Vérfürdőt rendeztek a medvék között

A floridai hatóságok több száz fekete medve elejtésére adtak engedélyt a hétvégén, miután radikálisan megszaporodtak a támadások a lakott övezetekben. Állatvédő szervezetek szerint azonban a háztartási hulladék megfelelő tárolása esetén elkerülhetőek lennének a tragédiák.

Büszkén mondta egy 16 éves floridai kamasz, hogy régi álma vált valóra, amikor elejtett egy 80 kilogrammos medvét. A fiatal vadász annak a lelkes csapatnak volt a tagja, amely szombaton 200 medvét ejtett el, miután az amerikai államban zöld utat adtak a helyi vadászoknak 320 fekete medve lelövésére.

Fekete medve függőágyban a floridai Daytona Beachen
Fekete medve függőágyban a floridai Daytona Beachen. a vadászat nem megoldás
Rafael C. Torres / Reuters

A hatóságok állítólag arra külön figyeltek, hogy az állomány legfiatalabb medvebocsai kilenc hónapnál idősebbek legyenek, s a szüleik nélkül is túléljenek a természetben. „Muszáj volt lazítani a szabályokon, mert rengeteg a ragadozó, s nem lehet őket nyomon követni" – mondta Nick Pinizzotto, az egyik helyi vadászszövetség elnöke.

BBC által idézett szakértők szerint a fekete medve állománya az elmúlt három évtizedben néhány százról mintegy 3500-ra emelkedett, s ez már életveszélyes a helyiekre. 2013 óta legalább négy embert támadtak meg a lakott területre merészkedő medvék. Legutóbb pénteken rontott rá egy 180 kilogrammos medve egy eastpointi férfira, aki életveszélyes sérülések nélkül úszta meg a „karmolást".

Állatvédő szervezetek azonban felháborodtak az intézkedésen, s hangsúlyozták, hogy a vadászat nem megoldás a problémára. „A kutatások többsége bizonyítja, hogy a vadászat nem csökkenti a lakott területekre merészkedő állatok számát. Az államnak inkább arról kellene tájékoztatnia a lakosokat, hogy miként tárolják az állatokat odacsalogató háztartási hulladékot" – mondta Kate MacFall, a Humane Society állatvédő szervezet munkatársa.

Az amerikai fekete medve – amelynek a floridaiak az egyik alfaját jelentik – magányos állatok, és ha lehet, kerülik az embert, a velük való találkozás általában nem rejteget veszélyeket. Mivel nem territoriális állatok, a fatális incidensek oka sem az, hogy védelmezik a területüket, hanem inkább az éhség. A fekete medve akkor válnak agresszívvé, és akkor támadnak, amikor úgy érzik, valaki elállja az útjukat a könnyedén megszerezhető élelem az egy-egy kukában megbúvó csemege – felé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.