenek történtek volna csapattársainkkal, barátainkkal a több évtizedes időintervallumban, amíg a klubban edzettünk és egymást képviselve is versenyeztünk, mi miért nem tapasztaltunk hasonlókat az ott eltöltött idő alatt!"

"Mi kiállunk az Egyesületünk edzői kollektívája és az igazság mellett, így ezúton kérünk mindenkit, hogy ne adjon hitelt a megjelent rágalmaknak és fogadja el azt, hogy az élsport sikereihez bizony nagyon kemény út vezet, mely azonban mentes a megjelent rágalmaktól!" - szögezték le a levél aláírói, közük az Európa-bajnok Batházi István, a többszörös olimpiai érmes, világ- és Európa-bajnok Cseh László, az olimpiai ezüstérmes, kontinensgyőztes Güttler Károly, a vb-érmes Zubor Attila, az ifjúsági Eb-érmes Buth Zsuzsanna, az ifi Európa-bajnok Lipcsei Krisztina és Kiss Gergő László.

A viharokat kiváltó könyv szerzője, Szepesi Nikolett múlt hét szerdán azt nyilatkozta, hogy ő és a szülei is többször jelezték az edzőnek, annak idején mégsem indult vizsgálat amiatt, hogy 13 éves korában masszőrje szexuálisan molesztálta a gyúrószobában. Az egykori Európa-bajnoki bronzérmes úszónő a Digi Sport Reggeli Start című műsorában azt is mondta, hogy ha annak idején továbbviszi az ügyet, akár a pályafutásának is vége lehetett volna. Hozzátette: volt olyan versenyzőtársa, aki éppen emiatt hagyta abba a versenyszerű úszást.  Az exsportoló további részleteket csak a hivatalos vizsgálaton kíván elárulni, de annyit közölt, hogy mások is meg tudják erősíteni, amiket a könyvében leírt.

A Magyar Úszó Szövetség múlt hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy fegyelmi bizottsága vizsgálatának eredményeként ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett a Szepesi Nikolett könyvében megjelentek, valamint a begyűjtött információk alapján a már visszavonult versenyző molesztálásával összefüggésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.