Snowdenért versenyeztek a nők

Óvintézkedések közepette, de szabadon él Moszkvában az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori informatikusa, Edward Snowden. Bár jelentkező bőven volt, az orosz lányok nem tudták elcsavarni a fejét, rendszeresen látogatja viszont amerikai kedvese, akivel házasságot terveztek.

Snowden szabadon jár-kel Moszkvában, bérelt lakásban lakik, rendszeresen használja a metrót, bevásárol, egy informatikai cég tanácsadójaként dolgozik, és az orosz titkosszolgálatokkal nincs semmilyen kapcsolata – így mesélt jogi képviselője az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos információk kiszivárogtatásával gyanúsított egykori elemzőjének mindennapjairól a Rosszijszkaja Gazeta moszkvai napilapnak. Az Egyesült Államokban körözött, tavaly nyár óta Oroszországban élő Snowden akár külföldre is utazhatna, bár az ügyvéd, Anatolij Kucserina szavaiból nem derül ki, kihasználja-e ezt a lehetőséget. Nem él hét lakat mögött, de bizonyos óvintézkedéseket mindig betart – közölte a jogász, példaként említve, hogy ügyfele különböző útvonalakon közlekedik.

Látogatókat viszont fogad, időről időre találkozik a barátaival és a kedvesével is, aki rendszeresen elutazik hozzá az Egyesült Államokból. A lány nevét a jogász nem közölte ugyan, de a sajtó már korábban megírta, hogy Lindsay Millsnek hívják, művész, rúdtáncos akrobata. Snowdennel együtt éltek a Hawaii-szigeteken, már az esküvőjüket tervezték, amikor a kiszivárogtató informatikusnak menekülnie kellett. A lány egyik oroszországi látogatása alkalmával le is fényképezték őket egy moszkvai színházban, és felvételeket készítettek velük a Snowdenről szóló, Citizenfour (Négyes számú állampolgár) című dokumentumfilmhez is, amelyet októberben a New York-i filmfesztiválon mutattak be.

Az orosz lányok tehát nem tudták elcsavarni Snowden fejét, pedig jelentkező bőven akadt. Volt, amikor akár versenyt is ki lehetett volna írni nekik – mondta az ügyvéd. Elárulta, hogy egy idősebb asszony készen állt örökbe fogadni védencét, egy novoszibirszki család egy házat ajánlott fel neki, hogy legyen hol laknia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.